114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A vízitúrázás fortélyai - nyári programajánlóval

Izgalmas folyóink, tavaink végtelen kalandok helyszínei. Nemcsak menő, de életreszóló élmény pl. az Öreg-Túr vadregényes vizén evezni. Tudd meg, mit és hogyan kell tenni, szedd össze a csapatot és irány a víz!

Olvasási idő: 2 perc

Beugrasz a csónakba, fogod az evezőt és már lapátolsz is, hiszen annyiszor láttad már és olyan könnyűnek tűnik, mikor másokat nézünk. A látszat azonban csal, evezni sokkal nehezebb (pláne a legelején, de bele lehet rázódni hamar), és ha túrázni indulunk, akkor bizony sok mindenre oda kell figyelni. Adunk néhány hasznos tanácsot, amit ha betartotok, akkor nem érhet sok meglepetés!

Az első kérdés ilyenkor, hogy hová is menjünk? Magyarország legtöbb folyója és állóvize hajózható, a partok mentén számos kikötési lehetőséggel. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) ezen a honlapon összeszedte azokat a kikötési helyeket, ahonnan lehet indulni, ahová meg lehet érkezni, adott pl. a sátrazási lehetőség vagy más szálláslehetőség. Térképes túratervezőjüket is érdemes igénybevenni, ahol láthatjátok, hogy ki, milyen túrát teljesített, amit akár követni is lehet. 

Hogyha kiválasztottátok az útvonalat, máris lehet csomagolni! Van néhány nagyon fontos dolog, ami mindig legyen nálad. Mivel többségében nyílt vízen evezhettek, szükséges az UV-sugárzás elleni védelem, naptejjel, és hosszú ujjú, jól szellőző felsővel (ha sok időt töltesz a vízen, a nap nem kegyelmez!), ugyanez a nadrágra is igaz. Egy jó sapka is erősíti a védelmet (szalmakalap nem jó, azt pillanatok alatt elviszi a szél). Legyen nálad mindig váltóruha is, és egy törülköző is. Szúnyog- és kullancsriasztót is vigyél, mert ezek az apró jószágok is megkeseríthetik az életed. Nagyon fontos a helyes lábbeli viselése is: csak zárt szandálban, vagy cipőben szabad hajóba ülni, a flip-flop papucs kerülendő! Esőkabát sem árt, ha van nálad. Nagyon fontos, hogy igazolványok is legyenek nálad (vízhatlan tokban!), a vízen is belefuthatsz egy ellenőrzésbe. (Sőt, főszezonban gyakoribb, mint gondolnád.)

Gondoskodj a cuccaid csomagolásáról is, vízhatlan táskákba pakold az adott napon használatos felszerelést, ha az nincs, akkor egy jól záródó műanyag hordóba érdemes tenni. Mielőtt elindulnál, otthon próbáld ki, hogy jól zár-e, nehogy a helyszínen derüljön ki, hogy nem is vízhatlan. Az aznapi hideg élelem is ebbe a hordócskába kerüljön, ahogy a különféle higiéniai termékek is (papírzsebkendő, wc-papír stb.) Legyen nálad elegendő folyadék is, de alkohol semmi esetre sem, ami a nagy melegben különösen ártalmas, a vízirendőrség pedig szondáztat és büntet.

A vízirendészet megköveteli továbbá, hogy mentőmellény, lámpa, vízmerő eszköz (1 literes), 10 m kötél és horgony mindenképpen legyen a hajóban. Mivel a hajót többségében béreljük, mindig ellenőrizzük, hogy benne van-e a hajó tulajdonosának neve és elérhetősége, amit a vízrendészet úgyszintén megkövetel. Nem árt tisztában lenni a vízi közlekedés szabályaival sem, melyet ezen a linken olvashattok.

A hajóbérlő helyekről az MKKSZ fenti linkjén tudtok tájékozódni. Miután megvan a hajó vizsgáljátok át, hogy nincs-e valamilyen sérülése, és megvan-e minden szükséges felszerelés. A hajóba mindig a vízen szálljatok be. Szimmetrikusan terheljük a hajót, nehogy még indulás előtt boruljunk. Nem mindegy az sem, hogyan terheled a hajót: legyen kicsit farnehéz, vagyis a hajó hátuljába pakoljatok. Egyesével szálljunk be mindig, így biztosíthatjuk a hajó folytonos stabilitását. Bővebben a beszállás körüli tudnivalókról itt olvashatsz.

Kezdők számára is bátran ajánlja Vízitúra Kupa elnevezésű versenysorozatát az MKKSZ. Hét versenyhelyszínt terveztek, amit a járványveszély kicsit átírt, így a fejleményekért érdemes követni a szövetség Facebook-oldalát. Ezeken a versenyeken a friss túrázók 5-10 folyamkilométert kell, hogy megtegyenek, a versenyzőknek minimum 20-at (max. 42-t) kell leevezniük. A nyár nagy durranása lesz a Balaton-átevezés augusztus 16-án Fonyód és Badacsony között: “csak” 9 km oda-vissza a táv. Nevezni ezen a honlapon tudsz!

A Magyar Evezős Szövetség segíti a vízis sportok népszerűsítését, és idén nyáron is meghirdeti szokásos túraversenyeit, mint a Szentendre Túraforduló (július 11-12.), a Csepel Túraforduló (július 19.) vagy épp a Szigetköz Regatta (augusztus 21.). A túrafordulókról a szövetség honlapján tájékozódhattok.

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: Pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink