114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Túrázással a téli depresszió ellen

Kirándulni minden évszakban buli, emellett kiváló testedzés és még a lélekre is jótékonyan hat. Van azonban néhány fontos részlet, amikre érdemes odafigyelnünk, hogy a túrából ne legyen végül tortúra.

Olvasási idő: 4 perc

A hűvösebb időjárás sokakat elriaszt a testmozgástól, holott testünknek és lelkünknek minden évszakban nagy szüksége van a friss energiára. A téli szürkeségben már napi 10 perc séta is csökkentheti a levertség érzését, amely Magyarországon minden tizedik embert érint a színtelen, hideg hónapokban.

A séta a legkézenfekvőbb megoldás tehát a téli testmozgásra - amit természetesen nem a szmogos belvárosban ajánlott megtenni -, ám ha ennél többre vágysz, de még nem vagy készen a rendszeres futást a napjaidba iktatni, húzz túracipőt, és irány a természet! Persze, nem mindegy, mit és hogyan veszel fel vagy viszel magaddal.

Folyadék

Az egyik legfontosabb dolog, amit még mindig csak kevesen hisznek el, hogy télen is ugyanúgy ügyelnünk kell a folyadékbevitelre, mint más évszakokban. Senkit se tévesszen meg, hogy télen kevésbé vagyunk szomjasak, szervezetünknek attól még szüksége van a folyadékra! Ezért, ha túrára indulunk, gondoskodjunk arról, hogy legyen nálunk megfelelő mennyiségű folyadék, leginkább víz. Arra is figyeljünk, hogy a kemény mínuszokban a víz hamar megfagy a palackban, ezért fejjel lefelé tegyük be a hátizsákba, hiszen a víz mindig felülről kezd el jegesedni, így ha megfordítjuk a palackot, kényelmesen ihatunk belőle. A termoszt se felejtsük ki a hátizsákból, a forró tea vagy zacskósleves pedig szó szerint életmentő lehet. 

Élelem

Általában a gond nem azzal akad, hogy sokan nem visznek magukkal megfelelő mennyiségű élelmet, hanem azzal, hogy milyen minőségűt pakolnak be a hátizsákba. A fagy nemcsak az ivóvízre, hanem az elemózsiára is veszélyes lehet, ezért kerüljük az olyan ételeket, amelyek könnyen megfagynak, megkeményednek (pl. csoki).

A tapasztalt túrázók szerint a müzliszelet, a sós mogyoró, a banán, az aszalt gyümölcsök az energiaszelet és a wrapek előnye, hogy gyorsan elfogyaszthatóak (akár menet közben is), másrészt a lassan felszívódó szénhidrát tartalmuk mellett nagyobb a kalóriatartalmuk, a wrapek ráadásul a hagyományos szendvicsekhez képest több nátriumot, vagyis sót tartalmaznak. Bár sokan nem gondolnak rá, a szőlőcukor is hasznos útitárs egy hosszabb barangolás során.

Öltözék

Indulás előtt jól gondold át, mit veszel fel, mert a réteges, minőségi anyagú ruha védelmet jelent a hideg és a betegségek ellen. Öltözködj rétegesen, hogy a hő a ruhád alatt maradjon. Fontos, hogy a legalsó réteg az izzadtságot, a legfelső pedig a csapadékot vezesse el (víz- és szélálló dzseki). Érdemes vízálló nadrágot - vagy kamáslit - felvenned, így a hó, a latyak és a sár nem rontja el a túraélményt.

A cipő az egyik legfontosabb elem az öltözködésben, a lábbeli minden esetben vízálló, magasszárú túrabakancs legyen! A talpa legyen érdes, ami a csúszás ellen véd meg. (Ez sáros, jeges, sziklás szakaszokon is életmentő lehet.)

A pótzokni sem ördögtől való ötlet, abból is legyen nálad egy pár, akárcsak meleg kesztyűből. A pótkesztyűt a kabát belső zsebében tartsd, így mindig „bemelegítve” húzhatod fel. Nem hátrány az sem, ha nem vagy teljesen fekete öltözékben, de a fényvisszaverő is jószolgálatot tehet, legyen az ruhán vagy a hátizsákon.

Ami a túrázóknak alap

Habár a technika világában már nem használunk papír térképet és gyakorlatilag kizárólag a telefononunkra hagyatkozunk, azért érdemes minden részletre kiterjedően összeállítani az útibatyut. Minden infót összeírtak már, használd a listát

- Vegyük figyelembe, hogy akármit ígér is az ösvényről összeállított leírás, mindenképpen mentsük el a területen illetékes nemzeti park és erdészet elérhetőségeit! 

- Minden esetben tájékozódj előre a választott túraútvonalról, ugyanis szeptembertől februárig vadászidény van, amikor is az erdészetek lezárják, vagy korlátozzák egyes ösvények látogathatóságát. (Ez esetben életveszélyes és tilos a bejárás.)

Mit a teendő, ha netán eltévedsz?

Először is, ne ess pánikba, mert azzal csak csökkented annak esélyét, hogy józanul gondolkozz. Ha éppen nem működik a mobilod, nincs nálad GPS és iránytű sem, tájékozódásodhoz hagyatkozz a természetre.

  • Keressünk egy vízfolyást és kövessük az útját – ha a terep lehetővé teszi –, előbb utóbb kivezet egy burkolt útra, vagy egy településre.
  • Figyeljük a fák törzsét, az északi oldalon növő moha zöld és dús növésű, a déli oldalon lévő sárgás-barnás színű. Télen a hó borítás a fa északi oldalán vastagabb.
  • A fák további segítséget nyújthatnak: a farönkön megfigyelhető évgyűrűk Dél felé nagyobbak és ritkábbak, mint az északi részen.
  • Számlapos óránk kismutatóját és a Nap irányát használva, egy képzeletbeli vonal segítségével meghatározható a Dél felé mutató irány.
  • Az égitestek is segíthetnek. Nappal egy bot árnyékát segítségül hívva napóra, vagy iránytű készíthető, míg éjszaka a Holdfázisok alapján végezhetünk égtáj meghatározást, vagy a Sarkcsillag jelezheti nekünk az északi irányt.

Egyéb „apróságok”

Télen hamarabb sötétedik, ezért időben indulj vissza! Minden esetben legyen nálad zseblámpa vagy fejlámpa! No panic!

Mindig feltöltött mobiltelefonnal vágj neki a túrának, és ha lehet, vigyél magaddal hordozható töltőt is, amelyet indulás előtt szintén fel kell töltened!

Reméljük, soha nem történik meg, hogy tüzet kelljen raknod, mert az már rosszat jelent. Ám ha mégis szükségessé válik, jó, ha van nálad legalább egy öngyújtó vagy doboz gyufa, amelyet mindig szárazon kell tartanod.  

Ne feledkezz meg a bőröd védelméről sem, hiszen a nagy hidegben könnyen kiszárad és kirepedezik. Ezért pakolj be kézkrémet és ajakápolót is.

Itt találsz néhány klasszikus téli túralehetőséget és útvonalat.

Jack London amerikai író kitűnő, „Tüzet rakni” című elbeszélését ide karttintva olvashatod el magyarul. Be fog jönni, meglátod!

Tudtad?

A szakemberek szerint a fényhiány Magyarországon a lakosság 10-12 százalékánál okoz téli (azaz szezonális) depressziót. Ennek elsődleges oka, hogy a téli hónapokban túlsúlyba kerülnek a borongós, lehangoló napok, az is előfordul, hogy hosszú időn keresztül egyáltalán nem szűrődik át napsugár a felhőtakaró mögül, illetve ebben az időszakban igen korán sötétedik. Mivel rendszeresen kevesebb napsütés éri az embert, ezáltal a melotonin szint növekszik, a szerotonin pedig csökken szervezetünkben. A melatonin hormon felelős az elalvás elősegítéséért is, ennek megnövekedett mennyisége miatt érezhetjük fáradékonyabbnak, nyűgösebbnek magunkat a ködös, nyirkos napokon. A szerotonin többek között a jó kedélyállapotért, a memória és a figyelem megfelelő fenntartásáért felel, így értelemszerűen ennek hiányában nem leszünk kicsattanóan jókedvűek és tettre készek.

Túratippek február 22. - március 1.

https://www.bejarhatomagyarorszag.eu/program/szertura-oriszentpeteren-2/

https://www.bejarhatomagyarorszag.eu/program/varoslodi-mesek-geotura/

https://www.bejarhatomagyarorszag.eu/program/bukkhang/

https://www.bejarhatomagyarorszag.eu/program/rozsalato-vidamtura/

Szöveg: Márványkövi Ferenc, bejarhatomagyarorszag.eu, semmelweis.hu
Források: BMP - www.bejarhatomagyarorszag.eu, MTSZ - www.termeszetjaro.hu, www.semmelweis.hu, www.hogyankell.hu  
Kép: pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink