114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Holnap bárki lehet a bajnok - Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság döntő

Kedden reggel a hölgyeknél a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság döntőjén Miskolcon gyakorlatilag megismétlődik a tavalyi finálé: a címvédő TFSE és a Debrecen találkozóján dől el ki lesz 2017-ben az egyetemi bajnok.

A férfiaknál ennél jóval bonyolultabb a helyzet, hiszen mind a négy együttes 1-1 győzelemmel és vereséggel áll, így még akár az Eger, a TFSE, a házigazda Miskolc vagy a Debrecen is nyerhet a végén.

Közgáz-Debreceni Egyetem   48-52 (6-19, 15-7, 17-11, 10-15)
Miskolc, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, négyes döntő, nők. V.: Tőzsér, Varga-Záray, Lengyel.
Közgáz: Katona 4, KOVÁCS P. 7/3, SHIRIAN 12, Imre, ABAHÁZY 5. Cs.: DOKTOR 12/6, Csikász 6, Fejes 4.
Debrecen: Gál 2, Szabó R., PAPP A. 8/6, FOLTIN 21, Földvári 6. Cs.: GYULAI 6/3, SZABÓ E. 5/3, Jávor 4, Új.
A torna nyitó napján a záró szakaszban parádézó Foltin, valamint a remek második félidejével diadalmaskodó Debrecen ott kezdte, ahol tegnap abbahagyta: 7-0-lal indítottak Kovács Imre tanítványai. A folytatásban a gyors egymásutánban 3 remek szerelést bemutató Abaházy Anna jóvoltából stabilizálta védekezését a Közgáz, s 9-6-ra feljött. A szakasz hajrájában a magát több remek megmozdulással észrevétető Gyulai Jázmin vezérletével egy 10-0-rohammal zárta a félidőt a Debrecen, a fővárosiak csak szenvedtek a zónájuk ellen. A második negyed elején tovább nőtt a különbség, 24-8-ra is vezetett már a Debrecen. Petra percek következtek, Kovács parádézott a Közgáz részéről, Jávor villant a másik oldalon. Kovács remek megmozdulásaival a félidő hajrájában egy olyan 13-2-es Közgáz rohamot indított útjára, amellyel 5 pontra feljöttek a fővárosiak.
Szünet után Földvári Andrea gyorsan megkapta a 4. hibáját, de Foltin és Gál Annamária vezetésével tartotta 5 és  pont közötti előnyét a Debrecen, de a félidő hajrájában Shirian Fatime harcos játékára, támadó lepattanók utáni kosaraira alapozva fordított a Közgáz.
A befejező etap elején Földvári kipontozódott, fogcsikorgató küzdelemben kevés volt a kosár nem eresztették egymást a felek. Foltin 2+1-es akciójára Doktor Anna felelt hármassal, majd Papp Alexandra is beemelt egy triplát. Bő 2 perccel a vége előtt bokasérülés miatt kivált a játékból a Debrecen irányítója, Gál Annamária. A végén az idegek harcát a sérült Göttlinger, a kipontozódó Földvári, s a meccs hajrájában kiváló Gál, azaz lényegében a "tengelye" nélkül játszó Debrecen bírta jobban, amely megérdemelten szerezte meg második győzelmét.
Németh Kata (Közgáz):  Megint végig futottunk az eredmény után, hajtottunk, küzdöttünk, s most is csak egy hajszálon múlt a sikerünk, de sajnos újra kikaptunk. Holnap megpróbálunk javítani.

Kovács Imre (Debrecen):   A jó kezdés után azt hittük, könnyű meccs lesz, de ellenfelünk bizonyította, hogy erős, jó csapat, a mi játékunkon pedig talán érződött a tegnapi meccs fáradtsága, így magunkra húztuk őket. A végén a szív és az akarat vitte el a csapatot a győzelemig.

Debreceni Egyetem - TFSE 49-72 (16-23, 11-19, 8-20, 15-10)
Miskolc, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, négyes döntő, férfiak.V.: Goda, Dr. Mészáros, Csabai-Kaskötő
Debrecen: KÓSA 14/3, Jávor, Pék 3/3, Szarka, 8/6 OPRE 7. Cs.: Bak 7, KOZÁK 4, Szűcs, Asztalos 4, Oláh , Törköly 2.
TFSE: Tóth D. 5/3, PETRUCSIK 8/3, BOINITZER 15, MOHAY 14/6, DEBRECENI D 11. Cs.: SZOLLÁR 9/6, Mácsai 4, Kerkai 2, Jókai 1, Karagity 1, Világi 2.
5-0-lal indított a TF, majd Kósa vezérletével feljött a Debrecen. Jó ideig fej-fej mellett haladtak a csapatok, a debrecenieknél Kósa eléggé magára maradt a pontszerzésben.  Petrucsik és Szollár egy-egy triplájával ellépett a TF, miközben Kósa miután kosarat szerzett technikait kapott.
A második szakasz elején küzdelmes játék mellett tartotta előnyét a TF, Opre Roland próbálta ekkor versenyben tartani a Debrecent. A szakasz közepén Szollár újabb triplát szerzett, 15 pontosra nőtt a tegnapinál sokkal tudatosabban, szervezettebben játszó TF előnye, amit meg is tartott szünetig.
A második félidő huszáros debreceni rohamok helyett eladott labdákkal kezdődött a címvédő részéről. A TF-ben Petrucsik a pontszerzésből és az előkészítésből is kivette részét, átadásaiból Mohay, valamint Boinitzer Dávid volt eredményes. 10-0-lal kezdve a második félidőt 25 pontra nőtt a fővárosi előny. Érdekes, hogy bár sima volt a meccs "röpködtek a technikaik, Kósa egy dobása után, amelynél meg is sérült, megkapta a másodikat, ami kiállítást vont maga után.
A záró szakaszban - mivel a meccs már eldőlt - már mindkét oldalon pihentek a kulcsemberek, az edzők már a záró napi nagy csatákra gondoltak. Állandósult a 20 pont körüli TF előny,  javítottak az első napon meglepő vereséget szenvedő fővárosiak.
Berényi Sándor (Debrecen): Gratulálok a TF-nek teljesen megérdemelten nyert, nagy energiákat vetett be a győzelem megszerzéséért. Mi túl sokat foglalkoztunk játékok kívüli dolgokkal, s ezzel a harmadik negyed végéig egyre mélyebbre ástuk magunkat egy zaklatott mérkőzésen. Annak örülök, hogy a tartásunk megmaradt, végig nagy akarattal játszottunk.

Juhász Tamás (TFSE):  A tegnapi vereség után sikerült átbeszélni a dolgokat, s rendet tenni a fejekben, de erre a tegnap este mellett a ma reggelünk is ráment. A védekezésünk összeállt és sokkal jobban is dobtak a srácok, mint tegnap. 

USC Szeged - TFSE 56-64 (10-19, 12-12, 16-15, 18-17)
Miskolc, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, nők, V.: Dr. Mészáros, Varga-Záray, Csabai-Kaskötő
Szeged: Nagy L. 2, Kálló 4, KECSKÉS 11, Jáhni 7, Zsíros 4. Cs.: Horváth Zs. 2, FÖLDI 22/6, Fodor F. 2, Balog T. 2.
TFSE: MÁNYOKY 27/15, Bodnár 8, KARLÓCAI 10, NÉMETH A. 14, Varga B. 3. Cs.: Kováts G. Czivinger 2, Sándorfi R.
A parádés horoggal indító Mányoky Judit hamarosan két triplát is beemelt, 13-0-lal indított a címvédő a kissé megilletődött szegedi lányok ellen. Több, mint 3 perc elteltével Földi Alexandra révén szerezte első pontjait a Szeged. Megtört a TF lendülete, egy 6-0-t "vezettek elő" a szegediek. A hosszabb fővárosi kosárcsendnek Karlócai Julianna vetett véget, a szakasz végén 9 ponttal vezetett a címvédő.
A második negyedet Kecskés Fanny vezérletével egy 10-2-vel indítva feljött 1 pontra a Szeged, eléggé "leült" a Boros-csapat játéka. Ismét Karlócai lendítette át a holtponton a TF csapatát, amely egy 10-0-s rohammal ellépett. Szünetben ugyanúgy 9 ponttal vezetett a TF, mint egy negyed után.
Szünet után Varga Barbara szerezte az első kosarat, de Földi villanásaival villanásara építve 6 pontra feljött a szívósan küzdő Szeged. Új erőre kapott az ezen a szinte tapasztaltabb játékosokból álló TF, amely egységes csapatmunkával 13 ponttal elhúzott. A Szeged azonban nem adta olcsón a bőrét, Kecskés és Földi újabb remek megmozdulásaival 10 ponton  belülre került.
A záró etap Földi hármasával indult, 5 pontra zsugorodott a TF előnye, amikor Czivinger Lilla révén növelte előnyét a TF. Óriásit küzdött a Szeged, amely ki nem kényszerített TF-hibák után labdákat s 1-2 könnyű kosarat szerezve Balog Tünde kosarával a hajrában ledolgozta  hátrányát. Ez azonban sokat kivett a szegediekből, a végjátékban Mányoky újabb két triplájára, valamint Németh Alma eredményességére alapozva ha nehezen is, de második meccsét is "behúzta" a jól küzdő, s helyenként jól is játszó szegedi együttes ellen.
Mészáros Vivien (Szeged):  Ahogyan tegnap, ismét álmosan kezdtünk, védekezésben pedig nem tudtuk megakadályozni, hogy Mányoky triplákat dobjon. Ennek ellenére összességében javuló tendenciát mutatott a csapat, jobban dobtunk, mint tegnap, és egy igen nagy hátrányt tudtunk ledolgozni.Talán még túl fiatal ahhoz a csapat, hogy megértse: nem elég csak szünet után jól játszani.

Boros Zoltán (TFSE): Öt percig tudtunk jó ritmusban, lendületesen, pontosan játszani, s a tizenhárom-nullás kezdésünk ezt jól mutatta. Utána sok-sok ki nem kényszerített hibával, eladott labdával magunkra húztuk a jól játszó Szegedet. Szerencsére a végén sikerült rendet tenni a fejekben, s a hajrában újra tudunk koncentrálni.

Sokat kivett a tegnap késő este befejeződött TFSE elleni hosszabbításos győzelem a házigazda Miskolc férfi csapatából, a frissebben, pontosabban játszó egriek hamar elhúzva biztosan győztek. 

Miskolci Egyetem - EKE Eger 51-84  (8-26, 14-17, 12-29, 17-12)
Miskolc, Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, négyes döntő, férfiak. V.: Tőzsér, Goda, Horváth Cs.
Miskolc: Takács,D. 7/3, SZEPESI 14/9, Kopasz 9/3, GALLÓ 6, Lippai 2. Cs.: Orosz B. 6/3, Orliczki B. 4, Horváth M. 1, Jurányi 2. 
Eger: TÓTH Z. 18/9, CSABÁK 2, Ungi 4, CSÁKVÁRI 9, VARGA I. 22.  Cs.: Illés 6, SZABÓ G. 13/9, Fülöp 4, Megyes, Veres 2, Szicsák 4, Beák,
Bár Takács Dániel révén a Miskolc szerzett vezetést, a tegnapi, gyakorlatilag 5 játékossal végigjátszott hosszabbításos meccs finoman fogalmazva nem múlt el nyomtalanul a hazaiaknál. A jóval frissebben, pontosabban játszó, s dobó egriek Tóth Zoltán és Varga Imre vezérletével egy 18-2-es rohammal jelentős előnyt szereztek. A negyed hajrájában a láthatóan nagy (derék)fájdalmakkal) játszó Orosz egy büntetővel majd egy triplával próbálta feltüzelni  miskolci gárdát, ám a negyed végén Kopasz technikaija, valamint hazai eladott labdák miatt az első negyedben 14 pontig jutó Varga vezérletével közel 20 pontosra nőtt az egri előny. A második szakasz Szabó Gábor triplájával kezdődött, amelyre Szepesi Szabolcs felelt - szintén hármassal. Sima, de látványos volt a triplák után meccs, Varga zsákolt hatalmasat.  Az egriek tetemes előnyük birtokában pihentettek egy-két kulcsjátékosukat, állandósult a 20 pont körüli egri vezetés. A szakasz hajrájában a Csabák Balázs által remekül őrzött Takács dobott triplát, válaszul Csákvári Csaba zsákolt. A félidő hajrájában Orosz megkapta a második sportszerűtlen hibáját, s ezzel kjvált a játékból. Félidőben 21 ponttal vezetett az Eger.
Szünet után Tóth Z. hármasára Szepesi felelt triplával. Kopasz Márton is betalált távolról, potyogtak a hármasok, Tóth Z. elkapta a fonalat, Szabó G. is beemelt egy hárompontost. A frissebb, pontosabban kosarazó egriek előnye 30 pont fölé nőtt, mindkét oldalon szerepet kaptak a kiegészítő emberek kerültek pályára, szerepet kapott az "előre gondolkodás", azaz mindkét szakvezető a záró napi csatákra pihentette kulcsembereit.
Drahos Gábor (Miskolc):  Egy nagyon motivált és energikus Egerrel találtuk magunkat szemben. Több dolgot is kipróbáltunk, de most ekkora különbség is reális volt. Nagyon várjuk már a holnapi mérkőzést, bízom a fiúkban.
Váczi Péter (Eger):  Úgy gondolom, taktikailag a fiúk maximálisan betartották, amit a meccs előtt elterveztünk. Remélem, holnap is megtaláljuk a győzelemre vezető taktikát, gratulálok a fiúknak. 

Két nap után mind a négy férfi együttes 1-1gyel áll, holnap még bárki bajnok lehet.

Fotó: Práczki Péter

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink