112 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Tények és Tervek 2017/2018

„Nincs minőségi felsőoktatás minőségi felsőoktatási sport nélkül”

Elnöki köszöntő

Öt év telt el a 2012. évi első megválasztásom óta. Öt év eltelte már érdemes a számvetésre. Először is a köszöneté a szó: tagjaink - intézmények, egyesületek; kollégáink - intézményvezetők, sportvezetők, -szervezők; hallgatói vezetők, és nem utolsó sorban az egyetemista sportolók egyaránt mellénk és mögénk álltak. Köszönet érte. Nem miattunk, nem a MEFS szervezete miatt, hanem az egyetemi sport jövője, az egyetemi polgárok egészsége, a jövő nemzedékek, különösen a jövő vezetőinek sportos, egészségfejlesztő szemléletformálása miatt.

A Hajós Alfréd Terv 2.0 kiváló alapot adott a MEFS tevékenységének fejlesztéséhez. Néhány területen nagyot léptünk előre. A nemzetközi versenysportban mind a FISU mind az EUSA elismeri eredményeinket, s ma már reális esély van arra, hogy 2022-ben vagy 2024-ben az Európai Egyetemi Játékokat Magyarország rendezhesse meg Miskolc és Debrecen helyszínekkel. Büszkén mondhatjuk, hogy minden évben rendezünk 1 vagy 2 európai illetve világeseményt, idén a Miskolcon szervezett Európai Egyetemi Kosárlabda Bajnokság aratott osztatlan elismerést. Jó eredménnyel prezentáltuk Lausanne-ban, a FISU székhelyén a 2020-as Triatlon illetve Amerikai futball EVB pályázatainkat. Készülünk a jövő évi Öttusa és Kajak-kenu Egyetemi Világbajnokságra. Háromszorosára nőtt az idén az EEB-ken résztvevő hazai egyetemek száma. Összességében a sportdiplomáciánk jelentős eredményeket könyvelhet el.

Hazai eredményeink közül az egyik legfontosabbnak azt tartom, hogy a felsőoktatási intézmények felismerték, hogy kiváló sportolóik az intézmény hírnevét öregbítik, jelentősen hozzá tudnak járulni az egyetemről alkotott pozitív kép kialakításához és összességében az egyetem sikerességéhez. Külön öröm volt számomra – egykori kosárlabdázóként –, hogy a Kosárlabda MEFOB nyitó mérkőzésein az intézmények rektorai a kezdő feldobással demonstrálták kiállásukat és támogatásukat az egyetemi sport mellett.

Kedves Sportbarátaim!

Az idei 29. Tajpeji Nyári Universiade volt minden idők második legeredményesebb Universiadéja, csak az 1965-ös Budapestin múltuk felül a most szerzett 111 pontot. A résztvevő hallgatók számát tekintve pedig a legtöbben, 140-en vettek részt a viadalon. Azonban számomra mégis a legfontosabb az volt, hogy a magyar csapat minden versenyen, minden egyes asszóban, meccsen, futamon a fair play szabályai szerint küzdött, és büszke vagyok arra, hogy ezt a kiváló csapatot vezethettem. Felemelő volt Schmitt Pál, Kulcsár Krisztián, Kamuti Jenő, Fábián László vagy Gyurta Dániel mellett ülve szurkolni a versenyeken, és esténként megünnepelni érmeseinket, helyezettjeinket. A 12 napra 14 érem jutott, a büszkeségtáblánk napról napra hízott. Ezt nagyon sok ország szinte féltékenyen figyelte, hiszen végül a 144 ország közül 130 országot megelőzve Magyarország a 14. helyen végzett.

Ami a legnagyobb öröm számomra, hogy a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség az idei 110 éves születésnapjára újra kezd régi fényében tündökölni, ami a második leghosszabb történelmi múltra visszatekintő soksportos szövetség esetén akár természetes is lehetne. Igaz, azt még nem sikerült elérnünk, ami 1907-ben egyértelmű volt, hogy az első kardvívó országos egyetemi bajnokságról (MEFOB) szóló hír a Nemzeti Sport címlapján szerepelt, de a szövetségek közötti megbecsülésünk, a kormányzati erkölcsi támogatás, illetve a sportbarátok figyelme növekvő tendenciát mutat. Először sikerült elérnünk, hogy az M4Sport folyamatosan beszámoljon az Universiade eseményeiről, illetve hogy az M4 Szabadidősport Magazin egész évben tudósítson az egyetemi sport legérdekesebb pillanatairól. Az együttműködésünk kiváló a társszervezettekkel, az újonnan megalakult NDHSZ-ben a Magyar Diáksport Szövetséggel és a Magyar Szabadidősport Szövetséggel gördülékenyen dolgozunk a terület fejlesztése érdekében.

Sportiroda Hálózatunk túlélte az ínséges időket, és jövőre talán már újra teljes erővel tud a konvergencia régióban dolgozni a 4 évre kapott mintegy 1 milliárd forint támogatásból. A Sportiroda vezetők lelkesedéséért és töretlen kitartásáért külön köszönetet szeretnék mondani, hiszen ők azok, akik az egyesületek, tanszékek, sportkörök, hallgatói önkormányzatok összefogásával a legtöbbet tudják tenni a hallgatók megmozgatása érdekében.

A honlapunkon regisztrált sportesemények száma idén megdönti az eddigi rekordokat, több mint 700 esemény került idén rögzítésre. Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján már a hallgatók 94%-át érintően szerveztünk sportnapot, és ezen belül mintegy felük rektori szünet keretében sportolhatott. Köszönet a Szerencsejáték Zrt.-nek, hogy idén már két kampányunkat is támogatta, a Legizmosabb Egyetem és a Campus3 Próba programot, és hozzájárult az Universiade érmeseink jutalmazásához is.

A hallgatók megmozgatása, fizikai aktivitásának növelése érdekében még sokat kell tennünk, de Mozdulj Rá! 3x45 perc mozgás megváltoztatja az életed szlogenű kampányunkat idén is folytatva a legnehezebb feladatot vállalva, tovább küzdünk célunk elérése érdekében, hogy 2020-ra hallgatóink 50%-a elérje az egészségfejlesztő minimumot.

Prof. Dr. Kiss Ádám

elnök

A Tények és Tervek 2017/2018 kiadvány teljes terjedelmében letölthető ITT

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEKBanner
Banner
Banner
Támogatóink