114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Soknyelvű online sportéletet kínál az Állatorvostudományi Egyetem

Az Állatorvostudományi Egyetem Testnevelés Tanszéke gondoskodik róla, hogy a hallgatók a távoktatás alatt se maradjanak testmozgás nélkül. A magyar nyelvű videók mellett angol és német nyelven is hallgathatjuk, illetve végezhetjük a gyakorlatokat!

Olvasási idő: 2,5 perc

 

Az Állatorvostudományi Egyetem némileg kilóg a sorból a többi közül, hiszen ez az a felsőoktatási intézmény, amelyben a végzett hallgatók nem emberekkel vagy gépekkel, hanem állatokkal foglalkoznak hivatásszerűen. Márpedig a megbízható állatorvos aranyat ér – sokan tudják ezt, akik háziállatot tartanak.

 

„Csak kevesen sejtik, mennyire fontos, hogy az állatorvosok is jó kondiban legyenek – hívja fel a figyelmet Deli Levente, az egyetem Testnevelés Tanszékének vezetője. – Ezért is tartjuk fontosnak, hogy öt féléven át oktassunk testnevelést a diákoknak. Van tornacsarnokunk, továbbá edző- és tánctermünk is, amelyekben a hallgatók rengeteg mozgáslehetőség közül választhatnak kedvükre. A floorballtól kezdve a röplabdán át egészen cheerleadingig szinte minden sportágban kipróbálhatják magukat, ráadásul – nem meglepő módon – nálunk a hallgatók lovagolhatnak is, közel egyharmaduk tesz így.”

Igen ám, csakhogy a koronavírus-járvány miatt jó ideje az interneten zajlik a sportélet az egyetemen.

 

„A hallgatóknak házi feladatként saját, otthoni edzéstervet kell készíteniük, mindemellett a közösségi oldalunkra feltöltött videókon keresztül igyekszünk segítséget nyújtani az otthoni testmozgáshoz. Mivel az egyetemen a diákok közel kétharmada külföldi, ezért angol és német nyelvű workout edzéseket is felteszünk a Facebook-oldalunkra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy rendkívül sportos intézmény vagyunk, ahova csupa sportszerető ember jár, így szerencsére senkit sem kell nógatnunk a mozgásra” – magyarázza a tanszékvezető.

 

Hát akkor lássuk, mi minden közül választhatnak az egyetem hallgatói!

 

Ez egy negyedórás angol nyelvű videó arról, hogyan eddzünk otthon eszközök nélkül. A filmen szereplő személyi edző olyan húsz izometrikus gyakorlatot mutat be, amelyek során izmaink megdolgoztatása közben megőrizzük a mozdulatlanságunkat, és mégis sok zsírt égetünk el A Superman Hold nevű gyakorlat 7:34-nél kezdődik, és aki ezt is túléli, megérdemli, hogy ne csinálja végig a fennmaradó gyakorlatokat.

 

A Squat Challenge, magyarul a guggolós kihívás mindössze négy percig tart, az a négy perc azonban maga a kénköves pokol – legalábbis annak, aki nincs hozzászokva az ilyenhez. Ha lehet, ne ezzel kezd el a rendszeres testmozgást!

A kemény kezdés után jöjjön valami lazább: ebben a hatperces videóban azt mutatják meg, hogyan kell bemelegítenünk a nagy intenzitású intervalltréning, a HIIT-edzés előtt, ebben pedig a legjobb testedzés utáni nyújtó- és izompihentető gyakorlatokat nézhetitek meg.

 

A tanszék testnevelőtanárai mindenről gondoskodtak: ebben a cikkben a kinti futás korlátozó szabályairól olvashattok – a szerzők az elismert internetes futó szakportál, a runnersworld.hu munkatársai. Hogy ne maradjunk okosmegoldások nélkül, belinkeltek egy nagyon király appot is, amely személyre szabott edzésterveket tartalmaz. Itt aztán mindent megtalálsz, ami szem-szájnak ingere: kardio- és intervallumedzés, saját testsúlyos tréning, izompakolás fiúknak, fenékkerekítés lányoknak, és persze jóga. A lényeg, hogy az alkalmazás csak okostelón működik!

Ha pedig még ennél is többre vágysz, várd ki a járvány végét, és csatlakozz a lovagló lódoktorokhoz – a tanszék szeretettel várja a lovagolni vágyókat!

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: Az Állatorvostudományi Egyetem Testnevelés Tanszékének Facebook-oldala
Fotó: freepiks.com, Az Állatorvostudományi Egyetem Testnevelés Tanszékének Facebook-oldala

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink