114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Rajtol az egyetemi evezős Európa-bajnokság

Szeptember 4. és 7. között a svédországi Jönköpingben rendezik meg az egyetemi evezős Európa-bajnokságot, amelyen öt hazai egyetem képviseli a magyar színeket. Bár Magyarország nem tartozik a nagy evezős nemzetek közé, a magyar egyetemek versenyzői mégis érmekért szállnak vízbe.

Javában zajlanak az előkészületek a szeptember elején Jönköpingben megrendezendő egyetemi evezős Európa-bajnokság helyszínén. „Az utolsó simításokat végezzük, hogy az ideérkező evezősök a lehető legjobb körülmények között versenyezhessenek. Szeptember 4-én, szerdán pedig a hivatalos megnyitóval kezdetét veszi az egyetemi Eb”- mondta el tájékoztatásul Mirjam Sipos, a szervezőbizottság tagja.

A 93 ezer főt számláló Jönköping Svédország déli részén, a festői szépségű Vattern-tó partján fekszik. A város már számos nagyszabású sporteseménynek adott otthont: többek között itt rendezték a 2011-es – számunkra kevésbé jó emlékű – felnőtt férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének mérkőzéseit az 1. csoportban, valamint a felnőtt thai boksz világbajnokságot és a hegyikerékpáros Európa-bajnokságot 2016-ban.

A nem hagyományos sportok közül az e-sportolókat is szívesen látja vendégül a város, a nyáron itt tartották a Dream Hack nevezetű digitális fesztivált (https://dreamhack.com/summer/).

A felnőtt sportesemények után most az egyetemistáké, a szárazföld helyett pedig a vízé lesz néhány napig a főszerep. Magyarország öt hazai felsőoktatási intézményt delegált a versenyre, közülük több is éremeséllyel vág neki a kontinensviadalnak.

Reménykedésre ad okot, hogy a 2018-as coimbrai Európai Egyetemi Játékokon a mieink kitűnően szerepeltek: a világbajnok és Universiade-győztes Simon Béla, Juhász Adrián páros (Széchenyi István Egyetem) kormányos nélküli kettesben első lett, és ugyanebben a számban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem női párosa, Krémer Eszter és Polivka Dóra is aranyérmet nyert. A 2017-es szabadkai egyetemi Eb-ről a győri Széchenyi István Egyetem egy arany-és egy ezüstéremmel a zsebében tért haza, így határozottan állíthatjuk, az idén is terem babér a magyar egyetemeknek.

Szigeti Roland, a Széchenyi István Egyetem hallgatója négy versenyszámban is indul.

„Egyelőre nehéz lenne bármit is mondani az esélyekről, hiszen még nem láttam az indulók listáját. Szabó Bencével régóta ismerjük egymást, ráadásul egy klubban versenyzünk, így bízom benne, hogy a könnyűsúlyú kettesben aranyérmet szerzünk. Hogy mennyire fogom bírni mind a négy számot? Nem tudom, de a kettesen kívül a négyesben is aranyéremre hajtok, meglátom, mennyi erőm marad a végén a nyolcasra is” – nyilatkozta a versenyző a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetségnek.

A piros-fehér-zöld esélyeket növeli, hogy az idei kontinensviadalon öt hazai felsőoktatási intézmény 21 versenyzője száll vízre: a győriek mellett – akik 14 fővel képviseltetik magukat az eseményen – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem és a Testnevelési Egyetem evezősei vesznek részt a háromnapos viadalon.

A küzdelmeket élőben lehet megtekinteni az esemény Facebook-oldalán: (https://www.facebook.com/eusarowing/)

Aki még ennél is többre kíváncsi, látogasson el az Eb honlapjára:
https://rowing2019.eusa.eu/

Az Eb versenyszámai:

Párevezős egységek (normál és könnyűsúly):

  • egypárevezős
  • kétpárevezős
  • kormányos nélküli négypárevezős
  • kormányos négypárevezős

Váltottevezős egységek (normál és könnyűsúly):

  • kormányos nélküli kettes
  • kormányos kettes
  • kormányos nélküli négyes
  • kormányos négyes
  • nyolcas (kormányossal)

 

A magyar indulók névsora:


Széchenyi István Egyetem: Juhász Adrián, Fiala Balázs, Gagyi Barbara, Litter Ádám, Szigeti Roland, Lacsik Péter, Vajnorák Martin, Bakaity Attila, Józsa Márton, Szabó Bence, Kaczur Márton, Szlovák Rajmund

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudoányi Egyetem: Polivka Dóra, Krémer Eszter, Ozsváth Máté, Papp Gergely

Eszterházy Károly Egyetem: Forrai Dávid

Testnevelési Egyetem: Horváth Kitti Katalin

Óbudai Egyetem: Danó Dániel

Márványkövi Ferenc

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink