114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Amerikai karantén körkép

Bezárták kapuikat az amerikai egyetemek is, ám sportolóikat ebben a nehéz helyzetben is segítik.

Olvasási idő: 2 perc

Ahogyan azt már olvashattátok, a magyar egyetemek átálltak a digitális oktatásra, sportolni is online lehet, egyetemeink változatos módokon igyekeznek hallgatóikat a karantén idején is sportolásra, aktív életvitelre buzdítani. De vajon az amerikai egyetemeken hogyan oldják meg ezt a helyzetet, hogyan motiválják, hogyan tartják formában élsportolóikat?

Amerikában ezekben a hetekben zárul a félév, mostanában érnének véget a különféle bajnokságok, és most van itt az ideje az új igazolások bejelentésének valamint nemrég volt az NFL-draft, így az ebben érdekelt egyetemek hosszú cikkekben, elemzésekben tárgyalták ki a játékosbörzét, elsősorban saját játékosaiknak a karrierlehetőségeit. A többi sportoknál jellemző az új igazolások bemutatása szöveges vagy videós interjúban.

A karantén-helyzetben több idő van a visszaemlékezésre, így több egyetem előszeretettel osztja meg korábbi sikereinek, nagy meccseinek videóit, vagy edzőket, játékosokat kérnek fel emlékeik felelevenítésére. A podcast műfaja nagyon népszerű, melyekben teret adnak elemzéseknek, beszélgetnek a legjobb sportolóikkal arról, hogyan vészelik át a mostani helyzetet, milyen az élet az adott egyetemen - megragadnak minden lehetőséget, hogy ezekkel a tartalmakkal is a közösséghez tartozást erősítsék.

Az egyetemek kezdőlapjukon közlik a vírussal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a Harvard ezek mellett kínál online kurzusokat is, sőt külön rekreációs honlapon kínál online edzéseket, melyekhez mi is csatlakozhatunk, Insta-oldalukon pedig gyakorlatokat találunk. A Virginia University @ Home w/ the Hoos címmel posztol beszélgetéseket a social media felületein, elsősorban híres alumnusaival. A University of Michigan vicces kihívásokkal motiválja a sportolóit, valamint edzős videókkal segíti otthoni edzésüket és közösségi médiafelületein nagyon aktívak.

Az NCAA pedig saját honlapján teszi közzé a legfontosabb infókat a bajnokságokról, ebben a cikkben pedig az orvosi pályát választó sportolók történeteit teszik közzé. Instán pedig a Social Series című sorozatát érdemes követni.

A röplabdázó Németh Anett, a Coastal Carolina University hallgatója itthonról igyekszik átvészelni ezt az időszakot, a helyzetről őt kérdeztük.

J.M.: Már egy hónapja itthon vagy, de gondolom a csapattársaiddal folyamatosan tartod a kapcsolatot. Mit mesélnek, milyen az amerikai helyzet?

N.A.: A csapattársaim és a többi amerikai ismerősöm az ország különböző pontjain laknak, szerencsére egyikük sem különösen veszélyeztetett vagy fertőzött területen. Mindenhol vannak kijárási korlátozások, hol enyhébbek, hol szigorúbbak, de sétálni ki tudnak menni, tartva a két méteres távolságot egymástól. 

J.M.: Hogy néz ki ilyenkor a csapat élete?

N.A.: A csapatársaimmal valóban minden nap beszélek, de hetente vannak csapat-meetingek online az edzői stábbal együtt, hogy megbeszéljük ki mire jutott az otthoni edzésekkel. A többiekkel is főleg azért beszélgetünk, hogy az otthoni edzésben motiváljuk egymást.

J.M.: Milyenek az otthoni edzések, kaptok feladatokat?

N.A.: A kondiedzőnktől hetente kapunk új edzéstervet, eszerint heti háromszor erőnléti edzést csinálunk, atlétikai/futós edzést úgyszintén hetente háromszor, ami napi szinten másfél-két óra sportolást jelent.

J.M.: Az egyetemen hogyan zajlanak az órák? Online kurzusok vannak, vagy csak megkapjátok a tanulnivalót? Tudsz-e valamit a vizsgákról?

N.A.: Kevés tanárunk van, aki online tart órákat, többségük valamilyen online tananyagot küld nekünk és a tesztek is online zajlanak. Mások ppt-ket küldenek vagy videókat a tananyagról. Már nagyon készülök a vizsgákra, mert jövő héten lesznek, főleg online, de lesz olyan tárgy is, ahol webkamerás rendszerben vizsgázunk majd. Május 7-én véget is ér a félévem.

J.M. Akkor a sportra és a tanulásra továbbra is a sok időt szánsz.

N.A.: Igen, mert 2-3 órát sportolok legalább, amiben benne van a kiadott edzésprogram, de azért röplabdázom is, meg azért hosszabb sétákra is elmegyek, hogy kimozduljak kicsit. A tanulásra is nagyjából ennyi idő jut, ebben benne van, hogy megcsinálok egy-egy tesztet vagy beadandót és készülök a jövő heti vizsgákra. A nap további része a családé és a pihenésé.

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: Coastal Carolina University (Instagram), Pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink