114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Online Egyetemi VB: Rajtra készen!

Hétfőn kezdetét veszi a 2020. évi FISU Egyetemi Világbajnokság Mind Sports online!

Két sportágban, sakkban és bridzsben mérhetik össze tudásukat a résztvevők. Az eredetileg kijelölt házigazda, a lengyelországi Bydgoszcz, a FISU-val karöltve nem hátrált meg a feladattól, és megszervezte az idei világbajnokságot. Ahogy a számok mutatják, a bajnokság online formátumra váltása a globális COVID-19 járvány idején jó ötlet volt.

A magyarokat érintő sakk tekintetében ugyanis rendkívüli mezőny várja a verseny kezdetét - mind a résztvevők mennyiségét, mind minőségét tekintve. 5 földrész 32 országából 78 csapat indul harcba a végső győzelemért – 140 címviselővel, köztük 10 nagymesterrel és 29 nemzetközi mesterrel.

A sakkjátszmák – az általunk kevéssé ismert - un. Tornelo platformon fognak zajlani. Az egymással megmérkőző csapatok 4 főből (benne kötelezően 1 lányból), kor szerint pedig az 1995-2002-es születésű egyetemistákból állnak. A játékidő 15 perc + 10 másodperc.

A verseny lebonyolítása két szakaszból áll: az elsőben egy 9 fordulós, svájci párosítású selejtezőre kerül sor, majd a másodikban a legjobb 16 csapat folytatja egyenes kiesés formában. Előbbit október 26-28 között napi 3 fordulóval (15-17-19 órai kezdetekkel) teljesítik a résztvevők, a helyosztók pedig 29-30-án lesznek.

Természetesen magyar sakkcsapatért is szurkolhatunk az eseményen (bridzs csapatunk sajnos nincs), bár a csapatszervezés nem kis nehézséget okozott. Több fiatal nagymesterünk és nemzetközi mesterünk sem vállalta különböző okokból az online megmérettetést, így kissé tartalékos összeállításban kényszerülünk felvenni a versenyt az erős mezőnnyel. Ahhoz hogy egyáltalán részt tudjunk venni a versenyen, két „legsportosabb” egyetemünk jelentős aktivizáló és szervező munkájára volt szükség, hiszen mind a Testnevelési Egyetem, mind az Eötvös Lóránd Tudományegyetem 2-2 főt delegált a magyar csapatba. A következő napokban így tehát az alábbi 5 fős csapat képviseli színeinket: FM Grimm Dániel – ELTE, FM Marosi Levente – ELTE, WIM Juhász Barbara – SOTE, WFM Terbe Zsuzsanna – TE és Grimm György TE. Célkitűzésünk ennek ellenére nem lehet más, mint bekerülni a legjobb 16 közé, bár ehhez nem kis bravúrra (és szerencsére) is szükség lesz.

A partik hétfőn 15 órakor indulnak, mi Kolumbiával kezdünk, remélhetőleg sikerül jól bemelegedni az azt követő egyre nehezebb feladatokra.

 

Az érdeklődők további részletes információt találnak, a szervezők honlapján.

A verseny állása ITT követhető nyomon.

További érdekességeket és a partikat pedig itt lehet megtekinteni:

http://www.fisu.tv/

https://www.youtube.com/fisutv

https://www.twitch.tv/fisutv

Forrás: id. Grimm Görgy, chess.hu

Kép: 2020 FISU WUC Mind Sports

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink