Az otthoni ételkészítésnek rengeteg előnye van. Tudjuk, hogy miből, mikor és hogyan készül az étel és biztosak lehetünk benne, hogy friss és jól elkészített a menü.
Olvasási idő: 3 perc
Szöveg: Nébih, ecso.hu
Fotó: Nébih
A bevásárlóközpontokban és a nagy multik áruházláncaiban már minden kapható, sőt egyik-másik üzlet még éjjel is nyitva tart. A bőség zavarában azonban akár hosszú órákat is eltölthetünk eszeveszett shoppingolással, feleslegesen.
A vásárlás a konyhában, de inkább már előtte: a fejünkben elkezdődik. A tudatosabb fogyasztók bevásárlólistával járnak, ami hasznos trükk a spóroláshoz. Nem kevés pénzt és időt lehet másra fordítani, ha átgondoltan előkészítjük, mi is kerüljön a kosarunkba.
Tippek az okos vásárláshoz:
- Előre tervezzük meg, hogy mit szeretnénk főzni (reggeli, ebéd, vacsora), és kizárólag az ezekhez szükséges alapanyagokat vásároljuk meg!
- Ha van lehetőség az otthoni tárolásra, akkor nagyobb kiszerelésben, csomagolásban érdemes megvenni a tartós élelmiszereket.
- Vigyünk magunkkal megfelelő – lehetőleg – szövet szatyrokat, akár kis alakú hűtőtáskát, hogy el tudjuk választani egymástól a különböző élelmiszereket, és megfelelően tudjuk szállítani!
- Megbízható, tiszta és igényes üzletben vásároljunk!
- Csak ép csomagolású, kifogástalan élelmiszer kerüljön a kosarunkba!
- Aki valamilyen élelmiszerre allergiás, vagy speciális étrendet, diétát kell követnie, alaposan tanulmányozza át a címkét, hogy az allergén anyagból található-e a termékben!
- A főzés megkezdése előtt a helyiséget takarítsuk ki, az edényeket, eszközöket gondosan mossuk el!
- Az étel készítése előtt alaposan mossunk kezet, tiszta eszközöket használjunk, legyen külön vágódeszka (!!) a hozzávalók előkészítéséhez.
- A gyümölcsöt, zöldséget mossuk meg és csepegtessük le mielőtt feldolgozzuk. Javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben, erős vízsugár alatt átmosni. Rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer maradéka lehet ugyanis rajtuk.
- A zöldségek tisztításánál célszerű papírt tenni a munkaasztalra, hogy azzal együtt tudjuk kidobni a tisztítási hulladékot.
- Fontos, hogy tiszta eszközökkel dolgozzunk. Az ételkészítés egyes fázisai között, főleg a nyersanyagok előkészítése után, a tiszta műveletek előtt mi magunk is mossunk kezet!
- Az ételeket, - leginkább, ha húst, tojást tartalmaznak - jól süssük-főzzük át! A sütés-főzés elpusztítja a baktériumokat, vírusokat.
- A megmaradt ételt minél hamarabb hűtsük le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet.
- Felhasználás előtt forrósítsuk át újra az ételt, nem elég csak megmelegíteni! Az ételmaradékban a baktériumok már felszaporodhattak, de az alapos átsütés, -főzés (átforralás) elpusztítja azokat!
A rendszertelen, kapkodva, útközben elfogyasztott gyorsételek, a csipegetés, eszegetés, nassolás helyett együnk rendszeresen! Szervezetünk hálás lesz érte.
Teszteld! - Koleszos menü receptek
Egyszerű zöldségleves 2 személyre
Hozzávalók:
1 evőkanál étolaj
2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 karalábé
egy kis zacskó mirelit zöldborsó
apró levestészta
1 evőkanál ételízesítő
bors
A felkockázott zöldségeket az olajon picit megpároljuk, hozzáadjuk a zöldborsót, az ételízesítőt, borsot. Felöntjük 1 liter vízzel és forrás után takarékra zárjuk a lángot alatta. Amikor a zöldségek már majdnem puhák, az apró levestésztát is beletesszük. Ha megfőtt, tálaljuk.
Fokhagymás, sajtos, gombás metélt 2 személyre
Hozzávalók:
1 evőkanál étolaj
½ zacskó metélt tészta
20 dkg csiperke gomba
20 dkg cheddar sajt (lehet trappista is)
1 dl főzőtejszín
1 csokor petrezselyem
só
bors
A metélt tésztát bő sós vízben kifőzzük, majd félretesszük. A gombát apróra vágjuk, az olajon megpároljuk, hozzáadjuk fokhagymát, a tejszínt és a sajtot. Picit összefőzzük, sűrű kevergetés mellett. Ráöntjük a tésztát, átforgatjuk, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.