Számos zöldségféléből készíthetünk gyorsan, egyszerűen, és olcsón, kifejezetten ízletes és tápanyagtartalma miatt egészséges chipset. Receptért görgess lejjebb!
Olvasási idő: 2 perc
A zöldségek felhasználási módjai közül talán a chips készítés a legszokatlanabb hazánkban. A burgonya chips rajongók nehezen tudják befogadni a tényt, hogy céklából vagy éppen zellerből is jó dolog sülhet ki.
Ám az egészségtudatos hozzáállás, most pedig az otthon felhalmozódó készletek miatt talán elbillen a mérleg nyelve és a fanyalgók is belátják, az újítás nem minden esetben hoz rosszat.
Zöldségchipset készíthetünk édesburgonyából, répából, zellerből, céklából, sütőtökből, retekből, fehérrépából, gombából, és még nagyon sok mindenből. A zöldségchips, kellemesen fűszerezve nem csak egyedi és izgalmas ízélményt ad, de tele van vitaminnal, nyomelemekkel, fontos tápanyagokkal. És természetesen több zöldséget is variálhatunk, így fokozva a kulináris élvezetet.
Recept:
3 db közepes sárgarépa
2 db közepes cékla
2 db kisebb édesburgonya
1 fej karalábé
fűszerek: só, bors, szárított petrezselyem, fűszerpaprika, szárított fokhagyma
Elkészítés:
A zöldségeket meghámozzuk, alaposan megmossuk és lecsepegtetjük. Egészen vékonyra szeleteljük reszelőn, vagy – ha ügyesek vagyunk – késsel karikázzuk. Egy rétegben sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük a szeleteket, és előmelegített sütőben 160 °C fokon 30 percig süssük. Egy alkalommal mindegyiket átfordítjuk, ehhez tiszta csipeszt használunk. Még forrón tegyük át egy tálba a ropogós chipseket, fűszerezzük ízlés szerint, majd jól rázzuk össze. Frissen az igazi!
Ha dobozban eltesszük későbbre, akkor sajnos visszapuhul. Érdemes kísérletezni más zöldségekkel: retek, zeller, fehérrépa, valamint fűszeres olajjal vékonyan meglocsolni sütés előtt.
A chipset mártogathatjuk fokhagymás tejfölbe, vagy egyéb frissen készült szószokba is.
Tipp:
Minden zöldséget mossunk meg felszeletelés előtt, majd külön zöldségvágó deszkán szeleteljük fel!
Forrás: NÉBIH - eteltcsakokosan.hu
Fotó: PxHere