114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

MISKOLC RENDEZI A 2021. ÉVI VÍZILABDA ÉS TOLLASLABDA EGYETEMI EURÓPA-BAJNOKSÁGOKAT

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) döntése értelmében a Miskolci Egyetem és Miskolc MJV Önkormányzata 2021-ben két Egyetemi Európa-bajnokságnak – vízilabda és tollaslabda sportágakban – is házigazdája lesz. A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetséggel együttműködésben benyújtott sikeres pályázat újabb mérföldkő azon az úton, melynek végén a 2024-es – Debrecennel közös – Európai Egyetemi Játékok megrendezése áll.

A 2021. évi vízilabda és tollaslabda Egyetemi Európa-bajnokságokat várhatóan július hónapban rendezik meg Miskolcon. A kontinensviadalon mintegy 500 fő sportolót és kísérőiket fogja vendégül látni a borsodi megyeszékhely. Az Európai Egyetemi Sportszövetség versenyrendszerének különlegessége, hogy nem egyetemi válogatottak (szemben az Universiadéval vagy az Egyetemi Világbajnoksággal), hanem európai felsőoktatási intézmények indulnak, többségében hazájuk országos egyetemi-főiskolai bajnokai. A nemzetközi sportesemények megrendezése elősegíti a vízilabda és tollaslabda sportágak fejlődését mind egyetemi, mind helyi szinten. A sportszakmai hátteret a Magyar Vízilabda Szövetség és a Magyar Tollaslabda Szövetség biztosítja.

Torma András, a Miskolci Egyetem rektorának beszámolójában elhangzott, hogy a miskolci egyetemi sport dinamikus fejlődésen ment keresztül az elmúlt hat évben. Az intézmény sportegyesülete, a MEAFC gazdálkodása stabil alapokra került és jelentősen emelkedett az igazolt versenyzők száma is. A MEAFC sportfejlesztési programjának keretében kívül-belül megújult az Egyetemi Körcsarnok, amely nemcsak az egyesület szakosztályait, hanem az egyetemi hallgatókat is szolgálja, de nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas. A sportélet fejlődését jól mutatja, hogy egyéni sportolók mellett két egyetemi csapat is diadalmaskodott a Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokságon az elmúlt években, 2014-ben a férfi futsal, míg 2018-ban a férfi kosárlabdacsapatunk szerzett aranyérmet. Bízunk benne, hogy az MVLC-ben sportoló fiatalokra épülő egyetemi vízilabda csapat is dobogóra ér a közeljövőben az országos egyetemi bajnokságon.

Az intézmény rektora kiemelte, hogy 2016-ban Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságnak, míg 2017-ben Kosárlabda Egyetemi Európa-bajnokságnak volt Miskolc a házigazdája. A 2016-os rendezés kiérdemelte az év legjobb egyetemi világbajnokságának járó címet is, melyet a 2017-es tajvani Universiaden vehetett át a Miskolci Egyetem képviseletében Deák Csaba, kancellár.

Torma András tájékoztatott továbbá arról, hogy az 2024-es Európai Egyetemi Játékokra előretekintve szakaszosan felújításra kerülnek az egyetemi kollégium E/1-E/6 épületei. Ezzel nemcsak a hallgatók kapnak minden igényt kielégítő komfortos elhelyezést, de az egyetemi képzések versenyképességét is elősegíti a fejlesztés. A 2021-es Egyetemi EB-k résztvevői már a felújított kollégiumokban kerülhetnek majd elhelyezésre.

Az intézményvezető rávilágított, hogy a nemzetközi sportesemények sorozatos rendezésével tovább javítható az egyetem külföldi ismertsége és presztízse, egyúttal reményét fejezte ki, hogy közelgő eseményeken szép számban állhatnak majd rajthoz a miskolci egyetemisták.

Miskolc MJV Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a diák és hallgatói sportra, hiszen ekkor lehet szervezett keretek között kialakítani a fiatalokban az egészségtudatos életmód iránti igényüket, felhívni figyelmüket a rendszeres testmozgás fontosságára, kezdte gondolatait Kriza Ákos, polgármester. Mindehhez három összetevő szükséges: korszerű és hatékonyan üzemeltethető infrastruktúra, szervezett egyesületi háttér mind az utánpótlásban, mind pedig a versenysportban, illetve kiemelt sportrendezvények szervezése.

Miskolc polgármestere reményét fejezte ki, hogy ez az újabb mérföldkő tovább erősíti azt a képet, hogy Miskolc ideális feltételekkel és felkészült, tapasztalt szakemberekkel tud otthont adni a különböző sportrendezvényeknek. Cél ugyanis, hogy Miskolc rendszeresen legyen házigazdája különböző sporteseményeknek, hiszen ez ráirányítja az adott sportágra a figyelmet, elősegíti a fejlődését. Céljaink elérése érdekében a miskolci sportéletet kiszolgáló létesítmények fejlesztése elengedhetetlen, amelyeket koncentráltan, az üzemeltetés és funkcionalitás szempontjait figyelembe véve kell megvalósítani, húzta alá a városvezető. Az egyik ilyen fejlesztendő célterület az Egyetemváros környezete, ahol az elmúlt években számos sportberuházás (pl. a Miskolci Atlétikai centrum) valósult meg, de további fejlesztések is napirenden vannak, nemcsak az egyetemen, hanem a város egyéb pontjain is, hogy Miskolc méltó házigazdája lehessen a 2024. évi Európai Egyetemi Játékoknak.

Felkészülés az Európai Egyetemi Játékokra

A 2024. évi Európai Egyetemi Játékok társrendezőjeként számos feladat áll még Miskolc előtt, hogy az 1965-ös budapesti 4. nyári Universiadét követően majd 60 évvel, létszámát tekintve minden idők legnagyobb Magyarországon megrendezett nemzetközi multisport eseményének adhasson otthont Debrecennel közösen. A két most elnyert esemény már felkészülést jelent a 2024-es Európai Egyetemi Játékokra, hiszen cél, hogy a Játékokat megelőző években több nemzetközi egyetemi sporteseménynek, szakmai és kulturális programnak legyen Miskolc a házigazdája.  

Elmondható továbbá, hogy a város és az egyetem közösen gondolkodik a Játékok sikere érdekében. Az összefogásban rejlő szinergiák kihasználásából az egyetemi és a városi sportélet hosszú távon is profitálhat, mert fontos, hogy a tehetséges sportolók is tanuljanak, a tehetséges hallgatók is rendszeresen sportoljanak.

A Játékok költségvetési egyeztetésének közel 1 éves folyamata zárult le a Kormány 2019. április 15-i döntésével, amelynek értelmében rendezési feladatokra 1.654 millió forintot, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságok fejlesztésére pedig 210 millió forintot biztosít Magyarország Kormánya.

Forrás: minap.hu

Illusztráció: pixabay.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink