114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Minden könnyebb, ha az ember sportol! – Vallja a HÖOK sportért felelős elnökségi tagja

Kiss Viktor, a HÖOK sportért felelős elnökségi tagja, a MEFS elnökségi tagja, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) bizottsági tagja. Jelenleg az ELTE GTI és a PPKE JÁK hallgatója, tavaly végzett a TE-n, de a BGE KVIK-en is begyűjtött két diplomát. A HÖOK-ban végzett munkájáról és a májusi HÖOK FIFA Bajnokságról faggattuk.

Olvasási idő: 3 perc

MEFS: Nagyon izgalmasnak hangzik a pozíciód. Mit csinálsz egészen pontosan?

K.V.: Rengetegen dolgoznak az egyetemi sportban hazánkban. Vannak külön szervezetek, lásd MEFS pl., aztán ott vannak a lelkes egyetemi vezetők, és persze egy csomó hallgató, akik a hallgatói hangot erősítik. Ezeknek a hallgatóknak a teljes munkatevékenységét igyekszem országos szinten összefogni. Gyakorlatilag egy képviseleti struktúra közepén vagyok, én továbbítom a hallgatói igényeket, észrevételeket, vagyis oda-vissza módon egyfajta kapcsolódási pontként veszek részt ebben a folyamatban.

 

MEFS: A sport iránti elhivatottságod nem is kérdés. Mit sportolsz és milyen keretek között?

K.V.: Hiteles munkát szeretnék végezni az ifjúság sport fejlesztésben, így mindig kerítek időt a sportra. Szükségem is van a rendszeres sportolásra, így, ha mégsem férne bele egy nap, akkor semmi más nem fért bele, akkor fel sem keltem aznap. Sok sportot csinálok, ez lehet éppen egy kitesurfözés vagy siklóernyőzés - szeretem az outdoor dolgokat -, de lehet, hogy éppen csak egy késő esti futást iktatok be. Ezt természetesen már csak a saját szórakoztatásom és a fittségem megőrzése érdekében teszem.

Korábban versenysportoló voltam: válogatott vitorlázó 9 évig, valamint futottam és kerékpároztam is versenyszerűen, de ezeknek már vége, már nem vagyok formában sajnos.

 

MEFS: Miben tudod segíteni a hallgatókat a munkád során?

K.V.: Az elsődleges feladatom, hogy egy általános, jól strukturált képem legyen arról, hogy a hallgatóknak milyen a sporthelyzete.

A munkám célja, hogy minél többen, gyakrabban és lelkesebben sportoljanak, és mindezt a lehető legjobb infrastrukturális körülmények között tehessék.

Például, ha van olyan hallgatói visszhang, hogy nincs elég sportlehetőség az egyetemeken, erre javaslatokat fogalmazunk meg azzal a céllal, hogy a sportok körét bővítsük. Ennek a hallgatói struktúrának többek között az a napi működési feladata, hogy a megfelelő szervezetknél kopogtassunk a megoldás érdekében.

 

MEFS: Mennyire eredményes ez a munka?

K.V.: A sport a nem klasszikus érdekképviseleti feladatok között az egyetlen, ahol nem mérhetők jól az eredmények, és nem is lehet kimaxolni mindent. Sosincs úgy, hogy mindig mindenki sportol és mindenki boldog ettől. Mindig lehet még színvonalasabb programokat csinálni.

Alapvetően eredményesnek látom, és ezt mindkét általam képviselt szerv nevében mondhatom (HÖOK és MEFS). Minden évben érdemes kicsit hozzátenni az előzőhöz és finomítanunk az operatív döntéseinken a korábbi tapasztalatok, és a hallgatók visszajelzései alapján.

Tavaly sikerült pl. először feltenni a palettára az inkluzív sportot (MEFS, HÖOK és BEAC összefogással). Erre persze voltak már korábban is jó példák - többek között az ELTÉ-n -, de azzal, hogy hivatalos bajnoksággá is avanzsált a csörgőlabda elindult egy folyamat. Ez a kérdés akár vehet egy olyan irányt, hogy az egyetemek számára is feltűnik, hogy ezen a területen milyen infrastrukturális szükségletek lennének, nem beszélve a fogyatékossággal élő hallgatók sportigényéről.

 

MEFS: Úgy látod, van erre igény?

K.V.: Én úgy gondolom, hogy igen, ha meg nincs, az infrastruktúra majd megteremti a lehetőséget, az pedig az igényt. A hallgatói oldalról fontosnak tartom, hogy meglegyen a lehetőség, amire reagálhatnak a hallgatók.

 

MEFS: Azt tapasztalod, hogy a hallgatók kaphatók a sportra?

K.V.: A sportra alapvetően van igény, de a sport kifejezéstől sokan megijednek. A sportra mindig is úgy tekintettem, hogy egy játék, ami képességeket fejleszt és érdemes minden szinten komolyan venni. Számos egyetem kínál lehetőséget olyan sportok kipróbálására, amit az élet egyéb területein nehézkes lesz kipróbálni, pl. Szegeden az ejtőernyőzést.

A kommunikációban rejlik az ördög. A kohézió mozdítja elő a szabadidősportot. Ha 6-ból 5 barátom azt mondja, hogy szerda este focizzunk, akkor persze, hogy megyek, még ha alapból ezt nem is terveztem.

 

MEFS: Ez a hirtelen jött járvány-helyzet feltételezem, hogy a HÖOK működését is elemeiben rengette meg. Min kellett változtatnotok így hirtelen? Mit csináltok a #maradjotthon idején?

K.V.: Furcsa, hogy nem mehetünk be az irodába, egy korosztály vagyunk, ugyanazokért a célokért dolgozunk, szorosabbak a baráti viszonyok is, mint általában. Hiányzik a közös munka. Jelenleg átszabtuk a programjainkat. Az elnökségi tagok, akiknek definiált feladatuk van, most azon kívül, hogy ellátják a saját szakpolitikai feladataikat, most méginkább fókuszálnak a „központosított” feladatok ellátására. Nekünk is kicsit egysíkúbb lett a működésünk, de természetesen nem engedtük el a sport kérdéskörét. A járvány kialakulásakor azt a célt tűztem ki, hogy felkutatjuk azokat az egyetemekhez köthető sportszervezeteket, ahol lehetőségeket nyújtanak online formában és ingyenes sportfoglalkozások részvételére. Ezzel egy időben a szervezetek mindezt maguk is megcsinálták, így ezzel nekünk lényegében nem volt dolgunk. Manapság nagyon becsukott szemmel kell járni ahhoz, hogy ingyenes online edzéseken ne tudjon részt venni valaki.

Az egyetemi sport kétélű. Egyrészt a lehetőséget kell biztosítanunk – ami így már az egyetemi sportszervezetek révén adott -, másrészt van egy nagy kohéziós ereje, ezért a most induló HÖOK FIFA Bajnokságunk ezt a második vonalat kívánja megfogni, hogy újra összehozza valamennyire a hallgatóságot.

 

MEFS: HÖOK FIFA Bajnokságot indítotok május 6. és 19. között. Milyen céllal és elvárással?

K.V.: Alapvetően is napirenden van az e-sport kérdés. Pörög mindenhol. Csináltunk egy Országos Honfoglaló Bajnokságot egy hónapja, amin több mint 800-an vettek részt, nagy sikere volt. Ennek analógiáján szerettünk volna egy sportosabb dolgot is létrehozni. Szerencsére egyetemeken belül ezt mások is csinálják már.

 

MEFS: Május 11. a jelentkezési határidő. Eddig mekkora a jelentkezési kedv?

K.V.: A tegnapi adatom szerint 30 fő. Ez elsőre talán nem hangzik soknak, de nehezíti a helyzetet, hogy a PS-es és az Xbox-os tábor nem összehozható, ugyanis nincs cross-platform. Először PS-est szervezünk, de tervben van egy Xbox-os bajnokság is. Az is a nagy számok ellen van, hogy a FIFÁ-zás alapvetően közösségi program, vagyis épp az a legjobb benne, hogy összejönnek az emberek és egy kanapén ülve játszanak. Ezt most nem lehet, viszont nem is a gigaesemények megszervezése a fő feladatunk, hanem hogy a szűk érdeklődési körű egyetemi társaságokat a járványhelyzet idején is megpróbáljuk tovább mélyíteni és összefogni.

 

MEFS: Még nem frissítettétek az FB eseménynél, de milyen nyereményekért szállnak harcba a játékosok?

K.V.: A Sony partnerünk az EFOTT kapcsán is, ezért is a PS-el kezdjük a történetet. Úgy gondoljuk, hogy lehetőség már az is, hogy részt vehetnek valamiben a hallgatók és nem is volt célunk, hogy nyereménnyel ösztönözzük a játékosokat.

A lehetőség adott, a jelentkezési szám pedig azt mutatja, hogy nem a nyeremény a legjelentősebb. Ez a kérdés még nyitott.

 

MEFS: Mi van azokkal a hallgatókkal, akik most lemaradtak? Terveztek egyéb hasonló megmérettetéseket, ösztönző csapatépítő tevékenységeket a hallgatók számára?

K.V.: A jelentkezést nem hosszabbítjuk meg. Hasonló jellegű megméretést idén egyelőre nem tervezünk. Egyelőre átirányítjuk a forrásainkat, hogy ha pl. a nyár második felén megvalósul az EFOTT Fesztivál, akkor arra színvonalas sportprogramokat tudjunk nyújtani,  ahogyan a korábbi években is tettük.

 

MEFS: Milyen sportot népszerűsítő terveitek vannak a közeljövőben?

K.V.: Most minden kérdéses, míg augusztus 15-ig gyakorlatilag érdemben meg sem lehet mozdulni. Egyelőre nálunk is minden képlékeny.

Amennyiben szeptember magasságában visszatér az élet, ott lesz lehetőség néhány elmaradt egyetemi napot pótolni, az jó esély arra, hogy sportprogrammal jelentkezzünk.

Az EFOTT a legsportosabb fesztivál. Ez prioritást élvez a munkám szervezésében, hiszen ott minden évben 50-nél több kipróbálható sportot és színvonalas sportprogramot kínálunk, vagyis, ha lesz lehetőségünk a fesztivált megtartani, gyorsan és kész tervekkel kell reagálnunk.

 

Szöveg: MEFS

Fotó: hook.hu, HÖOK FB

 

 

 

 

 

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink