114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Mi történt eddig a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban?

Mint minden sportágban, így kosárlabdában is szünetelnek a Magyar Egyetemi és Főiskolai Bajnokság (MEFOB) küzdelmei. Nézzük, mi történt eddig a pontvadászatban, és mire számíthatunk a folytatásban.

Olvasási idő: 1,5 perc

 Mint ismert, múlt héten a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség április 30-ig felfüggesztette a Magyar Egyetemi és Főiskolai Bajnokság (MEFOB) küzdelmeit. A kosárlabda MEFOB-ot éppen az alapszakasz vége előtt érte a kényszerű szünet, amikor több, a továbbjutást érintő kérdés is eldőlni látszik. Amíg a csapatok pihennek, mi visszatekintünk az elmúlt hónapok történéseire.

Nők

A Keleti csoportban a címvédő TFSE impozáns mérleggel robog az alapszakasz- és a csoportgyőzelem felé: a fővárosiak kilenc mérkőzésükből eddig mindet megnyerték, többet jelentős kosárkülönbséggel. A kék-fehér „elitalakulat” egyedül a Debrecen (54–53, 55–50) és a Miskolc (63–62) ellen szenvedett meg a győzelemért. Nemhiába, csak ez a két együttes tudja némiképpen tartani a lépést a csoportelsővel. A kilenc forduló alatt a Debrecen három, a Miskolc négy vereséget szenvedett, de nem makulátlan a negyedik ELTE-BEAC mérlege sem. A csoportból a TFSE már biztosan ott lesz a négyes döntőben, a rájátszásban pedig a Debrecen, a Miskolc és az ELTE vár ellenfélre a Nyugati csoportból.

A Keleti csoport eddigi eredményeit, valamint a bajnoki tabellát ITT találod.

A nyugati ágon az alapszakasz utolsó köre előtt eldőlt, hogy a Közgáz már bejutott a négyes döntőbe. A fővárosiak a legutóbbi fordulóban biztosították a helyüket a final fourban, magabiztos győzelmet arattak a rivális győriek (Széchenyi Kosárlabda Akadémia) felett (74–46). A Közgáz eddigi mérlege legalább annyira lenyűgöző, mint a TFSE-é: a budapestiek mind a 11 találkozójukat megnyerték az alapszakaszban, és több mutatóban is – szerzett labda, támadó lepattanó – ők a legjobbak. Ebből a csoportból a Széchenyi Kosárlabda Akadémia helye is biztos a rájátszásban, és vélhetően ott lesz a BME és az NKE-Csata is.

A Nyugat csoport eddigi eredményeit, valamint a bajnoki tabellát ITT találod.

 

Férfiak

Bár Keleten a tavalyi címvédő TFSE vezeti csoportját, közel sem biztos, hogy az automatikus négyes döntőbe jutást érő első helyen végez. Tizennégy meccsükből ugyan tizenhármat megnyertek, ami lenyűgöző teljesítmény, ám a Miskolci Egyetem ott liheg Boros Zoltán alakulata nyakán: az északkelet-magyarországiak csupán két összecsapást vesztettek el, egyet a TFSE, egyet a Nyíregyháza ellen. Februárban azonban hazai pályán legyűrték a TFSE-t (81–74), ami intő jel lehet a későbbiekre nézve.

S hogy szóljunk néhány szót a többiekről is: a harmadik Nyíregyháza két mérkőzéssel kevesebbet játszott, mint riválisai, így még megvan a matematikai esélye akár a csoportgyőzelemre is, annyi azonban biztosnak tűnik, hogy ott lesz a rájátszásban. A harmadik playoffos helyre a Debrecen pályázik a legnagyobb eséllyel. A hajdúságiaknak nem lesz könnyű a dolguk az alapszakasz hátralévő részében, hiszen három mérkőzésükből kettőt a riválisok, a TFSE, illetve a Nyíregyháza ellen kell játszaniuk.

A Keleti csoport eddigi eredményeit, valamint a bajnoki tabellát ITT találod.

A Nyugati csoportban a legutóbbi fordulóban az éllovas Szombathely (SzoESE) a csoportmásodik Közgáz vendége volt, és szoros csatában, 64–62-re alulmaradt. A vasiak ennek ellenére vezetik a csoportot, hiszen pontegyenlőségük ellenére a két remek csapat egymás elleni összevetésében a SzoESE a jobb. A két alakulat mérlege kísértetiesen hasonló: Vladár Csaba, illetve Kéri Péter gárdája is csupán egyetlen mérkőzést veszett el az alapszakaszban, az első hely sorsa valószínűleg közöttük dől majd el.  

Nem mindennapi izgalmak várnak még a csapatokra ebben a csoportban, hiszen a még rájátszást érő 3. és 4. helyért óriási lesz a küzdelem a BME-MAFC, a Széchenyi Egyetem, a PTE-PEAC és a SMAFC között. Kétségtelen, a fővárosiak némi pont- és lépéselőnyből várják a folytatást.

A Nyugati csoport eddigi eredményeit, valamint a bajnoki tabellát ITT találod.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége március 17-én hivatalos közleményében jelezte, hogy a koronavírus terjedése miatt befejeződik a 2019–2020-as idény összes bajnoksága, a MEFOB küzdelmeit is beleértve. 

A szövetség közleménye így szól: 

„A koronavírus terjedése miatt a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége március 13-án felfüggesztette valamennyi versenysorozatát az utánpótlás-korosztályokkal bezárólag. A beérkezett vélemények alapján döntő többséget kapott az a javaslat, hogy a bajnokságokat az eddigi eredmények alapján fejezzék be. Ezt elfogadva az elnökség úgy döntött, hogy befejezettnek nyilvánítja a 2019–2020-as bajnokságokat minden korosztályban, mindkét nemben. Bajnokot nem hirdetnek, mint ahogyan kieső sem lesz idén. A nemzetközi kupaszerepléssel kapcsolatban nem hoztak most határozatot.”

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc 
Fotó: Práczki Péter, freepik

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink