114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Mi fán terem a sportpszichológia?

A sportpszichológia kifejezetten a sportemberek mentális nehézségeinek, akadályainak feldolgozására hivatott, számos területen különbözik a klinikai pszichológiától és nem csak az élsportolók támogatására hivatott.

 

Olvasási idő: 3 perc

Hányszor hallani egy vesztes meccs után, hogy ezt túlizgultad, nem akartad eléggé, nem voltál ott fejben, hiányzott a csapatmunka?

A technikai felkészültség egy dolog, a szellemi összpontosítás, adott esetben a kudarc- illetve élménykezelés éppolyan fontos adott időben. Ráadásul a sportolóknak meg kell tanulni kezelni a megmérettetésekkel együtt járó „szereplést” is, vagyis tudni kell kizárni a bekiabáló tömeget: a rajongó és az ellendrukker tábort. Egyeseket a stressz presszionál, míg mások teljesítményét határozottan visszaveti, mindezek feldolgozásában, kezelésében is remek segítség lehet egy sportpszichológus. S habár belegondolni is rossz, ennek ellenére létező probléma a sérülésekkel járó rehabilitáció is, amiben szintén remek mankót jelent egy felkészült szakember.

Eltérő lehet a szorongás az egyéni és a csapatsportok résztvevői között. Utóbbiban az együttműködés képessége is erőteljesen dominál és egy gyengébb képességű játékost fel tud húzni a csapat „sztárja” akár, ám az egyéni sportokban nincsen segítség, ha éppen nem stabil a sportoló lelkileg vagy mentálisan.

A sportpszichológia mindezeken felül számos területen bizonyítja létjogosultságát.

Kiemelt területei:

  • a sportolók készségeinek, képességeinek feltárása,
  • a célkitűzéses vizsgálatok elvégzése,
  • sportolói motivációs háttér meghatározása,
  • a stresszel való megküzdés kérdése,
  • mentális állóképesség (reziliencia) vizsgálata,
  • a versenyzői teljesítmény növelése,
  • a csúcsteljesítmény elősegítése

 

A sportpszichológiai tréning nem kizárólag beszélgetésből áll, sokkal inkább különböző technikák elsajátítása, melyeket a sportoló be tud építeni a „munkájába”. A szakemberek egyfajta lelki edzőként vállalnak szerepet a sportoló teljesítményében, az önkontroll kialakításában is komoly szerepet játszanak, s megtanítják kezelni a külső és belső feszültségből eredő nyomást.

A mentális fejlesztés nem működik egy egyórás konzultációtól, a szakemberek kezelései hosszabb időtartamot is igénybe vehetnek, ezek egyéntől függően alakulnak.

 

A sportpszichológia módszertanáról, jelentőségéről Dr. Boda – Újlaky Judit sportpszichológus előadásában néhány infó:

https://www.youtube.com/watch?v=PRSrokJbMJM

 

Forrás: psycho@unideb.hu, sportpszichologus.com

Fotó: PxHere, pixabay

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink