114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Kiütéses győzelemmel kezdtek a TF-lányok a miskolci kosárlabda EEB-n

A vártnál jóval simábban, 43 pont különbségű győzelemmel kezdte meg szereplését a miskolci egyetemi Európa-bajnokságon a TFSE női csapata. 

A vártnál jóval simábban, 43 pont különbségű győzelemmel kezdte meg szereplését a miskolci egyetemi Európa-bajnokságon a TFSE női csapata. Boros Zoltán tanítványai a pozsonyi Comenius Egyetem együttesét győzték le magabiztosan.

TFSE - Comenius Egyetem Pozsony (szlovák) 73-30 (16-11, 19-4, 26-10, 12-5)

TFSE: Miháczi 7, GEREBEN 10/6, KARLÓCAI 9/3, NÉMETH A. 13, VARGA 10/3. Cs.: Shirian 6, KOVÁTS G. 7, MAGYAR B. 9/3, Szeli 2, Sándorfi R., Czivinger

A történelmi, a felújított miskolci Egyetemi Körcsarnokban szerzett első hivatalos, tétmérkőzésen szerzett találat a pozsonyi Karin Miksadová nevéhez fűződött, majd egy triplát is beemeltek a szlovákok. A szintén történelminek mondható első magyar találatot Karlócai Julianna jegyezte, 3 pontot ért. Szerzőjének - aki végül 9 ponttal és 14 lepattanóval és 7 szerzett labdával zárt - a kosár jellege miatt emlékezetes, csapata számára pedig roppant fontos volt ez a találat, ugyanis feloldotta a kezdeti feszültséget, görcsöt a TFSE játékosaiban, akik elsősorban Karlócai, valamint Gereben Dorka és Németh Alma eredményessége révén parádés, 13-1-es száguldást mutattak be, s ettől kezdve már nem is adták ki kezükből a vezetést, sőt fokozatosan növeltél előnyüket. 

Zónára állt át a második szakasz elején a pozsonyi együttes, s ezt Gereben dobta át triplával. Egy ütközés után - szerencsére könnyebben - megsérült a TF első számú irányítója, Miháczi Diána, a helyére érkező Magyar Bianka viszont remekül szállt be a játékba, előbb duplát, majd triplát dobott. A pozsonyiak szenvedtek a TF kemény, szervezett védekezése ellen, egy ideig 30-15-ös tenisz állást mutatott az eredményjelző. A negyed végén Varga Barbara triplája volt a csattanó, szünetben kerek 20 ponttal vezettek Boros Zoltán tanítványai.

A második félidő első fele nagy dobópárbajt hozott, a TF csapatából ismét Gereben villogott. A negyed második felében újra egyoldalú lett a játék, Varga, valamint Kovás Gabriella villanásaival jócskán 30 pont fölé nőtt a TF előnye.

A meccs eldőlt, a záró szakaszba Boros Zoltán már a holnapi észtek elleni csatára gondolva  pihentette csapata kulcsjátékosait, ám a többiek lelkesen, s helyenként jól játszva, s végig fegyelmezetten, szervezetten védekezve lefújásig 40 pont fölé "hizlalták" az előnyt, s ezzel a sikerrel a TF csapata nagy lépést tett első célja, a legjobb 8 közé jutás felé.

Statisztika

Kettős vereség férfi fronton

Az óriási lelkesedéssel, ám végig nagyon idegesen, görcsösen játszó házigazda miskolci együttes az egyetemi Európa-bajnokságon, első mérkőzésén férfias, nagy csatában kikapott a higgadtabb, a kritikus helyzetekben pontosabb német riválisától. A tartalékos magyar egyetemi bajnok Debrecen csak időnként tudott felnőni a remek játékerőt képviselő olasz ellenfeléhez, amely végig vezetve simán győzött a férfi magyar egyetemi bajnokcsapat ellen. Ha nyerni nem is sikerült férfi csapatainknak, tapasztalatszerzésre kiváló volt a két mérkőzés


Miskolci Egyetem - Münster Egyetem 48-57  (10-13, 10-18, 18-9, 10-17)
Miskolc:
SZÖGI 18/3, Takács 7/3, Kopasz 10, Béres 1, Kővágó-Laska 3. Cs.: Orosz, Máté 3/3, LIPPAI 6, Szepesi, Baptiszta.
A hazai csapat, a Miskolci Egyetem premierje előtt a csoport másik mérkőzésén, nem kis meglepetésre a mezőnyben újoncnak számító lengyel Marie Curie Sklodowska Egyetem csapata kerek 40 (!) pontos verést mért a szlovén Primorska Egyetem együttesére.

A miskolciak debütálására szép számú, vagy 400 főnyi közönség előtt került sor. A németek szereztek vezetést, a szép számú közönsége előtt kissé elfogódottan kezdő hazaiaknak kezdetben semmi nem jött - illetve ment - be. A németek is idegesen kezdtek, így közel 2 és fél perc elteltével egy sportszerűtlen hiba után Takács Dániel egyenlített, majd a mezőny legalacsonyabb játékosa, Szögi Ádám támadó pattanó utáni kosarával fordított a hazai együttes. Kevés találat esett, a küzdelem dominált, a 7. perc elején 6-5-ös hazai vezetést mutatott az eredményjelző. Drahos Gábor folyamatosan forgatta csapatát, Lippai Szabolcs támadó pattanó után találatával hosszú hazai kosárcsendnek vetett véget. A helyzeteket kidolgozták, de ki is hagyták a hazaiak, majd a negyed utolsó percére fordulva Kopasz Márton parádés zsákolása után csattant fel az első nyíltszini taps a találkozón. Az utolsó szó egy tripla formájában a vendégeké volt. 

A második szakasz elején tovább üldözte ellenfelét a vendéglátó, ám mivel egyedül Szögi volt veszélyes a német kosárra, fordítani nem tudott. 17-16-os német vezetésnél szinte "befagyott az eredményjelző", majd a németek mozdultak el a holtpontról, majd egy triplával 6 pontosra nőtt a német zóna ellen - mit szépítsük - szenvedő miskolci alakulat hátránya. A félidő hajrájában egy Husmann nevű német egy, egy Hartmann nevű pedig 2 triplát emelt be, szünetben 11 ponttal vezetett a Münster az első félidőt 1/18-as triplamutatóval záró hazaiak ellen. 

Szünet után újabb rontott hazai hármasok után Szögi ügyes bejátszásából Kővágó-Laska szerzett 2 pontot. A kosáreső a második félidőben sem eredt el, állandósult a 10 és 15 pont közötti német vezetés. A 24. percben Takács Dániel révén megszerezte első könnyű, indításos kosarát a miskolci gárda, s ezzel 10 pontra jött föl. Védekezésben fokozta a nyomást ellenfelén Drahos Gábor legénysége, több ízben is labdaeladásba hajszolva a németeket. s bár mezőnyből továbbra is gyengén dobtak a hazaiak, büntetőkkel 10 ponton belülre kerültek. Sőt, miután Máté Balázs beemelte a második hazai hármast, 37-32-es német vezetést mutatott az eredményjelző. Újított, 8 ponttal ellépett a münsteri gárda, ám a negyed utolsó percében Takács is beemelt egy hármast, majd a játékrész utolsó pillanatában a félpályáról kísérletező Szögit lökték meg a németek, ő pedig nagy üdvrivalgás közepette  mindhárom büntetőt értékesítve 2 pontra hozta föl csapatát - igazi aréna lett a Generali.

Az addig is elkeseredett küzdelem tovább élesedett a záró szakaszban. Tovább üldözte ellenfelét a vendéglátó csapat, volt több lehetőség is egyenlíteni, vagy fordítani, ám ez esetekben rendre elkapkodták a befejezéseket a hazaiak. Bő 2 perccel a vége előtt egy triplával 7 pontra növelte előnyét, majd bő 1 perccel a vége előtt a támadóidő utolsó pillanatában vagy 8 méterről hanyatt esve  bedobott palánkos münsteri "monster-tripla" megpecsételte az óriásit küzdő, ám a mérkőzést 3/32-es - 9,375% - triplamutatóval záró és 19 labdát eladó hazai legénység sorsát.

Statiszika

Bologna Egyetem - Debreceni Egyetem 84-61 (25-12, 22-16, 15-12, 22-21)

Debrecen: Kozák 4, Kósa 10/6, Pék 7/3, BAK 12, Opre 4. Cs.: Varga Á. 8/6, Jávor 8/6, Blaskovits 6, Oláh 2, Szűcs.

A csoport korábban lejátszott másik meccsén a francia Rouen fölényes, 77-40-es győzelmet aratott a román Pitesti ellen. 5-0-s repülőrajtot vettek az olaszok, amikor másfél perc elteltével Opre Roland szépített, ám erre azonnal dobott egy triplát a bolognai együttes. A szakasz közepén Bak Márton villanásaival tartotta a lépést ellenfelével a magyar férfi egyetemi bajnok. Ezt követően azonban jött egy kis hullámvölgy, több eladott labda, s ezt a Bologna könyörtelenül büntette egy 9-0-s rohammal. A negyed hajrájában ugyan Varga Ádám ugyan beemelt két triplát, de így is, 13 pontos hátránnyal zárta a nyitó etapot a magyar férfi egyetemi bajnok.  

5 olasz ponttal indult a második szakasz, amikor Kósa Tamás emelt be egy hármast. Majd még egyet, s egy 8-2-es rohamot vezényelve a 10 pontos lélektani határ közelébe hozta fel csapatát. A félidő hajrája azonban az olaszoké volt, vezettek már 21 ponttal is. Az első játékrész Blaskovits Balázs kosarával, s 19 pontos olasz vezetéssel zárult.

A Bologna szerette volna hamar végleg "lerendezni" a találkozót, újabb labdaeladásokra kényszerítve a debrecenieket egy 9-0-lal kezdve a második félidőt közel 30 pontra nőtt előnye. Az olasz szakvezető már a további csatározásokra gondolva próbálta pihentetni csapata kulcsjátékosait, a Debrecennek volt tartása, Pék Dávid villanásaival a negyed végére 20 pont közelbe faragta hátrányát. A záró szakaszban hiába voltak jó megmozdulásai Baknak, valamint Jávor Barnának, a jobb szerkezetű olasz gárda növelni tudta előnyét, s érvényre juttatva nagyobb tudását, fölényes győzelmet aratott - az összesen 32 labdát eladó debreceniektől ebben az összetételben ennyire futotta.

Statiszika

Összefoglaló: Botár László

Képek: Práczki Péter

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink