114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Kiemelkedő szezont zárt a DEAC

Évzáró gálán köszöntötte sportolóit, edzőit, és díjazta legjobbjait a Debreceni Egyetem Atlétikai Club hétfő este a DESOK csarnokban. Az ünnepi eseményen Prof. Dr. Szilvássy Zoltán rektor a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség legmagasabb kitüntetését vehette át Prof. Dr. Kiss Ádámtól a MEFS elnökétől.

A Debreceni Egyetem és sportklubjának vezetői, sportolói, munkatársai, szponzorok, partnerek és a helyi médiumok képviselői ünnepelték együtt harmadik alkalommal, hogy véget ért egy újabb, a DEAC szempontjából igazán eredményes szezon.

Jávor András elnök ünnepi köszöntőjében rámutatott, hogy a DEAC az ország egyik legnagyobb sportklubja, amelynek versenyzői létszáma a szezon végére mintegy 2700 főre gyarapodott. Mint mondta, úgy tekintenek a sportra, mint eszközre a közösségfejlesztésben, a beiskolázásban és az egyetem elismertségének növelésében is.

Szilvássy Zoltán rektor szerint különlegessége az egyetemnek, hogy a 2700 sportoló mellett Sporttudományi Koordinációs Intézete és olyan egyetemi vezetése is van, amely rajong a DEAC csapataiért. Elmondta, fontosnak tartja, hogy a klub sikereit a szurkolók, a sportolók és a vezetők együtt, közösen, éljék meg. 

Bács Zoltán kancellár sikeresnek értékelte az elmúlt szezont és gratulált a versenyzőknek az elért eredményekhez.

 - A DEAC család az elmúlt évben tovább épült. Mindenki kitett magért és a sportpályán mindent megtett, hogy jó eredményt érjen el. Joggal lehetünk büszkék arra, hogy egy országos mintát állítottunk fel a felsőoktatásban – mondta a kancellár.

Bács Zoltán felidézte azt a néhány évvel ezelőtti beszélgetést is, amelyben 10 hallgatóból kilenc azt mondta, azért is választotta Debreceni Egyetemet, mert itt lehet sportolni.

A DEAC ügyvezetője, Lóczi Lászlóné Kovács Marianna beszédében azt emelte ki, büszkék arra, hogy már van arculatuk és egyre többször köszön vissza egy-egy DEAC-os sportruházat az utcán. Kiemelte, nagyon büszke arra, hogy egy újabb csapat, a női futsalosok is az élvonalban szerepelhetnek az ősztől. Kiemelkedő eredménynek értékelte egyben a kosarasok Magyar Kupa bronzérmét, és az „első éves” jégkorongozók bajnoki harmadik helyét. Szót ejtett arról is, hogy hetedik helyen végeztek a sportági élvonalban a férfi futsalosok és a több mint 10 éve első osztályú férfi röplabdázók is, illetve negyedik lett az OB I-ben a floorballcsapat. A női teniszezők ezüstérmet nyertek az OB I-es csapatbajnokságban, míg a férfiak feljutottak az első osztályba. Az NB III-as labdarúgócsapat kilencedikként zárta a küzdelmeket, míg az amerikai focisták is szépen helytálltak első DEAC-os évadukban.

Az ünnepségen a cheerleader lányok bemutatója után hét kategóriában díjazták az év legjobbjait. A 2018/19-es bajnoki szezonban „Az év edzője” Fodor Antal, a férfi röplabda NB I-es csapat vezetőedzője, míg „Az év játékosa” díj nyertese, a DEAC jégkorongcsapatának kapusa, az egyetemi tanulmányaiban is kimagaslót nyújtó Hetényi Zoltán lett. „Az év szakosztálya” díjat egész éves munkájuk elismeréseként a labdarúgás szakosztály vezetője, Pöszmet Tibor vehette át. „Az év meglepetése” az élvonalba feljutott női futsalcsapat lett. "Az év fiatal tehetsége" díjat pedig Pintye Vivien női focista vehette át. A „legnépszerűbb szakosztály” díjat – csakúgy, mint tavaly- ismét a kosárlabdázók zsebelték be, míg „Az év csapatának” járó díjat a magyar bajnoki bronzérmes jégkorong együttes vezetőedzője és csapatkapitánya vehette át.

Az évzáró gálán Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség elnöke az adható legmagasabb kitüntetést, Hajós Alfréd Aranyplakettet adományozott Szilvássy Zoltán rektornak. Ezt az elismerést mindössze öten kaphatják meg évente, olyan vezetők, akik éveken keresztül sokat tesznek a sport előremozdításáért.

 „A MEFS elnöksége nem csak elismeri és díjazza a Debreceni Egyetemen elért eredményeket és rektor úr kiemelkedő hozzájárulását, de példaként állítja az egész magyar egyetemi sportközösség elé” - áll az elnökség határozatában.

További képek az évzáró gáláról itt.

Laudáció:

Prof. Dr. Szilvássy Zoltán - Debreceni Egyetem

Dr. Szilvássy Zoltán egyetemi tanár, rektor vezetésével a Debreceni Egyetem sportélete és sport-infrastruktúrája kiemelkedően sikeres időszakát éli. Ritka alkalom az ország egyetemi sportja történetében, hogy egy helyen egyszerre fejlődik a hallgatói-szabadidős, a sporttudományi képzési és kutatási, valamint az amatőr és a professzionális versenysport területe.

A Debreceni Egyetem által a hazai felsőoktatásban úttörőként elindított – lassan évtizedes – és végrehajtási fázisban lévő egyetemi sportkoncepció, valamint az intézményfejlesztési tervben elfogadott infrastruktúra fejlesztési projektek eredményeként az egyetem 30 ezer hallgatója világszínvonalú körülmények között vehet részt a testnevelés oktatásban és a sporttudományi kutatásokban. Rektor úr támogatásával jelentős infrastrukturális és kutatásszervezési fejlesztések valósultak meg: teljes egészében megújultak az egyetem campusainak sporttelepei és megépült a Sporttudományi Koordinációs Intézet; a Nagyerdei Stadionban kialakításra került a Sportdiagnosztikai Életmód és Terápiás Központ, 2019 nyarára pedig elkészül a Sportgazdasági–menedzsment és Teniszközpont.

Az idén 100 éves Debreceni Egyetemi Atlétikai Club, a DEAC már 21 különböző sportági szakosztályt működtet, amelyekben több mint kétezer hallgató sportol versenyszerűen. Közülük az ország egyetemi klubjai között egyedülállóan 5 első osztályú csapat is helyet kap: futsal (NBI), jégkorong (Erste Liga), kézilabda (NBI/B), kosárlabda (NBI/A), röplabda (NBI).

Az egyetemi sportszervezés legmagasabb szintje a nemzetközi események megrendezése. Debrecen és Miskolc lesz a székhelye a 2024-es Európai Egyetemi Játékoknak, ahol 400-nál is több európai egyetem közel 5.000 hallgatója méri össze tudását, és avatnak kontinens-bajnokokat. Az akkorra legnagyobb hazai multisport esemény rendezési jogának elnyerésében, a győztes pályázat patronálásában és támogatásában Rektor úrnak kulcsszerepe volt.

A MEFS elnöksége nem csak elismeri és díjazza a Debreceni Egyetemen elért eredményeket és Rektor úr kiemelkedő hozzájárulását, de példaként állítja az egész magyar egyetemi sportközösség elé.

A munkához és a kitüntetéshez ezúton is gratulálunk!

Fotók: Derencsényi István,  Pénzes-Kemecsei Zsuzsa

Forrás: DEAC

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink