114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Irány a természet! De hogyan is vágjunk neki?

Kevés olyan testet-lelket átmozgató kültéri mozgási lehetőség létezik, ami kis költségvetéssel, változatos helyszíneken és gyakorlatilag minden évszakban űzhető. A túrázás nem csupán egy kikapcsolódási forma, a nehezebb terepek bebarangolásához bizony kőkemény állóképesség és edzett izomzat is szükséges!

Olvasási idő: 3,5 perc

A túrázás akkor válik igazán felejthetetlen élménnyé, ha tisztában vagyunk a kirándulás alapvető szabályaival, és indulás előtt tudatosan készítjük össze pakkunkat. Listáztuk, mik azok a holmik, amik megléte nélkülözhetetlen egy biztonságos, jól megtervezett kiránduláshoz.

 

Alapfelszerelés, amely nélkül el se indulj otthonról:

1. Vízálló túrazsák. Nem csak az időjárás szeszélyei miatt ultra hasznos, de vízitúrázáskor - egy váratlan beborulásnál vagy egy kevésbé ügyesen lapátoló evezőtárs miatt -, sőt a fesztiválokon is nélkülözhetetlen!

2. Zseblámpa és/vagy fejlámpa. Ahogy közeledik a tél, egyre korábban sötétedik, így nem árt, ha viszünk magunkkal egy fejlámpát, ami alkalomadtán akár életet is menthet. Persze az a legbiztonságosabb, ha úgy tervezed meg a kirándulást, hogy még sötétedés előtt hazaérj. A lámpához mindenképpen legyen nálad tartalék elem is!

3. Térkép: alap, amely kitűnően segít a tájékozódásban. Papírlapú turistatérképet akkor is érdemes magaddal vinned, ha az okostelefonodra már letöltöttél valamilyen elektronikus változatot, mert a telefon bármikor lemerülhet, térerő sincsen mindenhol, a térkép viszont mindig kéznél van.

4. Iránytű: a térkép mellett kitűnően segíti a tájékozódást, a túracsomag elengedhetetlen kelléke, te se feledkezz meg róla! Az okostelefonra letölthető iránytűk közül itt válogathatsz.

5. Elsősegély-készlet: ezt is tedd be a túrahátizsákba, hiszen kirándulás közben bármikor előfordulhatnak apróbb sérülések (vízhólyag, ágak okozta horzsolás). Vészhelyzetre nem elvetemült gondolat bekészíteni egy ún. izolációs fóliát, aminek ára mindössze 400 Ft, de megvéd a kihüléstől és nagyon apróra hajtogatható, súlya pedig gyakorlatilag nincs. Arról, hogy mit is tartalmazzon egy elsősegélykészlet, itt olvashatsz bővebben.

6. Folyadék és élelem. A víz vagy tea mellett mindenképpen legyen nálunk laktató és megfelelő energia tartalmú étel: szendvics, müzli szelet, szőlőcukor vagy gyümölcs.

 

Mit viseljünk?

Az egyik legfontosabb dolog, amelyre oda kell figyelned, a réteges öltözködés. A legalsó réteg azért fontos, mert felfogja az izzadságot, így véd a megfázástól. A középső rétegnek meleg ruhadarabnak kell lennie, amely óv a hőmérséklet-változás hatásától, míg a legfelső réteg a csapadék és a szél ellen jelent védelmet. Ne felejtsd, ha túrázás közben meleged van, egy réteget mindig levehetsz, de figyelj arra, ahogy hűvösödni kezd, újra legyen rajtad mindhárom réteg!

Kerüld a túl vastag ruhadarabokat, hiszen mozgás közben a test rengeteg hőt termel, így hamar feleslegessé válik a túlzottan vastag pulóver. Egy váltóruhadarab azért legyen nálad arra az esetre, ha valamelyik nagyon átizzadna.

Nagyon fontos, hogy kirándulásra kényelmes ruhát és cipőt vegyél fel, amelyben könnyen tudsz mozogni, másképp rémálommá válhat a túrázás. Ne a trendiség, hanem a praktikum legyen a szempont, amely alapján kiválasztod, milyen ruhában vágsz neki az erdőnek. Egy menő túranadrág megoldást nyújt a dilemma eldöntésére, hiszen egyfelől jól néz ki, másfelől könnyű, gyorsan szárad és kényelmes. Sőt már vízálló változat is kapható.  

Azt se felejtsd el, hogy ősszel gyorsan változik az időjárás. Egy-egy helynek sajátos mikroklímája van, ezért nem árt felkészülni a hirtelen jövő záporra, zivatarra. Feltétlen legyen nálad vízálló dzseki, az esőnadrággal és a lábszárra húzható kamáslival pedig mát túl is teljesítetted a tervet.   

Nagyon sok múlhat a megfelelően kiválasztott túracipőn és bakancson is. Mielőtt cipőt választasz, gondold át, melyik az a lábbeli típus, ami minden általad kedvelt túratípushoz használható! A bokát stabilan tartó, vízálló, gumitalpú spéci bakancsok lehet, hogy drágának tűnnek, de egy rossz lépésnél máris megspórolhatod általa a kifordult bokát, a sáros úton az elcsúszást és esőben, kisebb vízben a vizesen tocsogó zoknit. 

 

Programajánló:

http://www.bejarhatomagyarorszag.eu/program/osi-mestersegek-az-erdoben-es-egy-kis-italia-2/

http://www.bejarhatomagyarorszag.eu/program/csillagszemu-sukoro-5/

http://www.bejarhatomagyarorszag.eu/program/a-pakozdvar-titka-ahol-a-bronzkori-osember-is-elt-2/

http://www.bejarhatomagyarorszag.eu/program/csillagkupolas-vulkanorszag-6/

 

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc, bejarhatomagyarorszag.eu
Fotó: freepik.com, pixabay.com

 

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink