114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Ismerd meg a népszerű edzésmódszereket!

Tavasz óta zúdulnak rád a különféle edzésvideók, melyek izmokat, állóképességet ígérnek, te mégsem tudsz dönteni, melyiket válaszd? Nem vagy képben, hogy mit takarnak a rövidítések: TRX, ABS, HIIT? Bevezető, fitnesz-palántáknak.

Olvasási idő: 1,5 perc

A karantén időszaknak köszönhetően elárasztották a netet a legkülönfélébb edzésvideók, most már mindössze arra van szükség, hogy néhány alap fogalmat tisztázzunk. Azonban mindenképpen vegyük figyelembe, hogy amennyiben helyesen akarjuk végezni a gyakorlatokat, edzőre mindenképpen szükség lesz!

Funkcionális edzés - Olyan mozgásformákon alapul, melyeket a mindennapi életben is használunk (guggolás, húzó és toló mozgások). Teljes testünket használjuk benne, nem csak egy-egy testrészünket mozgatjuk át vele.

TRX (Totalbody Resistance Exercise) - TRX Suspension Trainer egy könnyen hordozható heveder-rendszer, mely mobil edzőteremként használható. Az eszköz könnyű kis helyen is elfér, szabadtéren vagy beltéren (pl. lakásban) is rögzíthető és használható. A TRX egy saját testsúlyos, funkcionális edzésforma, a kezdőktől a haladókig mindenki megtalálhatja a számára megfelelő gyakorlatot. Az egész test formálható vele, közben pedig az izületeinket is kímélhetjük vele.

HIIT (High-Intensity Interval Training) - Magas intenzitású, pulzusfokozó edzés ráadásul kiváló zsírégető. Általában minimum 10, maximum 30 perces edzés, melyben pihenő és terheléses fázisok váltják egymást. A gyakorlatok sok mozgást tartalmaznak (lehet például ugrálókötéllel csinálni, de a fekvőtámasz különféle válfajai, vagy a guggolások is jók), nagyjából 25-30-as ismétlésszámmal, ami rövid pihenőidő után folytatható. Ebben a cikkben konkrét edzéstervet is találsz.

ABS (Active Body System) - Teljes test megerősítésére szolgáló edzésforma, ismertebb nevén ez a Cross training. Általában saját testsúlyos edzést takar, amely szabadban is végezhető, eszközigénye csekély, bár felturbózható különféle kiegészítő eszközökkel, mint a kézi súlyzó, gumikötél, ugrálókötél. Sok sportágban kiegészítő edzésként használják. Ez a fajta edzés egyszerre növel erőt, gyorsaságot és állóképességet.

További információkat ezeken a honlapokon találsz:

https://www.self.com/story/fitness-terms-to-know-before-working-out

https://www.precor.com/en-us/resources/coaching-center/20-minute-cross-training-workout

https://www.womenshealthmag.com/fitness/a28512927/what-is-cross/

https://www.menshealth.com/uk/building-muscle/g752519/best-trx-exercises/

https://8fit.com/fitness/hiit-workout-for-beginners/

https://fitnessexperience.ca/blogs/education/15-of-the-best-trx-exercises-for-beginners

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: freepik

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink