114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Hétvégén megtartotta idei első edzőtáborát a 2020.-as székesfehérvári egyetemi világbajnokságra készülő magyar amerikai-futball válogatott 75 fős kerete

A 2020. évi Egyetemi Amerikai Futball Világbajnokságnak jövő nyáron Székesfehérvár és a First Field ad majd otthont.

Igaz, a 2020. június 4-14. között megrendezésre kerülő világeseményig még szűk másfél esztendő van, a felkészülés azonban már javában zajlik. Az első mátraházi edzőtábor után február közepén, Dabason tartotta kétnapos összejövetelét a Miakich Gábor vezette 75 fős bő keret. Az egyetemi válogatott vezetőedzője pedig elégedett volt a látottakkal.

„Egyszerűbb sémákkal próbálkozunk. Ugye adja magát, hogy amerikai-fociban nagyon fontos lenne az összeszokottság, és hogy sokat tudjunk edzeni és egy ilyen világversenyre gyakorlatilag csak edzőtáborokkal tudunk készülni. Küldünk online feladatokat, drilleket, amelyeket kérünk, hogy a csapatoknál esetleg az edzők végeztessenek el vagy a srácok csináljanak meg önszorgalomból. Nem tudunk olyan sűrűn találkozni, hogy valami nagyon egyedi és bonyolult playbookot megtanítsunk, de azt gondolom, hogy ebben az egyszerűségben is rejtőzhet az erőnk. Ha meg tudjuk ezeket a dolgokat jól csinálni és tényleg pontosan dolgozunk és hajtunk, akkor lehet keresnivalónk, és mutathatunk szép és élvezetes játékot.” – kezdte az értékelést a vezetőedző, aki tudja 2020 nyara gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk. – „Nagyon nehéz másfél év lesz. Annak ellenére, hogy ez soknak tűnik innen, viszont ha ezt edzőtáborok számában nézzük, akkor ez nagyon kevés és nagyon sok munkát kell még elvégeznünk. Hála istennek tényleg partnerek voltak a srácok és egyre jobban, az edzés elejétől fogva pörgősre vették a figurát és sikerült elvégezni, amit terveztünk. Azt gondolom, jól haladunk, van egy tervünk, abban szépen lépegetünk előre, lépcsőfokról-lépcsőfokra. Reméljük, hogy összeáll ez a dolog a végére, úgy, ahogy mi szeretnénk.”

A keret természetesen még nem végleges, a kisebb-nagyobb sérülések miatt most is voltak hiányzók. Az edzői stáb nagy örömére viszont újra látni néhány olyan játékost, akik még a 2018-as HFL szezon során került a maródiak listájára. A 2017-es HFL szezon támadó MVP-je, Takács Bence tavaly egy edzésen törte el kulcscsontját, így a szezon nagy részét kihagyta. Most viszont újra teljes egészséges.

Igen, most már azt lehet mondani, hogy révbe ért a teljes rehabilitációm. Sőt, szerintem már december környékén azt tudtam mondani, hogy ott vagyok fizikailag, ahol a sérülés előtt voltam. Kicsit nehéz volt azért a dolog, mert Erasmuson voltam, így ott kellett kitalálnom, hogy hogyan edzek, de szerencsére az edzőmmel is tudtam beszélni és pont olyan szerencsém volt, hogy egy francia atletizáló sráccal kerültem egy szobába, úgyhogy vele is tudtam egy kicsit a rehabomon és a gyorsaságomon is dolgozni. – mondta az idei évben már a német bajnokságban szereplő Takács Bence.

A tavaly év legjobb U19-es játékosa, a debreceni futó Németi Soma célja is egyértelműen a végső keretbe kerülés.

„Szerencsére most nem olyan fárasztó az edzőtábor, mint amennyire az előző volt. Inkább a playbook elsajátítására fektetünk nagyobb hangsúlyt illetve a playek begyakorlására, hogy a buta hibákat minél inkább kiiktassuk a játékunkból. Felemelő érzés, hogy a válogatott keret tagja lehetek. Nagyon neves csapatok ellen fogunk játszani, mint az Egyesült Államok vagy Mexikó, úgyhogy eredménytől függetlenül én nagyon büszke vagyok arra, hogy bekerülhettem, és hogy képviselhetem a hazámat.”

Az amerikai-futball csapatsport, azonban aki látott már NFL mérkőzést, az tisztában van vele, hogy egy jó irányító aranyat ér. A Nyíregyháza Tigers ifjú titánja, Tóth Gábor HFL tapasztalattal és néhány tengerentúli edzőtáborral a háta mögött akár képes is lehet megbirkózni a feladattal.

„Az összhang az teljesen jó. Ez a második edzőtáborunk, már sokkal oldottabb a hangulat. Többet beszélgetünk egymással, ez is már egy előrelépés. Könnyebben tudunk egymással játszani, könnyebben tudunk együtt dolgozni. Tanácsokat adunk egymásnak, ki hogyan tanulta a csapatánál például a rout futást vagy a lépéseket. Megpróbálunk összedobni mindent, amink van és akkor csinálni belőle egy jó játékot.”

A 2020-as Magyarországon rendezett világbajnokságra tehát már javában zajlik a felkészülés, az edzők pedig azon vannak, hogy az edzők által a tryoutokra és az első mátraházi edzőtáborba részt vevő 100 fős keretről idén februárra 75 fősre leszűkített létszámot a világbajnokságig tovább csökkentse és megtalálja azokat a játékosokat, akik hazánkat képviselhetik a Székesfehérváron rendezendő Egyetemi Világbajnokságon. Természetesen ez egy sok összetevős egyenlet, hiszen a döntések meghozatalában, a pályán mutatott teljesítményen túl fontos szerepet kap az a tényező is, hogy a játékosoknak 2020-ban felsőoktatási jogviszonnyal kell rendelkezniük, illetve 25 évnél nem lehetnek idősebbek. Az edzők azokat a játékosokat választották ki, akik beleillenek a válogatott sémába, és megfelelnek a fent említett kritériumoknak.

Képek: Erdős Dénes

Forrás: MAFSZ

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink