114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Fókuszban a hallgatók igényei – Interjú Járdi Ádámmal az NJE Sportközpont vezetőjével

A pandémiás időszak nehézségei ellenére is folyamatosan fejleszti sportkínálatát a Neumann János Egyetem. Járdi Ádám Sportközpont vezető mesélt a terveikről és az egyetemi sportéletről.

Olvasási idő: 4 perc

MEFS: Avass be kicsit az NJE Sportközpont munkájába, kérlek!

J.Á.: Mivel egyetemünkön már megtörtént a modellváltás, 2020 augusztusa óta sportközpontként működünk. A pandémiás időszakban ez a váltás nem könnyű, hiszen hol jelenléti, hol hibrid oktatással kell megbirkózni, ám mi mégis az események pozitív oldalát szerettük volna megfogni. Egy szervezeti egységbe került az összes olyan tevékenység, ami sporttematikájú, a mi munkánk pedig 3 fő pillérre épül: a hallgatói sportélet szervezésére, a kötelező testnevelés kurzusok megszervezésére, és a dolgozói sport szélesítésére. A pandémiás helyzet nyilván mindenkinek nehézséget okozott, de erre is próbáltunk innovációval felelni.

 

MEFS: Mit értesz innováció alatt?

J.Á.: Az volt a célunk, hogy a hallgatókat még ebben a helyzetben is mozgásra sarkalljuk. Mivel a félév elején még nem tudtuk, hogy a hibrid oktatás miként fogja a hallgatói szokásokat átrendezni, ezért elővettük azokat a mozgásformákat, amiket a hallgatók otthon is végezhetnek – pl. kerékpározás, futás -, hogy így teljesítsék a szabadon választható és a kötelező kurzusokat. Próbáltunk applikációkkal, színes marketinganyagokkal még több hallgatót megszólítani. Ennek lebonyolításába pedig már a MEFS sortnagyköveti kezdeményezésében résztvevő nagyköveteket is bevontuk. A másik pozitív dolognak egyértelműen azt tartjuk, hogy értékes ajándékok megszerzésének lehetőségével is ösztönöztük a hallgatókat.

MEFS: Mik a Sportközpont jövőbeni tervei? Terveztek esetleg valami eddigiektől eltérő újítást?

J.Á.: Még sajnos 2021 elején járva is nagyon nagy a bizonytalanság a sportélet tekintetében, folyamatos kihívásokkal állunk szemben, de persze nem állt le az élet. Idén próbálunk minden már meglévő tervet, ötletet kiaknázni. Az őszi félévben megkezdett programunkat szeretnénk kibővíteni és szeretnénk mellé állítani egy bővített túraprogramot is, amin a hallgatók akár kiscsoportosan, a járványügyi korlátozásokat figyelembe véve is részt tudnak venni. Nagyon jó kifutása volt az őszi félév sportkihívásának, sőt dolgozóink közül is többen érdeklődtek iránta, így a tavaszi félév során már számukra is ki fogjuk írni ezt a versenyt. 2021-ben az egyetemi sportegyesületi tevékenységünkben tervezünk előrelépni, illetve az elmaradt sportprogramokat: például „egyetemi sportnapok, kollégiumi napok” is célunk megvalósítani.

 

MEFS: Mennyire könnyű vagy nehéz az egyetem sportéletét ébren tartani az NJE-n? Mit tesztek azért, hogy folyamatos legyen az érdeklődés a rekreációs sport és a versenysport iránt?

J.Á.: Nagyon nehéz ebben az élethelyzetben fenntartani a hallgatók érdeklődését. A sportnak mindig van egy személyes varázsa, azok a kezdeményezések, amiket jelenleg mindenki próbál a saját egyetemi infrastruktúrája és kultúrája mentén megvalósítani, ezek mind pótlólagosak. Számítunk rá, hogy hamarosan visszatér az élet és ezért próbáltunk minél szélesebb sportolási palettát felkínálni hallgatóinknak, amivel életben lehet tartani a lelkesedést.

A versenysportágakban nagyon büszke vagyok a hallgatóinkra, hiszen jelen körülmények között, kollégiumi elhelyezés nélkül is próbálják megoldani az edzéseken való részvételt. Jelenleg éppen azon dolgozunk, hogy a tavaszi félévben minden olyan MEFOB versenyen, amiben hagyományosan részt szoktunk venni, meg tudjuk teremteni a hallgatók edzés és versenyzési lehetőségeit. A rekreációs sportok életben tartása nehézséget okoz a jelen helyzetben. A sportkihívás mellett igény esetén edzésterveket készítettünk a Covid-19 első hullámában, amiket egy kis plusz motivációs kiegészítéssel igyekeztünk eljuttatni a hallgatók számára. A motivációt úgy kell elképzelni, hogy TEAMS-en keresztül, kis csoportokban kapcsolódtunk össze és megvitattuk az otthon végezhető mozgáslehetőségeket. Próbáltunk minden eszközt megragadni arra, hogy megfelelő információk mellett a motiváció is fennmaradjon a sport iránt.

 

MEFS: Miként lehet jelen körülmények között készülni az idénre tervezett nemzetközi megméretésekre?

J.Á.: Nagyobb világesemények esetében is hallani halasztásról, elég csak az olimpiát említenünk. Úgy gondolom, ha nagy sportesemények esetében is bizonytalanság van, akkor nekünk itt az „alvégeken” mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy magát a mozgás örömét fenn tudjuk tartani a hallgatókban. Persze nehéz, de vannak olyan hallgatóink, akik nagyon szép országos és Európa-bajnoki eredményeket érnek el, viszont ezek a hallgatók általában külső egyesületi formában végzik a tevékenységüket. Esetükben mi mindig a tanulmányaikban – akár egyéni tanrend, sportösztöndíj – segítünk, és ha olyan egyetemi rendezvény adódik, akkor próbáljuk az egyesülettel egyeztetve megtalálni a megoldást, hogy a sportoló felkészülési rendjébe beilleszthető legyen egy egyetemi szereplés is. Kecskeméten 2010. óta nagyon erős sportegyesületi háló alakult ki és ebben nagyon nehéz az egyetemi sport szerepét megtalálni.

Mi az elejétől kezdve kiegészítő szerepkört szerettünk volna betölteni ebben a helyzetben, hogy meglegyen a Kecskeméten sportoló diákoknak az a lehetőség, hogy ne kelljen feltétlen elhagyni a várost a középiskolai tanulmányokat követően. Egyetemünk három kara remek továbbtanulási lehetőségeket biztosít, és a sportközpont részéről megpróbálunk mindent megtenni, hogy a tanulni és sportolni vágyó diákok Kecskemétet válasszák továbbtanulásuk helyszínének.

 

MEFS: Mennyire kiépített az egyetemi sport infrastruktúra az NJE-n?

J.Á.: Egyetemünk egy sportcsarnokkal rendelkezik. Ezáltal centralizált egyetemi sport lehetőség bontakozik ki, hiszen minden hallgató egy campuson belül tartózkodik. Örülünk neki, hogy az egyetem vezetése kiemelt ágazatként tekint a sportra és támogatja az aktívabb egyetem koncepciót! A 2020-as év a sportinfrastruktúra fejlesztés szempontjából kiemelkedő volt. A labdarúgó pályánk megújult, kültéri fitnesz eszközöket tudtunk átadni és a sportcsarnokban is történtek fejlesztések. Bizakodók vagyunk, hogy 2021-ben az ilyen mérvű fejlesztések folytatódhatnak!

 

MEFS: Van kötelező testnevelés oktatás az NJE-n?

J.Á.: Igen, van. Két félév kötelező egyetemünkön. 28 kurzust kínálunk a hallgatóink számára, amiben az általános jellegű testnevelések mellett sportág specifikus kurzusok felvételével tudják teljesíteni a követelményeket. A tenisztől a gerinctornán át a zenés gimnasztikáig számos lehetőséget kínálunk, de a röplabdát és a futsalt is kiemelném, hiszen rengetegen választják ezeket. Próbálunk minél színesebb, szélesebb választékot biztosítani, amiből a hallgatók dönthetik el, hogy melyik mozgásformával kívánják teljesíteni a tantárgyat.

Egy félévente készített felmérésünkben, mindig kikérjük a hallgatók véleményét, hogy milyen irányba szeretnék fejleszteni a kínálatot. Akár új sportágak bevonására is nyitottak vagyunk. A kérdőívekre adott válaszokat minden esetben komolyan vesszük és próbálunk eleget tenni az igényeknek.

 

MEFS: Mik a legnépszerűbb, legnagyobb érdeklődésre számottartó rekreációs sportágak az egyetemen?

J.Á.: A túljelentkezések száma okán könnyen átlátható, hogy mik a legnépszerűbb sportágak. A rekreációs sportágak terén a funkcionális tréning – a saját testsúlyos TRX edzés – nagyon népszerű (látható, ugye, hogy próbálunk a trendeknek megfelelően olyan kurzusokat biztosítani, amik a hallgatók kedvére valók).

A csapatsportágakban a röplabda viszi a prímet, esetében folyamatosan keressük a lehetőséget, hogy még több helyet tudjunk biztosítani a hallgatóknak. De a kosárlabda is szépen szerepel a listán.

 

MEFS: A kérdőívet milyen platformokon töltik ki legszívesebben a hallgatók?

J.Á.: Google Forms felületet használunk. Itt készítjük el és minden média felületen próáljuk eljuttatni a hallgatóink számára. Ha a hallgató már nekikezd a kitöltésnek, hamar rájön, hogy minden kérdés megválaszolása az ő érdekeit szolgálja, hogy minél szélesebb kínálattal álljunk rendelkezésükre. Az előző félévben 681 hallgató vett fel kötelező testnevelést, ebből 450-en kitöltötték a kérdőívet, és azt gondolom, ez összességében egy nagyon jó mintavételi eredmény.

 

MEFS: Versenysport terén melyik sportágakban erősek az NJE sportkiválóságai?

J.Á.: Hallgatóink érnek el szép sikereket, de nem lehet azt mondani, hogy egyetemi szinten nekünk olimpikonjaink lennének. Ennek ellenére mi nagyon büszkék vagyunk a sportolóinkra! Súlyemelésben és evezésben is nagyon szép országos és nemzetközi szintű eredményeket érnek el.

 

MEFS: Szerepel az egyetem középiskolások felé intézett „hívószavában” a sport?

J.Á.: Az egyetem roadshow-ján minden egyes helyszínen megjelent a Sportközpont és bemutattuk a sportolási lehetőségeket. Az első éves hallgatókkal is ki szoktuk töltetni egyébként a már említett kérdőívet és ebben szerepel, hogy figyelembe vette-e a jelentkezéskor a sportéletet? És meglepő számban jeleznek vissza. A 2020/2021-es tanévre jelentkezők 31%-a figyelembe vette ezt. Vagyis fontos szerepe van a sportnak a beiskolázásban! Emiatt is szeretnénk még tovább fejlődni, hogy minél színesebb, minél tartalmasabb lehetőségekkel forduljunk a hallgatóink irányába a sport terén.

 

MEFS: Milyen fontos célokat tűzött zászlajára a Sportközpont az egyetemi sport terén?

J.Á.: Elsősorban olyan sportprogramokat szeretnénk szervezni, amivel a lehető legtöbb hallgatót megszólítjuk. Illetve a jelenleg fiókban várakozó ötletekből is szeretnénk minél többet megvalósítani és nem csak az egyetem falai között, hanem a város lakosságát is bevonva, ezekben a sporteseményekbe. Az egyéni és versenysportágak mellett engem például az e-sport megvalósítási lehetőségei is foglalkoztatnak, miként lehetne ezt is beépíteni a kínálatunkba. A versenyszintű e-sportban nagy lehetőséget látok!

Fotó: Járdi Ádám, NJE

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink