114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Fitnesz mérnöki pontossággal – interjú Ágoston Dorottyával, a BME bajnokával

Csinossá és nőiessé varázsolja a fitnesz Ágoston Dorottyát, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem huszonhárom éves, mechatronikai mérnök szakos hallgatóját. Idén rommá nyerte magát a hazai versenyeken, s már csak az Európa- és világbajnoki aranyérem hiányzik a gyűjteményéből.

Olvasási idő:5 perc

M.F.: Idén három kategóriában – junior, egyetemi és felnőtt – is első lettél a testépítő és fitnesz magyar bajnokságon, a junior-világbajnokságon és az Európa-bajnokságon pedig bronzérmet szereztél. Kerek a világ?

Á.D.: Vegyesek az érzelmeim, hiszen itthon valójában mindent megnyertem, amit csak lehet, és az Európa-bajnoki, valamint a vb-bronzérem is szépen csillog. A felnőtt világbajnokságon azonban csak ötödik lettem. Utóbbi miatt kicsit keserű a szám íze, mert tavaly ezüstérmet akasztottak a nyakamba. Szerettem volna az Eb-n vagy a vb-n idén is dobogóra állni a felnőttek között, így nem teljesen kerek a világ.

 

M.F.: Ha végigtekintünk az eredményeiden, azt látjuk, tavaly és idén is remekeltél. Valójában egyforma volt ez a két év?

Á.D.: Ez nehéz kérdés. Minden szezonban történik valami, ami megnehezíti a felkészülésemet és a versenyzésemet. Tavaly tavasszal például egy hónappal az Európa-bajnokság előtt kiment a bokám, így kérdéses volt, el tudok-e indulni a tornán. Végül negyedik lettem, az idei Eb-n viszont sikerült javítanom. A vb-n ugyanakkor tavaly jobban szerepeltem, mint idén.  A koronavírus-járvány miatt ebben az évben csak az Eb-t és a vb-t rendezték meg, ráadásul augusztusban elhunyt a személyi edzőm, így a megméretésekre nagyrészt egyedül kellett felkészülnöm. Ehhez képest örülök az idei eredményeimnek.  

 

M.F.: Mikor merült fel először benned a testépítés gondolata?

Á.D.: Őszintén szólva, nem nagyon szeretem a "testépítő" kifejezést, mert távol áll tőlem, hogy a testemet építsem. Ezért aztán mindig azt mondom, fitneszezem. Visszatérve a kérdésedre, 2007-ben csöppentem bele a fitnesz világába. Az elején csak gyerekfitnesz-kategóriában indultam, amelyben csak gyakorlatokat kellett bemutatnom, később pedig – 2010 körül –, amikor már nemzetközi versenyeket is rendeztek gyerekeknek, testfordulókat is kellett végeznünk.

 

M.F.: Kérlek, segíts nekünk kicsit eligazodni, mit is jelentenek pontosan ezek a fogalmak, illetve magyarázd el, mit fed a fitnesz kategória, amelyben versenyzel?

Á.D.: A fitnesz kategória két fordulóból áll. Az elsőben egy másfél perces gyakorlatot mutatunk be, amelynek során akrobatikai ugrásokat, gimnasztikai és erőelemeket kell teljesítenünk zenére. A második fordulóban jön a testforduló, ami azt jelenti, hogy bikiniben és magassarkú cipőben, barnított bőrrel kell megmutatnunk izmainkat a pontozóbíróknak és a közönségnek. 

 

M.F.: Egy nőnek milyen előnye származhat abból, hogy szépen kidolgozott izmai vannak?

Á.D.: Hétköznapi szemmel nézve inkább sportos, mintsem izmos alkatom van. Az utcán sétálva senki sem gondolja rólam, hogy izomkolosszus vagyok, mert ez egyszerűen nem igaz. Azért diétázom, hogy csinos legyek, és megőrizzem a sportos alkatomat, de semmiféleképp sincs testépítő kinézetem. Mindazonáltal nem tagadom, mindig is származott előnyöm abból, hogy nőies vagyok.

 

M.F.: Sokan úgy vélik, a testépítés inkább a magamutogatásról szól, mintsem a sportról.

Á.D.: A fitnesz kategóriának jelentős a sportértéke, mert a színpadon nemcsak mutogatnunk kell magunkat, hanem teljesítenünk is. Egy hétköznapi ember nehezen tudja elképzelni, hogy egy testfordulónál milyen erőfeszítéseket kell tennünk ahhoz, hogy természetesnek mutatkozzunk. Mi több, egy fitneszgyakorlatban komoly fizikai munkát kell végeznünk: hátraszaltót kell ugranunk, vagy egy erőelemet kell jól kiviteleznünk, aminek mindenféleképpen nagy a sportértéke, a felkészülésről és az edzésekről nem is beszélve. Hetente négy-öt alkalommal járok fitnesztermi- és ötször konditermi edzésre. Ráadásul heti négyszer Kangoo Jumps tréningeket is tartok másoknak, amely egyben a kardióedzésem. 

 

M.F.: Azt tudtuk, hogy van edzői végzettséged, de azt nem, hogy milyen szinten gyakorlod a szakmát.

Á.D.: Csoportos fitnesz instruktori és személyi edző végzettségem van, és emellett Kangoo Jumps-oktató is vagyok. A versenyzés és az egyetemi tanulmányaim miatt most azonban csak kangoo edzések tartására van időm. Átlagemberek a vendégeim, tízévestől kezdve az ötven évesig bezárólag. 

 

M.F.: A sport mennyiben befolyásolta, hogy a BME-t válaszd?

Á.D.: Gimnáziumban jól ment a fizika és a matek, és mivel a gyakorlati része fogott meg ennek a két tárgynak, a mechatronikai mérnök szakot választottam, amely a gépész- és a villamosmérnöki tudást egyesíti. Amikor a BME-re jelentkeztem, még nem tudtam, milyen remek sportolási lehetőségek közül választhatunk az egyetemen.

 

M.F.: Melyek ezek?

Á.D.: A BSc tanulmányaim alatt a kötelező testnevelésórákon próbáltam ki a falmászást és az ökölvívást, és mindkettő rendkívül tetszett. Emellett rengeteg sportágba kóstolhatnak bele a BME-s diákok, hiszen meglehetősen széles a paletta. 

 

M.F.: Mik a terveid, ha elvégzed az egyetemet? A végzettséged szerint szeretnél elhelyezkedni, vagy inkább fitnesz vonalon nyomulsz tovább?

Á.D.: Nem tudom, mit hoz a jövő, de egyiktől sem szeretnék megválni. A biomechatronikai szaktudásomat felhasználva szeretném ötvözni a sportot a műszaki tudománnyal.

 

M.F.: Mikor láthatunk a dobogó tetején Európa- vagy világbajnokságon?

Á.D.: Nehéz megjósolni. A jövőben lesz némi változás a felkészülésemben, így bízom benne, hogy jobb formában tudok versenyezni, ami remélem, meghozza gyümölcsét. Mivel azonban sok múlik a pontozóbírókon is, ezért szinte lehetetlen előre megmondani, egy világversenyen ki és mikor végez az élen. Hülye lennék ugyanakkor, ha azt állítanám, nem nyerni megyek minden viadalra.

 

Ágoston Dorottya legfontosabb tavalyi és idei eredményei:

 

2020

Testépítő és fitnesz magyar bajnokság, 2020. október 18., Budapest: junior fitnesz 1. hely, egyetemi (MEFOB) fitnesz 1. hely, felnőtt fitnesz 1. hely

Junior testépítő- és fitnesz-világbajnokság, 2020. október 23-25, Kolozsvár: fitnesz kategória 3. hely

Testépítő és fitnesz Európa-bajnokság, Santa Susanna, Spanyolország, 2020. szeptember 16–20: junior fitnesz 3. hely, felnőtt fitnesz 6.hely

Testépítő- és fitnesz-világbajnokság, Santa Susanna, Spanyolország, 2020. november 5-10: artistic fitness 6.hely 

 

2019

Testépítő és fitnesz magyar bajnokság, 2020. október 19., Budapest: fitnesz kategória 1. hely.

Junior testépítő- és fitnesz-világbajnokság, 2019. november 22-25., Budapest: nyílt kategória 3. hely

Testépítő és fitnesz Európa-bajnokság, Santa Susanna, Spanyolország, 2019. május 1-6: junior fitnesz 4. hely

Testépítő- és fitnesz-világbajnokság, 2019. november 30-december 1., Pozsony, Szlovákia: fitnesz kategória 2. hely

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Kép: Morvai Tamás

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink