112 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

FISU Önkéntes Vezetők Akadémiája 2017

A Testnevelési Egyetem (TE) sportmenedzsment mesterszak elsőéves hallgatója tavalyi évét az Európai Egyetemi Sportszövetségnél (EUSA) töltötte projekt asszisztensként, így került kapcsolatba az egyetemi sporttal és a hazai egyetemi sportéletet összefogó Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséggel (MEFS). Évek óta dolgozik sportönkéntesként, idén a Budapesti Vizes Világbajnokság, Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményének önkéntes programjában működik közre, mint területvezetői koordinátor.

Az Önkéntes Akadémiát illetően Magyarország kiváltságos helyzetben van, hiszen az EUSA Hallgatói Bizottságának elnöke szintén magyar hallgató. Édes Anna a nemzetközi szervezet támogatásával kapott lehetőséget az akadémián való részvételre, aki az EUSA mellett a MEFS Nemzetközi Bizottságát is képviseli.

Az akadémiára összesen 91 országból érkezett 110 résztvevő egy héten keresztül tanulja ki az önkéntesek vezetésének apró részleteit. A képzésbe több nemzetközi szervezet is bekapcsolódott, mint például a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC), Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), Education First (EF), Szerb Olimpiai Bizottság és a FIFA Világbajnokság 2018 szervezői. Több prominens személy is tiszteletét tette személyesen az eseményen, mint például Oleg Matytsin, a FISU elnöke, Eric Saintrond a FISU főtitkára és Rustam Minnikhanov, Tatársztán elnöke.

Panelbeszélgetések, nyelvi- és előadástechnikai gyakorlatok, vezetői képességek erősítése, hivatalos beszédek írása, kommunikáció, logisztikai feladatok megoldása. A szervezők nem kímélik a résztvevőket, de egyben versenyt is hirdettek a legaktívabb tíz fiatalnak. Aki a legjobbnak bizonyul, a következő hónapban Tajvanban megrendezésre kerülő Universiadéra kap meghívás teljes körű ellátással a FISU csapatának tagjaként, vagy pedig a bostoni cambridge-i egyetem üzleti angol kurzusára nyer ösztöndíjat.

Magyarországnak különösen fontos az önkéntesség eszméjének és gyakorlatának elterjesztése, ebben komoly lemaradást kell pótolnunk. 2018-ban Budapest rendezi az első Egyetemi Öttusa Világbajnokságot, 2019-ben Budapest lesz Európa Sportfővárosa, és a Testnevelési egyetem elvállalta az Európai Egyetemek Sakk és Bridzs Bajnokságának megszervezését. A közeljövőben a fővárosban és más egyetemi városokban is nagy nemzetközi egyetemi versenyeket tervez a MEFS, amivel egyben a hazai felsőoktatás vonzóvá tételét is kívánja szolgálni. Reméljük, hogy hallgatóink minél jobb helyezést érnek el az önkéntes vezetők első nemzetközi találkozóján, és a tanultakat rövidesen a hazai egyetemi sport javára fordíthatjuk!

Képek: MEFS, FISU

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEKBanner
Banner
Banner
Támogatóink