114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Faültetéssel emlékezett egykori testnevelőire a Debreceni Egyetem

Debrecen – A neves oktatók emlékére megtartott eseményen egy fát ültettek el és egy emléktáblát is elhelyeztek a DEAC pályán.

Az egyetem Dóczy utcai sporttelepén a sporttudományi intézet munkatársai és Bács Zoltán kancellár emlékük előtt tisztelegve elültetett egy juhar cserjét, amely Nyirkos Istvánnak, a DE nyelvész professzorának október elején felavatott mellszobra és a testnevelő tanárok emlékét őrző bronztábla között kapott helyet.

Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója köszöntőjében kiemelte, a sport mindig is az egyetemi kultúra szerves része volt, amely az elmúlt évtizedek jeles testnevelő tanárainak volt köszönhető.

A felsőoktatási intézmény a napjainkban is egyre több hangsúlyt fektet a sportfejlesztésekre, ezt szolgálja a tavaly létrejött Sporttudományos intézet is. A munkában nagy szerepet vállal az egyetem vezetősége, a hallgatói önkormányzat és a testnevelők is.

A most ültetett fa azt szimbolizálja, hogy milyen erős alapokon nyugszik a sport az intézményben, a csemete növekedése pedig a sport biztos jövőjét jelenti.

- Ez a fa jelképezi azt a folyamatot, ami most zajlik és ami jó néhány évtizeddel ezelőtt indult. Olyan erős egy fa, amilyen erősen kapaszkodik a talajba a gyökere. Ehhez kell jó táptalaj, erős gyökérzet. Mi nagyon reméljük, hogy ez a fa, úgy mint a Debreceni Egyetemen a sport és a testnevelés, nagyon erős táptalajra talál és nagyon erős gyökérrel tud abba kapaszkodni – nyilatkozta Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének  igazgatója.

Balogh László elmondta, az egykori testnevelők jelentős szerepet játszottak abban, hogy a fejlett infrastrukturális háttér mellett sporttudósokat is képez az egyetem. Az igazgató példaértékűnek nevezte kimagasló szakmai felkészültségüket, diákközpontú szemléletüket és alázatukat.

A jeles testvelő tanárok, Bácsi Gábor, Balogh Sándorné, Bokor László, Fekete Zsolt, Jancsó József, Kecskeméti János, Kecskeméti Jánosné, Korponai Ferenc, Máthé Géza, Molnár János és Tatár Miklós valamennyien meghatározó személyiségei voltak az intézmény sportéletének, illetve az elmúlt időszak fejlesztési folyamatainak.

Forrás: dehir.hu

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink