112 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Évzáró ülését tartotta a Károlyi Étteremben a MEFS Tanácsadó Testület

Az ülésen részt vett többek között, Dr. Gál László, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ címzetes főigazgatója, főiskolai tanár,  Dr. Fehér Györgyné Dr. Mérey Ildikó egyetemi docens, az Óbudai Egyetem DSE elnöke, Földesiné Prof. Dr. Szabó Gyöngyi a Testnevelési Egyetem professzor emeritájaDr. Honfi László, az Eszterházy Károly Egyetem Természettudományi Kar Sporttudományi Intézet ny. intézetigazgatója, tanszékvezető főiskolai tanár, Máté János, a Nyíregyházi Egyetem nyugalmazott intézetigazgatója, ny. tanár, Dr. Molnár Sándor ny. egyetemi docens, a TFSE volt elnöke, Dr. Som Ferenc a Semmelweis Egyetem nyugalmazott tanszékvezetője, a MEFS volt alelnöke, aki idén ünnepli 85. születésnapját.

 

Dr. Som Ferenc méltatásakor fontos megemlíteni, hogy aktívan bábáskodott az 1991-ben újjá alakult Magyar Egyetemi Főiskola Sportszövetség (MEFS) létrejötténél.

Visszatekintve 1946-tól rendszeresen sportolt a gimnázium suli röplabda bajnokságaiban. Később a kézilabdázás felé orientálódott, majd a református gimiből bekerült a TF-re. 1951-re már kis- és nagypályán egyaránt élvonalbeli csapatban játszott, majd a TF elvégzését követően 1954-ben pedig a Ferencvárost választotta. Az 1959-ben befejeződött nagypályás időszak alatt, illetve 1962 végéig kispályán összesen így is száz fölötti válogatottságot gyűjtött össze. Két világbajnoki szereplése is van. Edzője az 1936-os olimpián, majd az 1938-as Vb-n harmadik (mindkétszer nagypályán) magyar válogatottban is szerepelt Cséfai Sándor volt, aki a magyar kézilabdázásért rengeteget tett.

Bár 1963-ban a válogatott sporttól visszavonult, átvette a Fradi csapatot, miközben a módszertani osztályon dolgozott tovább. 1971 és 1974 között a klub elnökhelyettese volt, majd átlépett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemre. A SOTE-n a tanszékvezetés mellett az OSC szakmai elnökhelyettese lett.

Eljutott négy olimpiára és öt Főiskolai (ma Egyetemi) Világbajnokságon is részt vett. Utolsó olimpiáján, Sydneyben is eredményesen szerepelt a csapattal. A SOTE tanszékvezetőjeként 29 éven keresztül, 2003 nyaráig dolgozott. A Zágrábi úti sportcsarnok felújításában és puszta létezésében, továbbá a Vajda Péter utcai SOTE tenisztelep megmaradásában és működtetésében mindenképpen komoly része volt. 2003-ban nyugdíjba vonult, majd ezt követően 2010-ig még ellátta az OSC elnökhelyettesi teendőit.

A vacsorán a MEFS Tanácsadó Testület tagjai megemlékeztek dr. Istvánfi Csaba professzorról is.

 

Az elismert szaktekintélya  MEFS Tanácsadó Testületének (TT) tagja, a Testnevelési Egyetem (TE) korábbi rektora, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének és közgyűlésének egykori tagja, a MOB Olimpikon Életút Programjának alapítója és igazgatója volt. A Fair Play-életműdíjas egyetemi tanár sportvezető május 3-án lett volna 81 esztendős.

A Tanácsadó Testület tagjai már több éve segítik a MEFS munkáját nagy tapasztalatukkal, javaslataikkal, melyek meghatározó szerepet töltenek be a szövetség irányvonalait illetően, és segítik az egyetemi sport életét.

A MEFS-et az elnök és főtitkár mellett  Szentkirályi-Szász Krisztina, PR és marketingigazgató és Kegyes Éva marketing menedzser is képviselte.

A testület tagjai közül sokan ma is aktívan sportolnak, példát mutatva a felnövekvő generációnak az élethosszig tartó sport, mint a szellemi és testi frissesség egészségmegőrző szerepéről és fontosságáról.

A megbeszélést hangulatos karácsonyi vacsora és sportos ajándékok átadása zárta.

 Som tanár úrrról további hír IDE KATTINTVA olvasható 

Képek: MEFS

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEKBanner
Banner
Banner
Támogatóink