114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Érezd a ritmust, vedd át az ütemet - Dübörög a spinning népszerűsége

A spinning napjaink népszerű mozgásformáinak egyike, amelyet a hűvös őszben és a hideg télben egyaránt űzhetsz. Ha még nem hallottál róla, vagy még nem kedvelted volna meg, adunk egy kevés infót, hogy ez megváltozzon.

Olvasási idő: 4 perc

Az ősz beálltával valahogy  magától értetődő, hogy a kerékpárról átülünk a spinningkerékpárra. Bár a benti tekerés nyújtotta élmény valóban nem ugyanaz, mintha kint bicikliznénk, a spinning sok mindenért kárpótol. A legkevésbé sem meglepő, hogy népszerűsége vetekszik a kerékpározáséval, és mára a fitnesztermek elengedhetetlen szolgáltatása lett.

Nem kérdés, ha ki akarsz lépni a komfortzónádból, pattanj spinningkerékpárra!

 

Fogyaszt

 

A legtöbben azért spinningeznek, mert nagyon jól lehet fogyni tőle: nem kell túl sok idő ahhoz, hogy látványos súlyvesztést érjünk el. Egy kiadós spinningedzés alkalmával akár 700-800 kalóriát is elégetünk – mindezt 40-50 perc alatt!

 

Formálja az alakot

 

Az még csak hagyján, hogy nagyon jól lehet fogyni tőle, de kitűnően alkalmas az alakformálásra is. Megdolgoztatja a felső- és alsótestet: az alsó végtagokat, combot és a lábszárakat, és – lányok figyelem! – a feneket is.

 

Egészséges

 

Erősíti a szív- és érrendszert, serkenti a vérkeringést, és növeli a tüdőkapacitást.

 

Kímélő

 

Bármennyire is furcsán hangzik, ez a változó intenzitású, brutálisnak tűnő mozgásforma nem veszi igénybe a szervezetet. Annak ellenére, hogy növeli a pulzusszámot, erősebbé és ellenállóbbá teszi a szívet, ráadásul más sportokkal ellentétben (futás, síelés) kíméli a térdet és az ízületeket. A szakértők nemcsak szabadidős, hanem rekreációs mozgásformaként is ajánlják, főként térdműtéteket követően.

 

Jókor jön, ha beáll a hideg

 

Ez talán az egyik legütősebb érv, ami miatt érdemes kipróbálnod a spinninget. Ahogy rosszabbra fordul az időjárás, sokan felfüggesztik a testmozgást, és „téli álomba merülnek”. Pedig spinningelni akkor is lehet, ha kint nyüzsögnek a mínuszok, hiszen kellemes fitnesztermi körülmények között, jó hangulatban, lehet tekerni.

 

Levezeti a feszültséget

 

Ahogy közelednek a zárthelyik és a vizsgaidőszak, egyre többen válnak feszültté, ingerlékennyé. Közel egyórányi spinningelés, akár egyedül, akár csoportosan, garantáltan kiengedi a felesleges gőzt, az elvégzett edzésmunka pedig erőt és önbizalmat ad a további akadályok leküzdésére.

 

A spinning „szárnyakat ad”

 

Mint miden intenzív mozgásforma, így a spinningelés is nagy mennyiségű endorfint szabadít fel a szervezetben. A „boldogságbomba” tehát házhoz jön, nem kell érte sziklát másznod, vagy kötelet ugranod. 

 

Jó buli!

 

Sokan azt hiszik, a spinnigelés unalmas, monoton mozgásforma. Pedig nem így van! A vezetett gyakorlatok lendületes zenei hátterével garantált a bulihangulat!

Nem tudod, hogy milyen zenére spinningelj?

 

A zeneválasztás legalább annyira fontos, mint az edzés, egy ütős szám gyorsan átlendít a holtponton, ráadásul zenehallgatás közben az idő is gyorsabban repül. Íme, néhány kedvelt szám, amelyre sokan szeretnek edzeni, de azzal számolj, hogy a zenét minden esetben az edző választja: 

 • Eminem, Rihanna – Monster
 • Justin Timberlake – TKO
 • Katy Perry - This Is How We Do
 • Beyoncé - Run The World (Girls)
 • I am feat Justin Bieber: #thatPOWER

Itt nézheted meg, hogy milyen zenére tekerni!

 

Tudtad?

 • A spinning ötlete Jonathan Goldberg triatlonista fejéből pattant ki 1987-ben. Éppen az 5000 km-es „Race Across America” versenyre készült, amikor éjszakai edzés közben majdnem elütötte egy autó. Ekkor határozta el, hogy létrehozza a kerékpáredzés benti változatát, a spinninget. Saját garázsában építette meg a világ első spinningkerékpárját, így több időt tölthetett együtt várandós feleségével, miközben a versenyekre készült.
 • A "sima" spinning esetében az edzés intenzitása váltakozik, és a résztvevők állva vagy ülve tekernek edzői utasításra, sok esetben adott pulzusszám eléréséig.
 • A spinracing annyiban különbözik a spinningtől, hogy tekerés közben különböző gyakorlatokat kell végezni karra, lábra, fenékre, hasra, hátra és belső combra, azaz más és más izomcsoportot mozgat meg.

 

Mire figyelj?

 

 • Az első alkalom előtt kérj tanácsot az edzőtől, hogy milyen intenzitással csináld a spinning edzést!
 • Mivel nagyon intenzív mozgásformáról van szó, gondoskodj a folyadékpótlásról, ezért legyen nálad legalább 1 liter szénsavmentes ásványvíz!
 • Legyen rajtad kemény talpú sportcipő, és ha belejössz, már spinningcipőt is húzhatsz, amelyet egy klipsz segítségével akár be is pattinthatsz a pedálra, így hatékonyabban tudsz erőt kifejteni!
 • Vigyél magaddal törölközőt, sőt akár bringakesztyűt is, hiszen hamar izzadni kezd a tenyered, amitől a kezed könnyen lecsúszhat a kormányról!
 • A gélpárnás üléshuzat is elkél, így a nyereg nem dörzsöli ki a fenekedet és az ülőcsontod sem terheled meg annyira.

 

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc, indoorcycling.ca, fittpercek.hu, maniafitness.hu
Fotó: freepik.com, pixabay.com, gettyimages.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink