114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Egyre népszerűbb sport a hegymászás

Veszélyes és megosztó sport a hegymászás, számtalan előnnyel és hátránnyal. A felkészülés pedig nem merül ki pusztán a minőségi felszereléssel. S, hogy mit is kellene tudnod ahhoz, hogy a sportág spílere lehess? Ha van 2 szabad perced, mutatjuk az alapokat!

Olvasási idő: 2 perc

Ki ne akarna feljutni egy szikla, netán egy hegy tetejére? Néhány csúcs könnyű sétával is elérhető, ám az igazi kihívást azok jelentik, amelyek megmászása komoly technikai tudást, erőt és kitartást igényelnek. No persze nem mindig a csúcs a lényeg, hanem maga a mászás. Nem is lehet csak úgy nekivágni, ezért górcső alá vesszük, mi kell ahhoz, hogy valaki biztonságosan megmászhasson egy csúcsot?

A hegymászás ma már komoly sport, a Nemzetközi Hegymászó Szövetség koordinálja a különféle versenyeket és köti össze a világ hegymászóit. A sportmászás pedig három szakágban (gyorsasági mászás, nehézségi mászás, boulder) képviselteti magát az olimpián, tovább szélesítve az ötkarikás játékok iránt érdeklődők táborát. Ez a három szakág különféle falmászó termekben űzhető, nem igényelnek saját felszerelést sem, így sokak számára egyszerű kikapcsolódásként is felfogható.

Ahhoz viszont, hogy valódi sziklákon kezdj el mászni, mindenképp szükséges, hogy az alapokat egy mászóteremben elsajátítsd: különféle fogási technikákat, a felszerelés helyes használatát, hogy miképpen találod meg a felfelé vezető legkönnyebb utat. A falmászó-termekben ismerkedj meg a többi, tapasztalt mászóval, beszélgess velük, tanulj tőlük! Ők már tudják, hogy milyen a jó felkészülés, hogy mennyire fontos mentálisan topon lenni, hiszen a legkisebb hiba is akár az életünkbe kerülhet! Tehát mielőtt bárki arra vállalkozna, hogy valódi sziklákat másszon, nagyon sok gyakorlásra van szükség.

Ha már úgy érzed, hogy rendelkezel a megfelelő gyakorlattal, és készen állsz arra, hogy megmássz egy valódi sziklát, akkor itt az idő, hogy beszerezd a saját felszerelésedet! A megfelelő ruházat (a cipő különösen fontos!) és sisak mellett a következőkkel kell mindenképp rendelkezned: 60-70 méter hosszúságú kötéllel, egy sziklamászó beülővel, 10-12 expresszel, karabinerrel, hosszabbító köztessel (quickdraw) és persze krétával, nehogy a kezed megcsússzon a sziklán.

Kezdők mindenképpen olyan helyet válasszanak első mászásuk színhelyéül, melyet mászók ezrei használnak, ami már jól ki van építve. Ebben a videóban láthatjátok, hogyan, milyen felszereléssel, milyen képzettséggel érdemes nekiindulni az első igazi sziklamászásnak. Ezen az oldalon meg olyan applikációkat találtok, amelyek segítenek a megfelelő mászóhely kiválasztásában, a tanulásban és az edzésben. Az Epic TV Climbing Daily YouTube-csatornáját is érdemes követni, ha képben akarsz lenni a mászással!

A hegymászás komoly médiafigyelmet kapott az elmúlt időszakban a Free Solo című filmnek is köszönhetően, ami Alex Honnold kötél nélküli mászását mutatta be: életveszélyes és egyszerre lélegzetelállító, emberfeletti teljesítmény, amely kiválóan mutatja be a mászás minden szépségét, izgalmát és veszélyét.

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: freepik

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink