114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Edzés-tízparancsolat nőknek – milyen hibákat kell kerülni workout közben?

Ha nőként előfordult már veled, hogy hasztalan küszködtél az edzőteremben, valószínűleg rosszul csináltál valamit. Sorra vettük, mik a hölgyek által elkövetett tipikus hibák edzés közben, és miként lehet orvosolni ezeket! Íme, a női testedzés tízparancsolata!

Olvasási idő: 3 perc

 

Sok nő azért jár edzőterembe, hogy szálkás és tónusos izmokat, illetve formás alakot varázsoljon magának. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen céljuk egészségük megőrzése és állóképességük javítása. Persze az sem utolsó szempont, hogy erőfeszítéseiket látványos siker koronázza.

Ahhoz azonban, hogy a hölgyek néhány hónap után formás alakkal lépjenek ki az edzőteremből, számos apró, ám fontos dologra oda kell figyelniük. Elég egy pici hiba, és rögtön kárba vész a sok befektetett energia.

Az alábbiakban olyan tipikus baklövéseket mutatunk be, amelyeket hölgyek követnek el edzés közben, függetlenül attól, hogy edzőteremben vagy otthon végzik a gyakorlatokat.

1. Ne féltsd a tested!

Gyakori hiba, hogy - bár már jó ideje edzel -, nem mered nagyobb kihívások elé állítani szervezeted. Ez alaptalan félelem, hiszen izmaid csak akkor gyarapodnak, ha fokozod az erőkifejtést. Kicsi célokat jelölj ki magadnak, például apránként növeld a súlyt vagy a plankok számát! Amikor azonban úgy érzed, elérted teljesítőképességed határát, pihenj!

 

2. Végezz összetett gyakorlatokat!

Csak kevesen tudják, hogy a legeredményesebben az összetett gyakorlatokkal tudják fejleszteni izmaikat. Ez azt jelenti, hogy workout közben olyan gyakorlatokat kell végezned, amelyek egyszerre több izmot is megmozgatnak. Súlyzózás közben a váll-, a könyök- és a kéz ízületei mozognak, guggoláskor pedig a csípő-, a térd- és a bokaízületek.

 

3. Kerüld az egyhangúságot!

Ha ragaszkodsz kedvenc gyakorlatsorodhoz, és nem újítasz, több hibát is elkövetsz: egyrészt csak bizonyos izomcsoportjaid fejlődnek, másrészt nem égetsz el elegendő kalóriát, harmadrészt szűkös marad a repertoárod, és nagyobb lesz a valószínűsége, hogy hamar megunod a workoutot.

Készíts változatos edzéstervet, de ha ehhez nem értesz, bátran kérj segítséget! Akár az egyetem testnevelés tanszékén dolgozó tanárodtól, a sportirodán érted és a jóllétedért tevékenykedő szakértőktől vagy akár egy személyi edzőtől, és ha minden kötél szakad, kutass fel néhány videót az interneten, mint amilyenek ezek!

 

4. Javíts a technikádon!

Soka esnek abba a hibába, hogy nem megfelelő módon végzik az előírt gyakorlatot, mert úgy könnyebb, de ezzel valójában önmagukat csapják be. Ha súlyzózás közben például lengeted a csípőd, vagy saját testsúlyos gyakorlatok közben nem használod a teljes vázizomrendszeredet, nemcsak hiábavalók lesznek erőfeszítéseid – nem égetsz el elegendő kalóriát, és izmaid sem fejlődnek kellőképpen –, hanem veszélyesek is. A berögzült, nem megfelelően kivitelezett mozdulatok ugyanis könnyen sérüléshez vezethetnek. A rosszul beállított szobabicikli-nyereg pl. hamar tönkrevághatja hajlítóizmaidat.

 

5. Ne félj a súlyoktól!

Az edzőtermi tapasztalatok azt mutatják, hogy a férfiakkal ellentétben a nők túlnyomó többsége egyáltalán nem szereti a súlyzós edzéseket. Sőt közülük sokan nem mernek nagy súlyokat emelgetni. A magyarázat egyszerű: nem akarnak maguknak olyan bicepszet, mint amilyen Arnold Schwarzeneggernek van. Pedig nincs okuk a félelemre, hiszen a nők szervezete termelte ösztrogén nem engedi, hogy a férfiakéhoz hasonló izmok épüljenek karjukra és lábukra.  

 

6. Pontosan számold ki az elégetett kalóriák számát!

A hölgyek hajlamosak azt hinni, hogy húsz percnyi futópadozás és tizenöt percnyi spinningelés után hátradőlhetnek, és pezsgőt bonthatnak. Téved, aki azt hiszi, hogy ezzel elegendő kalóriát égetett el. Bármilyen furcsa, de ha kicsit fokozod a tempót kocogás, futópadozás vagy séta közben, máris több zsírt égetsz el.

Használj ingyenesen letölthető alkalmazásokat vagy online kalóriaszámlálókat, amelyekkel gyorsan és egyszerűen nyomon követheted, mennyi kalóriát égetsz el egy-egy gyakorlattípussal vagy mozgásformával!

 

7. Ne légy türelmetlen!

Sokan gyorsan szeretnének látványos változásokat elérni, ám a valóságtól elrugaszkodott várakozások előbb-utóbb csalódáshoz, majd végül a célok feladásához vezetnek. Óvakodjunk a kampányszerű edzéstől és a szélsőséges étkezéstől! Egy kétórás workout tuti, hogy a padlóra küld, viszont egy dupla hamburgertől még nem lesz oda az edzésmunkád. (Persze mindezt ne napi szinten építsük be a jutalom kategóriába.)

 

8. Ne told túl az edzést!

Neves szakemberek és személyi edzők rendre azt tapasztalják, hogy a hölgyek azért végeznek irgalmatlan mennyiségű edzésmunkát, mert azt hiszik, izmaik ettől lesznek feszesek és tónusosak. Tévednek.

A szálkás izmokhoz elég heti 2-3 alkalommal 20-30 percet edzened úgy, hogy legalább kétszer meg kell dolgoztatnod minden izomcsoportodat. Ha ezt betartod, 2-3 hónapon belül látványos eredményt érhetsz el.

Ami a súlyzós edzést illeti, heti 3-4 edzés 1-1,5 órán át bőven elég lehet, de figyelj arra, hogy minden izomcsoportodra legalább 3 gyakorlat és 3-4 sorozat jusson!

 

9. Csak óvatosan a sütizéssel és a kávézással!

Csajos dolog edzés után beülni egy kávéra és/vagy egy - cukormentes, de fehér lisztes - sütire a barátnőnkkel. Általában ekkor jutalmazzuk meg magunkat szenvedésünkért, amivel nincs is baj, amennyiben csak ritkán tesszük. Egy beüléskor ugyanis „se perc” alatt felszedhetsz 500-600 kalóriát, így az aznapi edzésmunkád máris mehet a kukába. A tények: egy capuccino 300, egy szimpla muffin pedig 250 kalóriát tartalmaz.

Ha már étkezés: az ételnek is fontos szerepe van az izmok fejlődésében, főként a fehérjének. Ha tudni szeretnéd, mennyi fehérjét vehetsz magadhoz, használd ezt a rém egyszerű képletet: súly (kg) x 0.8 g. Vagyis egy 60 kilós hölgynek napi 48 gramm fehérjére van szüksége. A fehérjék mellett roppant fontos a megfelelő gabona és rost bevitel is, tévedés, hogy a szénhidrátot mellőzni kell az egészséges testkép eléréséhez, megtartásához!

 

10. Töltsd újra a tested!

Végül, de nem utolsósorban: a tapasztalat azt mutatja, hogy a férfiakkal ellentétben a nők edzés után nem fogyasztanak proteinitalokat és proteinshake-et sem. Pedig ezeknek az italoknak elengedhetetlen szerepük van izmaink újraépítésében és a feltöltődésben. Más kérdés az, hogy ki, mennyire megterhelő edzésmunkát végzett. Egy kőkemény izommunkát igénylő jóga óra egészen másként hat a szervezetere, mint egy egy órás spinning váltóedzés például. Vagyis az italok fogyasztása kapcsán feltétlen járjuk körül a témát és válasszunk megfontoltan.

Ez itt egy mindössze tízperces női edzés kezdőknek, ez pedig egy húsz perces, egész testet átmozgató workout Pamela Reiffel. 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: shopbuilder.hu, realbuzz.com, lifehack.org, femina.hu
Kép: freepik.com

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink