114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Játssz vagy szurkolj a csörgőlabda MEFOB-on!

Novemberben elgurul a csörgőlabda... MEFOB-on szurkolhatsz, mi több, akár még csapatot is indíthatsz!

Olvasási idő: 1,5 perc

November 20-21. között a Tüskecsarnokban, az ELTE-BEAC szervezésében rendezik meg az egyetemi és főiskolai hallgatók számára a csörgőlabda sport első országos bajnokságát, melyben látássérült és ép sportolók együtt küzdhetnek egyetemük sikeréért.

Az ELTE nagy hangsúlyt fektet a fogyatékossággal élők sportjára, valamint arra, hogy fogyatékos és ép hallgatóik együtt sportoljanak, ezáltal erősítve egymás elfogadását. 2016-ban tartották meg az első Inkluzív Sportnapot, aminek keretében 2017-ben már csörgőlabda egyetemi kupát is szerveztek. 2018-ban már nyolc csapat vett részt a csörgőlabda egyetemi kupán. Ebből nőtt ki az idén novemberben útjára induló csörgőlabda MEFOB.

A bajnokságon egyetemi és főiskolai hallgatók vehetnek részt, 3-6 fős csapatokkal, ahol minden csapatban kell egy látássérült sportolót szerepeltetni (náluk nem előírás, hogy egyetemi sportolók legyenek). A csapatok koedukáltak, egy egyetemről több csapat is indulhat. Nevezni 2019. november 11-ig lehet.

A csörgőlabdát 1946-ban Németországban találták ki a háborúban megvakult veteránok erőnlétének fenntartására. Innen terjedt el fokozatosan Európában, az 1976-os paralimpián már be is mutatkozott a csörgőlabda, azóta folyamatosan a paralimpiák "műsorán van". Magyarországon 1976 óta van jelen a sportág, 1982 óta évenként magyar bajnokságot is rendeznek.

Teszteld, mit tudsz!

A csörgőlabdát két három fős, maximum három fő cserével rendelkező csapat játssza egy 18x9 méteres tornatermi pályán, amelyet a centervonal oszt ketté. A csapatok a játék teljes ideje alatt (12 perc) a saját térfelükön maradnak és kötelező jelleggel szemtakarót viselnek. A játék célja, hogy a csapatok kézzel gurítva gólt érjenek el az ellenfél 9.0 méter széles kapujában, illetve, hogy a saját 9.0 méter széles kapujukat megóvják a góltól. A labda gumiból készült, az oldalán lyukakkal, a belsejében csörgőkkel ellátva, annak érdekében, hogy mozgás közben hallható legyen.

A versenykiírás itt olvashatod, a facebook-eseményt pedig itt követheted!

Szöveg: Janzsó Miklós

Kép: ELTE-BEAC

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink