114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Bronzérmes az úszó VB-n Kapás Boglárka, a MEFOB győztes ELTE hallgató

A kazanyi vizes világbajnokságon az 1500 méteres gyorsúszásban volt a keddi versenynap egyetlen magyar döntőse, és Kapás Boglárka (ELTE hallgató) kitartó úszással, a végén folyamatosan gyorsulva megszerezte a bronzérmet. Az utolsó száz előtt még negyedik volt, de végül két másodpercet vert a dán Lotte Friisre. Ő egyébként nem akárki, 2011-ben világbajnok volt.

A BVSC versenyzője az ötödik legjobb idővel került be a fináléba, azon majdnem 20 másodpercet javítva lett harmadik. 15:47,09-es ideje természetesen új országos csúcs, az előzőt is ő tartotta, de akkor még nem tudta áttörni a 16 perces határt.

Az amerikai Katie Ledecky ismét világcsúcsot úszott (15:25,48), és simán nyert. Az új-zélandi Ashwood az ezüstérmes, ő hét másodperccel volt Kapás előtt. 

A 22 éves Kapás bravúros teljesítménye jó előjel a 800 gyors előtt, ami a nőknél olimpiai szám.

2012-ben már volt Európa-bajnok, világbajnokságon ez az első érme. Fontos jelmondata: "a hal sem kigyúrt, mégis gyorsan úszik."

Kapás nem tudta visszatartani a könnyeit, ami érthető. Friis próbált lelket önteni bele.

"A gondolataim még le vannak maradva az érzelmeim mögött" - mondta az eredményhirdetés előtt.

"Ez hihetetlen, talán majd napok múlva elhiszem, hogy ez nemcsak álom. Úsztam, ahogy tudtam. Éreztem, hogy a harmadik-negyedik helyen haladok, mert azt láttam, hogy többen is mögöttem vannak. Az utolsó ötvenen már fájt mindenem. Láttam, hogy Friis lelassult. Látta, hogy jövök, és ilyenkor az üldözőnek sokkal könnyebb, mint az üldözöttnek."

Edzője, Nagy Péter szerint lelkileg másodperceket is jelenthet neki a folytatásra ez az érem, és a 800 gyorson szükség is lesz rá. 

 

Hosszú és Cseh is odatették magukat

Kapás mellett két úszónk volt még versenyben kedd délután: Hosszú Katinka a 200 gyors, Cseh László pedig a 200 pillandgó elődöntőjében. Hosszú a saját futamában ugyan csak harmadik lett 1:65,51-es idővel Federica Pellegrini és Sen Duo mögött, de összetettben végül a negyedik legjobb idővel került be a döntőbe.

A mezőny erősségéről árulkodó: az első és a nyolcadik között 72 századmásodperc van.

Hosszú eredetileg is így jósolta meg, hogy iszonyú izgalmas lesz a verseny, hiszen nagyon csekély a különbség. Úgy érezte, hogy kicsit elkapkodta a végét, a döntőben majd jobban kell figyelnie. 

Cseh ott folytatta, ahol délelőtt abbahagyta, hiszen nemcsak a futamát nyerte meg, de a legjobb idővel lett döntős. Az 1:53,53-as idő két tizedes javulást jelentett a délelőtti teljesítményéhez képest.

„Egész jó érzés, hogy megmutattam még egyszer egy nap alatt: képes vagyok ilyen komoly időre. Nem egyszeri volt szerencsére a délelőtti versenyem, hanem még egyszer gyors voltam, pedig nem vagyok már 18 éves. 2008-ban úsztam utoljára hasonló szinten. A döntőt ettől még jobban fel kell építeni ennél a futamnál, mert most csak az volt a cél, hogy jussak be a nyolc közé. Gyorsabban fogok kezdeni, de bírni kell a végét is. Könnyű ellőni a puskaport az első százon, ezt szeretném kihagyni. Nagy csata lesz Chad le Closszal, semmit nem jelent, hogy most majdnem egy teljes másodperc volt kettőnk között” - értékelt a 29 éves magyar.

A dél-afrikai olimpiai bajnok Clos tartalékolt az előfutamban, az elődöntőben így az egyes pályára kényszerült, ott azonban nagyon bekezdett, és a végére valamelyest elfáradt. Ettől még az övé a második legjobb idő Cseh mögött.

 

A keddi eredmények

    férfiak:

    200 m gyors, világbajnok:

   James Guy (Nagy-Britannia) 1:45.14 perc

2. Szun Jang (Kína) 1:45.20 

3. Paul Biedermann (Németország) 1:45.38 

    100 m hát, világbajnok:

   Mitch Larkin (Ausztrália) 52.40 másodperc

2. Camille Lacourt (Franciaország) 52.48 

3. Matthew Grevers (Egyesült Államok) 52.66 

    nők:

    100 m hát, világbajnok:

   Emily Seebohm (Ausztrália) 58.26 másodperc

2. Madison Wilson (Ausztrália) 58.75 

3. Mie Nielsen (Dánia) 58.86

    1500 m gyors, világbajnok:

    --------------------------

   Katie Ledecky (Egyesült Államok) 15:25.48 perc - világcsúcs

2. Lauren Boyle (Új-Zéland) 15:40.14    

3. KAPÁS BOGLÁRKA 15:47.09 - országos csúcs   

    100 m mell, világbajnok:

   Julija Jefimova (Oroszország) 1:05.66 perc

2. Ruta Meilutyte (Litvánia) 1:06.36

3. Alia Atkinson (Jamaica) 1:06.42

 

Forrás: index.hu

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK












Banner
Banner
Banner
Támogatóink