114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

Az egészségmegőrzésben is segít a digitalizáció - hangzott el a FISU World Forum 2. napján

A FISU World Forum második napján a digitalizáció kihívásairól, a rankingről, a koronavírus egyetemi sportra gyakorolt hatásáról valamint az egyetemi sport és az egészség összefüggéseiről diskuráltak a műhely-megbeszélések résztvevői.

Olvasási idő: 3 perc

Egyre nagyobb teret hódít magának a digitalizáció, amely az egyetemi sport területét sem kerüli el, így a szervezők a FISU-val karöltve a digitalizáció jelölték meg az idei vitafórum egyik kulcstémájaként. A mai napon a plenáris ülésen Bill Thompson vezetésével a digitalizáció kihívásairól beszélgettek, melynek dr. Gál András Levente, a MEFS alelnöke, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője is résztvevője, sőt előadója volt.

Beszédében elmondta, hogy Magyarország jól a áll a digitalizációs fejlesztésekkel, terveik szerint 2030-ra megvalósulhat a digitális kormányzás, vagyis a kormányzat és a hozzá kötődő szolgáltatások az online térbe költöznek, egyszerűbbé és biztossá válik az ügyintézés. Ezzel párhuzamosan azt is kiemelte, hogy a magyar egyetemi sport a digitalizációra való átállás folyamatában van és jó példákkal szolgálhat a világ számára. Ezek pedig a következők:

 • Hajós Alfréd Terv (HAT) - célja a teljes magyar egyetemi sport megújítása
 • Az egyetemi campusok aktív részesei az innovációnak
 • Az E-sport az egyetemeken keresztül nyer teret a magyar sportéletben
 • Healthy Campus program - az egyetemek, mint okos városok
 • DigitalSportMentor - egy olyan keretrendszer, amiben hallgatók, sportolók, edzők, klubok megtalálhatják a megfelelő sportolási módot, proaktívan cselekedve, folyamatosan fejlődve

  A fiatalabb generációt Oláh Nóra és Csurilla Gergely képviselte a beszélgetésben, akik kiemelték, hogy a digitalizáció a legfontosabb eszköz a Z-generáció megszólításában, hiszen ebben a közegben érzik magukat komfortosan. A digitalizációval játékossá, élményszerűvé is tehető a mozgásra való felhívás.

  A panelben szó esett az e-sportról, amelynek - ahogy dr. Gál András Levente is elmondta - az egyetemek az elindítói és fenntartói, és ezzel a FISU és az egyetemi sport környékére csábíthatják a hallgatókat. A beszélgetés során felmerült kérdésként, hogy az e-sport kiszoríthatja-e a valódi testmozgást, ám erre a résztvevők nem látnak esélyt.

  A workshopok egyikén is a digitalizáció volt a fő téma, annak is az egészségmegőrzéssel kapcsolatos aspektusai kerültek előtérbe. A Csurilla Gergely által vezetett beszélgetésen dr. Székely Mózes MEFS-főtitkár kiemelte, hogy az egészségmegőrzés fontossá vált az elmúlt években és a WHO által meghatározott keretrendszerben megindult az egészségmegőrzés előremozdítása az egyetemeken.

  Több aspektus is kiemelendő: egyrészt az oktatásba kerüljenek bele az egészséges életmóddal kapcsolatos tudnivalók, legyen megfelelő napi rutinja a hallgatóknak és legyen sportolásnak dedikált szabad idejük. Az egyetemek teremtsék meg a szükséges infrastruktúrát az egészséges büfétől kezdve a sportlétesítményekkel bezárólag. Szükséges az együttműködés az egyetemek és más szervezetek között a jó gyakorlatokról. Kósa Karolina komoly potenciált lát a digitalizációban: véleménye szerint ki kell használni, hogy az ember társas lény és hogy játszani is szeret - ha ezeket kombináljuk -, akkor könnyebben mozgásra csábíthatók a fiatalok. Kisebb vita alakult ki arról, hogy a közösségi média ebben mennyire segít: amennyiben az egyetemek felkészülnek erre, akkor hasznos lehet, ám ez még gyerekcipőben jár. Dr. Székely Mózes azzal zárta a témát, hogy most vagyunk a kezdőponton, most indulnak meg a különféle digitális stratégiák, melyek a több mozgást az egészséges életmódot szeretnék előmozdítani.

  A nap további előadásain szó esett a Covid-19 egyetemi sportéletre gyakorolt hatásairól, valamint az egyetemi sport és az egészség kapcsolatáról, ahol dr. Merkely Béla MEFS alelnök, az SE rektora, a magyarországi egyetemek kötelező testnevelésének jótékony hatásairól is beszélt. A digitalizációs plenáris üléssel párhuzamosan pedig dr. Fábri György az ELTE-PPK Társadalmi Kommunikáció Kutatócsoport vezetője, a rangsorolás elméleti alapjaiba vezette be a hallgatóságát.

  A holnapi napon az inkluzív sportoké lesz a főszerep, valamint a workshopok is folytatódnak.

  Szöveg: Janzsó Miklós

  Fotó:  MEFS

  Hírkategóriák

  LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

  KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
  Banner
  Banner
  Banner
  Támogatóink