114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A sztárcsapatok között is megállnák helyüket az egyetemi röplabdaklubok

Októberben rajtol a férfi NB I-es röplabdabajnokság, több egyetemi csapattal a mezőnyben, amelyek közül egy akár dobogós is lehet! 

Olvasási idő: 3 perc

Ritkaságszámba megy Magyarországon, hogy egy felnőtt első osztályú bajnokságban több egyetemi csapat is szerepeljen. Pedig a hamarosan rajtoló férfi NB I–es röplabdabajnokságban három egyetemi klub is érdekelt, amelyek igazi sztárcsapatokkal csapnak össze.

A MAFC-BME az A-csoportban kezdi meg a küzdelmeket. Az egyetemi csapatok közül a fővárosiak a legesélyesebbek a sikeres szereplésre. Mellettük szól, hogy történetük során már háromszor végeztek a 3. helyen a legjobbak között. Bár idén kevesebb hallgató szerepel a keretben, de a csapat nagy része 23 év alatti játékosokból áll. Hazai mérkőzéseiket a Folyondár utcai csarnokban játsszák, de akinek nincs ideje a MAFC meccsein élőben szurkolni, az követheti a csapat hivatalos Facebook-oldalát  is, amelyen egy beágyazott linken keresztül élő közvetítést láthat.

A pécsi PTE PEAC igazi egyetemi csapat: a keret nagy részét jelenlegi és volt egyetemi hallgatók teszik ki, élükön Gyöngyösi Zoltán vezetőedző áll. A csapatnál a bennmaradás a legfőbb cél, amiben nagy szerep hárulhat Takács Barnabásra, a Pécsi Tudományegyetem hallgatójára. Az ősz folyamán igazi sztárcsapatokat – a Magyar Kupa-győztes Kecskemétet és a tavalyi bajnok Kazincbarcikát – láthathattok játszani a PTE Általános Orvostudományi Kar Mozgástani Intézetének sportcsarnokában. Egyetemi rangadó kétszer is lesz ősszel: a PEAC és a MAFC október 13-án és november 17-én is összecsap egymással.

Az NB I B-csoportjában vág neki a küzdelmeknek a nagy múltú DEAC. Debrecenben hagyomány, hogy a csapat gerincét egyetemi hallgatók alkotják, és ez a mostani szezonban sem lesz másképp. A fiúk tavaly 7.-ek lettek, az idén a legjobb 6 közé szeretnének bejutni. Fodor Antal vezetőedző reméli, a csapat meccseire még többen látogatnak ki, mint tavaly. A város egyik legmodernebb csarnokában, a DESOK-ban ugyanis minden feltétel adott a felejthetetlen meccsélményhez.

 

Tudtad?

A felnőtt férfi NB I –es röplabdabajnokságban két csoportban (A és B) kezdődnek meg a küzdelmek, a csapatok oda-vissza megmérkőznek egymással. Januártól a 6 legjobb csapat feljut az Extraligába, ahol a bajnoki címért és a nemzetközi kupaindulás jogáért küzdenek. A 2018/2019-es idényben a BME MAFC az 5., a DEAC a 7., a PEAC a 10. helyen végzett.

A hagyományos, teremben játszott röplabdán kívül egyre népszerűbb a strandröplabda, amely 1996 óta szerepel a nyári olimpiai játékok programján. A játék hóban űzött változatát hóröplabdának (snowvolley) hívják, a sportág az Alpok országaiban a legelterjedtebb, míg a testi fogyatékossággal élők ülőröplabdát játszanak.

Ha kedvet kaptál röplabdameccsre menni, katt ide

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc

Fotó: Szabó Zoltán – peac.pte.hu, Derencsényi István - deac.hu, www.facebook.com/MafcBmeMapei

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink