114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A Szombathely otthon, a Nyíregyháza és a Miskolc idegenben nyert rangadót

Több rangadót is rendeztek a héten a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokságban a férfiaknál. A Keleti csoportban a Nyíregyháza Egerben, a Miskolc pedig Debrecenben nyert rangadót, az AKE és az ELTE-BEAC pedig első győzelmét aratta. Nyugaton meglepetés született Sopronban, a SMAFC "elkapta" a BME-MAFC együttesét. A SZOESE a végjátékban a Közgáz fölé kerekedve nyerte meg a csoport rangadóját. A tartalékos Veszprém egy félidőt bírt a PEAC otthonában, a Mosonmagyaróvár pedig Rátvay Tamás tripla-duplájával verte fölényesen az öt játékossal kiálló NKE együttesét.

NEMZETI EGYETEMI KOSÁRLABDA BAJNOKSÁG, FÉRFIAK

 

Keleti csoport, 7. forduló

 

DMSE – ELTE BEAC 65–82 (19-24, 13-22, 212-21, 12-15)

Debrecen, OEC tornaterem, 30 néző. V.: Kokas, Kisházi.

DMSE: CSIRPÁK 12/3, Mlcoch 9/3,Velkey 9/9, Veszprémy, Kovács 12/3. Csere: Bujdosó 5/3, Nádasi, Horai 6/6, Cseh 2, HEGYI 10. Edző: Kovács István.

ELTE BEAC: MOKOS 19/6 GYURCSÁNYI 16/9, MOLNÁR 11/3, Czimer 6, BARTOS 13/6. Csere: Jónás 10/6, Szabó 5/3, Torda 2. Edző: Szekeres Dávid, Tima Gergely.

 

Az alsóházi rangadón csak lassan kezdődött meg a pontgyártás. A vendégek sokáig "nem találták" távoli dobásukat, a medikusok azonban nem tudtak ebből előnyt kovácsolni. A hullámzó mérkőzésen a végig agilisabb fővárosi csapat hol ellépett, hol visszaengedte a debrecenieket. A kifejezetten izgalmas és hajtós mérkőzésen a DMSE gárdája nem tudta megközelíteni ellenfelét, így a második játékrészben már az előnyét tartva játszhatott az ELTE. A hazaiaknál Csirpák Patrik (12 pont, 9 lepattanó) közel járt a dupla-duplához, a vendégeknél Bartos Bálint izmos dupla-duplája (13 pont, 16 lepattanó), illetve Mokos Dániel (19 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz) játéka volt kiemelkedő.

 

Kovács István: - Mindig fájó egy olyan vereség, mikor egy csapat mindent megpróbál a győzelem érdekében, de végül az nem sikerül. Ettől eltekintve jó mérkőzés volt, gratulálok a győztesnek.

Szekeres Dávid: - Jó hangulatú mérkőzésen, sportszerű ellenféllel csaptunk össze. Szerencsére a játék heve nem vitte félre a csapatot, és megőriztük előnyünket. Gratulálok a fiúknak.

Statisztika

 

EKE Eger – Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület 75–80 (23-18, 17-26, 7-15, 28-21)

Eger, Eszterházy Sportcsarnok, 40 néző. V.: Vaszi, Bene .

EKE Eger: Mészáros 13/9, Papp 12/6, Illés 8, SZICSÁK 11, Horváth 2. Csere: SZATMÁRI 10/6, Beák B 3/3, Steier 3/3, Szabó 13/9. Edző: dr. Váczi Péter.

Nyíregyházi Egyetemi Sportegyesület: Vaskó 6/6, DEMETER16/12, Kovács 9, SITKU 17/6, MOKÁNSZKI 31/12. Csere: Jákfalvi 1, Burák. Edző: Bus Iván.

Az első negyed feléig fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd a hazaiak nagyobb fokozatra kapcsoltak, és a negyed végére 5 pontos előnyt szereztek. A második negyed elején a nyíregyházi csapat új színt tudott vinni a játékba: előbb kiegyenlítettek, majd átvették a vezetést, így 4 pontos előnnyel zárták az első félidőt. A nagyszünetet követően a hazai csapat "belealudt" a meccsbe, amit a nyírségiek kíméletlenül kihasználtak, és 12 pontos előnnyel várták a záró szakaszt. A negyedik negyed is rosszul kezdődött Váczi Péter tanítványainak, hiszen folyamatosan sikeres támadásokkal operálva egy 7–0-s sorozattal közel 20 pontosra növelték előnyüket a két dupla-duplát elért játékosuk, Mokánszki Máté (31 pont, 11 lepattanó) és Sitku Márton (17 pont, 10 lepattanó) vezette vendégek. Három perccel a vége előtt is még 16 pontos volt a különbség a két együttes között, de a hajrára új erőre kaptak a hazai egyetemisták, és több triplát is beemelve sikerült hatalmas hátrányból visszajönni a meccsbe. Az utolsó másodpercekig izgalmas volt az összecsapás, de a vendégek már nem engedték ki a kezükből a győzelmet. Az egriektől Szicsák Bence (11 pont, 12 lepattanó) ért el dupla-duplát, Szatmári Roland pedig rontott dobás nélkül (2/2 dupla és tripla) szerzett 10 pontot.

dr.Váczi Péter: - Nem tudom, meddig tudjuk ezt így csinálni, hogy egyik bajnokságot sem engedjük el, és ugyanazzal a hat-hét-nyolc emberrel küzdünk. Most már sajnos azokon is látszik a fizikai és mentális fáradtság, akik eddig frissek voltak. Gratulálunk a Nyíregyházának.

Bus Iván: - Kemény mérkőzésre számítottam, be is igazolódott. A mérkőzés egyes periódusaiban jól játszottunk, a végén kicsit könnyelműek voltunk, illetve sokan fegyelmezetlenek voltak. Sikerült megvalósítanunk, amiért jöttünk: győztesként utazhatunk haza. Gratulálok az Eger csapatának, és további sok sikert kívánok nekik.

Statisztika

 

AKE-BGE – Szegedi RSC 94–49 (27-17, 31-8, 16-16, 20-8)

Alsónémedi, Alsónémedi Sportcsarnok, 10 néző. V.: Sentényi, Bátovszky.

AKE-BGE: Steier 6/3, TÓTH M. 16, GARAI 31/15, SZŐKE O. 6, MOGYORÓS 14/6. Csere: Lantos 6, Szőke B, SZAPPANOS 9/3, Prokai 4, Major, Holjencsik 2. Edző: Zsirai Gyula.

Szeged RSC: Eperjesi 8/3, Hajdú 4, Kéri 2, KERESZTY 17/3, MAYER 18, . Csere: Kirják, Liszkai, Kaszai. Edző: Földi Alexandra.

 

Már az első félidőben nagy fölényben játszott az AKE BGE, a pontgyártásban pedig kiemelkedett Garai Gergő remek dobóteljesítménye (12/15 80% mezőnyből). A vendégcsapat csak a harmadik negyedben tudta felvenni a fordulatszámot, Mayer Ákos vezérletével – aki 18 pontot, 15 lepattanós dupla-duplát ért el – döntetlenre hozta a harmadik játékrészt. Az utolsó negyed azonban újfent az AKE BGE főlényét hozta, hazai oldalon Tóth Márk (16 pont, 10 leparttanó) ért el dupla-duplát, így  a találkozó fölényes hazai  győzelemmel ért véget.

 

Zsirai Gyula: - Nagyon örülök, hogy megszereztük az első győzelmünket, de ettől függetlenül szeretnék gratulálni az ellenfélnek, mert kifejezetten jó csapat. Nagyon meg fogunk ellenük szenvedni idegenben. Ahhoz viszont külön gratulálok a csapatnak, hogy ma szerintem az eddigi legjobb teljesítményt nyújtotta, és igazi csapatként kosárlabdázott. Jó volt a védekezésünk, és ennek köszönhetően könnyű kosarakat szereztünk. További sok sikert kívánok mindkét csapatnak. Hajrá AKE BGE!

Földi Alexandra: - Sajnos már az első félidőben kialakult a nagy különbség a két csapat között, és csak a harmadik negyedben tudtuk felvenni ellenfelünkkel a harcot. Rengeteg kosarat kaptunk gyorsindításból és támadó lepattanóból. Gratulálok az ellenfélnek.

Statisztika

 

Debreceni Egyetem – Miskolci Egyetem 68–76 (26-19, 6-22, 16-24, 20-11)

Debrecen, Oláh Gábor utcai Sportcsarnok, 40 néző. V.: Nemes, Fülöp,

Debreceni Egyetem: POLLÁK15/3, Nemes 2, Sólyom 5, Opre 5, GÁSPÁR 21/9. Csere: Zsuga 6/6, Várbíró 2, FÁBIÁN 12. Edző: Kádár Tamás.

Miskolci Egyetem: KOZÁK M. 10/3, TAKÁCS 13/9, Kozák B. 6, Asszú 5, LIPPAI 26. Csere: SÁNDOR 14/12, Szőke 2, Orliczki. Edző: Drahos Gábor.

Az előző kiírás ezüst és bronzérmesének pikáns – korábban Lippai Szabolcs és a két Kozák fivér, Márton és Bertalan is szerepelt  a debreceni együttesben – mérkőzésének elején már érezhető volt a hazai csapaton, hogy harcos dinamikus játékra készül, amit az első negyed eredménye is bizonyított: a Debreceni Egyetem csapata hét pontos előnyre tett szert. A második negyedben felébredt a Miskolc. A vendégek elvették a játék ritmusát, egységes, jó csapatjátékot nyújtottak, miközben a hazai gárda játéka szétesett, így a vendég vezetésével fordultak a csapatok. A hazai gárda Pollák Balázs és Gáspár Mátyás vezetésével igyekezett reagálni a vendégek ritmusváltására több-kevesebb sikerrel, de valójában csak az utolsó negyedben sikerült felzárkózni, így izgalmas utolsó perceket láthattunk, s a kritikus helyzetekben a rendre újítani képes Miskolc nyerte a rangadót. 

Kádár Tamás: - Jó volt látni újra a pályán Kozák Marcit és Bercit még akkor is, ha nem a mi mezünket viselték. Jól kezdtük a mérkőzést, de a második negyedben nagyon mély hullámvölgybe kerültünk. Ebben a szakaszban nagyon sok második esélyből szerzett kosarat kaptunk. Sok energiát elhasználtunk a visszazárkózásra, sikerült közelebb kerülnünk, ám fordítani nem tudtunk. Az utolsó percig küzdöttünk, a vereség ellenére büszke vagyok a csapatomra.

Drahos Gábor: - Igazi férfias, kemény meccset játszottunk. A vártnak megfelelő agresszív és jó ellenfél volt a Debrecen. Remekül kezdett a hazai csapat, mi még remekebbül folytattuk, így sikerült megugrani nagy távolságra, ezután tényleg izgalmas lett a vége, de szerencsére rendben volt a csapatjáték és bizonyítottuk, hogy igenis ebben a bajnokságban mi egy egész jó csapat lehetünk. Gratulálok az ellenfélnek. Jó munkát nekik is a folytatásban.

Statisztika

 

Nyugati csoport, 7. forduló

SMAFC – BME-MAFC 74–68 (19-13, 17-32, 17-13, 21-10)
Sopron, Krasznai Ferenc Sportcsarnok, 100 néző. V.: Rudasits, Hernicz.

SMAFC: HORVÁTH M, 15, HEISZENBERGER 25/12, TUKOVITS 11/3, SZEGEDI 16/6, Barcza 2, Csere: Hajdók 3/3, Janzsó 2, Szilágyi, Erdős, Nichter. Edző: Farkas Dávid.


BME-MAFC: Svéda 5/3, Tálos 20/12, Horváth, Csepregi 2, FEKETE 10. Csere: Koflanovics, BARANYI 13/3, KOMMA 18, Láng-Miticzky, Rados. Edző: Tiba Klára.

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, mindkét csapat látványos támadásokkal érzékeltette, hogy  győzelmet szeretne aratni. Az első negyedben az esélytelenebbnek vélt hazai csapat lelkesen tartotta magát, de a második negyedtől kezdve megmutatkozott a vendégcsapat fizikális és szerkezetbeli fölénye. A félidő jókor jött a hazaiak számára, és úgy tűnt, hogy sikerült rendet tenni a fejekben, hiszen ledolgozták kilencpontos hátrányukat, de a negyed végén két óriási védekezési hibából újra előnyt szerzett a BME-MAFC. A negyedik negyed elején minden mindegy alapon feljebb tolta védekezését a SMAFC, és öt perc alatt csak két pontot kapott. Ekkor vérszemet kapott a nyugati együttes, és látványos támadójátékkal a maga javára fordította a mérkőzést. A SMAFC győzelme – amelyhez sokat hozzátett két dupla-duplát elérő játékosa, Horváth Máté (15-15 pont és gólpassz), valamint Szegedi Márton (16 pont, 10 lepattanó) is – a tabella alapján nagy meglepetésnek számít. A hazaiak ráadásul 46–36-ra megnyerték a pattanózást is.


Farkas Dávid: - Múlt heti győzelmünk után azt kérem játékosaimtól, hogy az utolsó három idei mérkőzésünkből egyszer próbáljunk meg szoros mérkőzést játszani, hiszen a tabella első három helyezettje ellen lépünk pályára. Úgy gondolom, ezen a mérkőzésen mindenki felülmúlta a várakozásaimat, és óriási sikert arattunk, és ezzel hazai pályán zsinórban a harmadik győzelmet arattuk. Gratulálok a fiúknak, hiszen a mérkőzést megelőző napon a kezdőcsapat nagy része Debrecenben lépett pályára NBI/B-s mérkőzésen, és éjszaka ért haza. Ennek ellenére sikerült az utolsó negyedben megújulni és plusz energiákat mozgósítani a védekezésben.

Tiba Klára: - Tőlünk nem megszokott módon nagyon rossz felfogásban játszottunk. A Sopron lelkesedésben fölénk nőtt, és ennek köszönhetően megérdemelten győzött.

Statisztika

 

PTE-PEAC – Veszprémi Egyetem SC 100–70 (16-22, 23-16, 27-12, 34-20)

Pécs, Ifjúság úti csarnok, 50 néző. V.: dr. Danka, Fleischmann.

PTE-PEAC: Schuj14/6, Nyulász 7, Gáspár 2, POOGYÁKUNIK 13/9, MAJOR 13/9. Csere: Varga 4, NAGY 22/12, Griszháber 11/9, Lajos 4, KÁRPÁTI 10. Edző: Földi Sándor.

 

Veszprémi Egyetem SC: Veingarten 14/6, BIRKÁS 17, KOVÁCS B. 10/3, Lenger 11, Piukovits 11/6. Csere: Rehák 7/3. Edző: Mónus Péter.

 

A Veszprém tartalékosan érkezett, ennek ellenére simán nyerte az első negyedet, kihasználva a hazai csapat gyenge védekezését. Még a második negyedben is jól tartották magukat, mindent egy lapra feltéve támadtak, főleg a két András, Birkás és Veingarten révén voltak eredményesek, Kovács Botond (10-10 pont és lepattanó) pedig nagyon hasznosan játszott. A félidőben azonban már egy pontos hazai vezetést mutatott az eredményjelző. Szünet után már a pécsiek akarata érvényesült, ekkor mind védekezésben, mind pedig támadásban az ellenfelük felé nőttek. Játékosai elkapták a fonalat, Nagy Kevin, Major Martin, Griszháber Oszkár és Popgyákunik Balázs jóvoltából triplákkal alaposan "megszórták" a vendégeket, az utolsó negyedben pedig 34 pontot termeltek, amivel elérték a 100 pontot, és megérdemelten nyertek.

 

Földi Sándor: - Az elején kínlódva kezdtünk, aztán alacsony szerkezettel szétfutottuk az ellenfelet, és így tudtuk kialakítani a végeredményt.

Mónus Péter: - Szeretnék gratulálni mindkét csapatnak, főleg a sajátomnak, hiszen ahhoz képest, hogy kevesen jöttünk el, amíg bírtuk erővel, felvettük a küzdelmet ellenfelünkkel. A második félidőre elfáradtunk, de a fiúk akkor is mindent beleadtak.

 

Statisztika

 

SZoESE – Közgáz SC és DSK 73–61 (14-8, 19-21, 14-12, 26-20)

Szombathely, ELTE-SEK Egyetemi Sportcsarnok, 150 néző. V.: Kiss, Kovács.

SZoESE: HORVÁTH CS. 23/3, Czukor 6/6, KÖRMENDI 11/3, SCHVEIGHOFFER 15/3, Oroszi 11/3. Csere: Soós 2, Novák 3, Monek 2, Frisnyák. Edző: Kéri Péter.

Közgás SC és DSK: LACZÓ 13/12, Bernacchini 5/3, Németh 6, ÚR 18. KISS B. 11. Csere: Fóti, Gőczi 2, Korompai 6, Jenei. Edző: Vladár Csaba.

Mindkét csapatból hiányoztak a kulcsjátékosok, ennek ellenére a mérkőzés igazi rangadónak számított, hiszen két, eddig veretlen csapat találkozott egymással. Sokan voltak kíváncsiak a rangadóra, és a feldobásra megtelt nézővel az egyetemi sportcsarnok lelátója.

Az első negyedben mindkét oldalon a védekezés dominált, és a csapatok sokat hibáztak támadásban. Az 5. percben még csak 5–5 volt az eredmény. Ezt követően a hazaiak rendezték a soraikat, és a negyed végére 6 ponttal elléptek. A második játékrészt a Közgáz kezdte jobban, és két perc alatt elolvadt a SzoESE előnye. Ez a forgatókönyv a mérkőzés során még többször megismétlődött. Hiába tudott a szombathelyi csapat 8-10 pontos előnyöket kiharcolni, a vendégeknek folyamatosan volt rá válasza. Hat pontos SzoESE előnnyel kezdődött az utolsó felvonás. A negyed közepén a fővárosiak Laczó Levente tripláival még fel tudtak jönni 4 pontra, ezt követően azonban már felváltva estek a kosarak. A végjátékban a hazaiak voltak pontosabbak, és az utolsó két percben 10 pont fölötti előnyt harcolt ki a szombathelyi gárda. A hazai csapatban Horváth Csaba 23 pontjával, 6 szerzett labdájával és 7 kiharcolt faulttal hozott össze 30 VAL-t, Schvighoffer Péter (15 pont, 8 lepattanó) 2 pattanóval maradt el a dupla-duplától. A vendégeknél Úr Mátyás 18 pontos és 10 lepattanós dupla-duplával 18 VAL-al emelkedett ki, Kiss Barnabás (11 pont, 10 lepattanó) pedig dupla-duplával zárta a rangadót.    

 

Kéri Péter: - Rangadóhoz méltó volt a hangulat a mérkőzésen. Mindkét csapat rengeteget hibázott. Többször eldönthettük volna a mérkőzést, de ezekben a periódusokban nem sikerült megfelelően összpontosítanunk. Szerencsére a végjátékban mi koncentráltunk jobban, és ennek köszönhetően megnyertük a meccset.

Vladár Csaba: - A Nyugati csoport rangadója volt ez a meccs. A támadójátékunk végig akadozott. Ellenfelünk jobban szervezett támadásai révén tudta kiharcolni a győzelmet.

Statisztika

 

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem – NKE SE 115–60 (37-19, 32-17, 25-13, 21-11)

Mosonmagyaróvár, Bauer Rudolf Egyetemi Sportcsarnok, 30 néző. V.: Kaposi, Földesi.

Mosonmagyaróvár Széchenyi Egyetem: KÁMÁN 27/9, GEIGER 15/3, RÁTVAY 19/3, IVÁNCSICS 8, HORVÁTH Á.  12. Csere: Nagy-Bíró 4, KOVÁCS K. 14/6, Hágen 4, Borsi 6, Tóth 6/3. Edző: Laky Tibor.

 

NKE SE: Dévényi 16/3, Pálvölgyi 14/3, Nagy, Obermann 9, PÓCZOS 21. Edző: ifj Paulik Tamás.

Az öt játékossal érkező sereghajtó nem nehezítette meg a végig nagy fölényben játszó Széchenyi Egyetem csapatának dolgát. Hazai részről Rátvay Tamás (19 pont, 15 lepattanó, 11 gólpassz) tripla-duplával zárta az összecsapást, Geiger Bálint (15 pont, 9 gólpassz) egy assziszttal maradt el a dupla-duplától. Az NKE együtteséből Póczos Mátyás (21 pont, 18 lepattanó) emelkedett ki "masszív" dupla-duplájával.

 

Laky Tibor: - Örülök a győzelemnek. Jobb lett volna, ha több variációs lehetősége van az ellenfélnek, mert akkor mi is több mindent ki tudtunk volna próbálni, bár szükségünk van olyan mérkőzésekre is, ahol vissza tudjuk szerezni az önbizalmunkat.

ifj Paulik Tamás: - Sajnos megint csak öten tudtunk eljönni, ez nyilván rányomta a bélyegét a mérkőzésre. Gratulálok ellenfelünknek, a visszavágón igyekszünk megnehezíteni a dolgukat.

Statisztika

Fotó: EKE Eger

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink