114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

„A sport mindenkié!” – ELTE Inkluzív Sportnap 2018

Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja keretében immáron 3. alkalommal rendezte meg az ELTE a SHÜTI-vel és az ELTE Sportirodával közösen az ELTE Inkluzív Sportnapot. 

Autentikus sportvezetők, akik maguk is a legmagasabb szinten gyakorolták a parasportot, korábban ezt mondták, hogy a felsőoktatásban annyira kevesen vannak a fogyatékkal élők, hogy olyat találni, aki még sportol is, nem igazán lehet. Ez a rendezvény, immár harmadik éve cáfol rá erre az állításra, amiért mindannyian köszönettel tartozunk a szervezőknek, és a parasportolóknak egyaránt.

Az országos szinten egyedülálló egyetemi sportprogramon ép és sérült hallgatók próbálhattak ki olyan sportágakat, mint a csörgőlabda, a kerekesszékes kosárlabda, az ülőröplabda kerekesszékes rögbi vagy épp a judo. 

A megnyitó ünnepségen Kovács Krisztina, az ELTE Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda (SHÜTI) vezetője köszöntötte a meghívott vendégeket és a résztvevő hallgatókat, köszönetet mondva az ELTE vezetésének és az egyetem Szolgáltatási Igazgatóságának, valamint a társszervező BEAC-nak, akik az idei évben is lehetővé tették azt, hogy a rendezvény megvalósuljon.

Köszöntőjében Borhy László, az ELTE rektora kiemelte: a sport nem kiváltság, mindenkit egyformán megillet, hiszen garancia az aktív és változatos életre, közösséget formál, valamint kihívások elé állít. A sport éppen ezért mindenki számára hozzáférhető kell legyen: az ELTE rendezvénye pedig ezt hívatott támogatni.

Székely Mózes, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség főtitkára elmondta, hogy az ELTE Inkluzív Sportnapja egyedülálló rendezvény az országban, hiszen első felsőoktatási intézményként itt valósulhatott meg ilyen program először. Köszöntőjében hangsúlyozta, hogy sokan vagyunk, akik magunkat toleránsnak, együttérzőnek, és segítő szándékúnak tartjuk. Egy parasport-verseny az, ami igazán megtanít tisztelni azokat az embereket, akik sokkal több megoldandó feladattal néznek szembe, és nem csak megoldják azokat, de hatalmas küzdelmekkel, kitűnően oldják meg. Végezetül a MEFS főtitkára átadta a 111 éves MEFS toleranciát és megbékélést is szimbolizáló kék sálját a szervezők képviseletében jelen lévő Kovács Krisztina ELTE SÜTI vezetőjének.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a fogyatékossággal élők különleges erőforrásai a társadalomnak, így a Bizottság továbbra is örömmel támogatja az ELTE parasport-törekvéseit.

A megnyitó ünnepség utolsó felszólalójaként Simon Gábor, a BEAC igazgatója felhívta a résztvevők figyelmét arra, hogy az ELTE-n űzhető parasportok, mint a csörgőlabda vagy akár a parafekvenyomás is, egész évben elérhetők a sportolni vágyók számára.

A köszöntőket követően fellépett a Kotta Nélkül zenekar, melynek látássérült tagjai az ELTE hallgatói, majd Hallatlan Salsa-bemutató következett Auffenberg András és Auffenberg-Gál Marietta, hallássérült táncoktatók előadásában, akik tánckurzusa az idei évben is nagy sikernek örvend az egyetemen.

A rendezvény délelőtti megnyitó részét kerekasztal-beszélgetés zárta: Ilyash György, az ELTE Sportiroda vezetője beszélgetett parasportoló hallgatókkal, Illés Fannival és Lukoviczky Rékával.

A résztvevők számos parasportot, köztük a Törekvés SE-nek köszönhetően a kerekesszékes kosárlabdázást, míg a Wildboars jóvoltából a kerekesszékes rögbizést is kipróbálhatták.

Előbbiben még a BEAC NB1-es kosaras lányai is megmérettették magukat egy parázs mérkőzésen.

A Piremon SE az ülőröplabdázást, a Tisztánlátás SE a judót, míg a Láss Egyesület a showdownt, azaz vak ping-pongot hozta el az érdeklődőknek, ahol mindenki egyenlő feltételekkel mérhette össze ügyességét.

A sportban megfáradtakat a VGYKE egy vak-masszázzsal frissítette fel.

A tavalyi sikerre való tekintettel idén második alkalommal rendezték meg a Sportnap keretében az Egyetemi Csörgőlabda Kupát 8 csapat részvételével.

A pozitív visszajelzések alapján a szervezők a jövőben egy Csörgőlabda MEFOB beindítását is tervezik. Az egyetemi országos bajnokság megvalósítása egy újabb mérföldkőt jelentene az inkluzív sport fejlesztésének irányába.

Forrás: ELTE-BEAC

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink