114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A nyugat-európai egyetemek is aktívak a virtuális térben

Kihívások, házi edzőtermek és online küzdősportoktatás. A külföldi egyetemek is támogatják hallgatóikat az otthoni mozgásban a Stay Home! Stay Active! idején. Kitekintő cikksorozatunk első részében Nyugat-Európa nevesebb egyetemeinek online sportprogram kínálatában kutakodtunk.

Olvasási idő: 3,5 perc

Nemcsak a magyar, hanem az európai felsőoktatási intézmények is a virtuális térbe terelik a hallgatók sportéletét. Nincs ezen semmi csodálkoznivaló, hiszen Európa összes országában egyetemlátogatási, míg a legtöbb helyen kijárási tilalom vagy korlátozás lépett életbe. Körülnéztünk a világhálón, hogy a köztudottan „sportos” nyugat-európai országok egyetemei milyen megoldásokkal feleltek a járványügyi helyzetre. 

 

Cambridge-i Egyetem, Egyesült Királyság

Az angolszász országok második legrégebbi felsőoktatási intézménye – amelyet 1209-ben alapítottak – nemcsak az oktatásban, hanem az egyetemi sportéletben is az élen jár Európában. Elég, ha az Oxford–Cambridge evezősversenyekre gondolunk, de itt tanult Michael Atherton korábbi krikettválogatott, továbbá Emma Pooley is, aki a 2008-as nyári olimpiai játékokon ezüstérmet nyert a nők országúti kerékpáros időfutamversenyében. 

A minden értelemben állandóan mozgásban lévő egyetem a járvány alatt sem hazudtolja meg önmagát, és számos izgalmas sporttevékenységet kínál hallgatóinak. A testedzés egyik legősibb mozgásformájáról, a guggológyakorlatról írt cikkükből pl. megtudhatjuk, hogyan kell helyesen kivitelezni.

Josh Gooden fitneszedző egyszerű, ám rendkívül hasznos (és rövid!) összeállítást készített arról, hogyan nyomjuk a workoutot, ha nincs otthon semmilyen eszközünk: egy tömött hátizsákot kézbe kapva mutatja meg, miképpen növelheted bicepszedet.

Ha ez nem lenne elég, az egyetemi sportklub honlapja hasznos linkgyűjteménnyel igyekszik segíteni a testedzésre vágyóknak, köztük olyan okostelefonra letölthető workout alkalmazásokat tartalmazókkal, mint amilyen ez is.

 

Amszterdami Egyetem, Hollandia

Ha sportról van szó, Hollandiáról mindenkinek a néhai aranylabdás focista, Johann Cruyff vagy a dartsvilágbajnok Michael van Gerwen jut az eszébe. A rendkívül sportos életet élő „mélyföldiek” mozgásvágyát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy nap mint nap kerékpárra pattannak.

Az 1632-ben alapított egyetemen amúgy is pezseg a sportélet, hát még most! A hollandok köztudottan nehezen bírják a bezártságot, amiből amúgy is jut nekik bőven: a Magyarországhoz képest fele akkora területű országnak közel kétszer annyi lakosa van, mint nekünk. Így senkit nem ér meglepetésként, ha ellátogat  az egyetemi sportközpont honlapjára,  ahol elképesztő mennyiségű videót talál különböző edzés- és mozgásformákról. Az ingyenes foglalkozásokat az intézmény Facebook-oldalán jelentős nemzetközi egyetemről van szó, túlnyomó többségük angol nyelven zajlik. A program kitalálóinak jófejségét bizonyítja, hogy a tréningeket (fitnesz, jóga, pilátes, zumba, küzdősportok, tánc) még azok is figyelemmel követhetik az egyetemi klub Facebook-oldalán, akik nem tagjai az egyesületnek.

Íme Andrea egyórás Pilates órája, ez pedig egy hallgató otthoni élő edzése.

 

Berlini Humboldt Egyetem, Németország

Eddig is tudtuk, hogy a Humboldt Egyetem Németország legszínvonalasabb és legrégebbi felsőoktatási intézménye, azt azonban kevésbé, hogy az egyetemi polgárok humorérzéke kiváló.

Miről is van szó? Az egyetemi sportközpont Facebook-oldalán nagyon poénosra vették a figurát, és egy kihívássorozatot indítottak útjára, amelyben a kampányban résztvevőknek a legkülönbözőbb helyzetekben kell plankingolniuk (az alkaron és a lábujjhegyen támaszkodást és a vízszintes pozíció megtartását jelenti), miközben mások ahhoz adnak hasznos vizuális tanácsokat, hogy home office közben miképpen használhatjuk a falat széktámlaként.

Ha többet szeretnél megtudni a berlini egyetemen folyó sportéletről, kattints ide, és rögtön láthatod, hogy 15 különböző sportágban kínálnak online kurzusokat és edzéseket, amelyekbe te is bármikor bekapcsolódhatsz. Az egyetemi sportközpont honlapját itt találod.

Zürichi Egyetem, Svájc

A Zürichi Egyetemi Sportszövetség is felvette a küzdelmet a végzetes vírussal. A szervezet Facebook-oldalán a nyitólapon a „Március 13-tól zárva tartunk” feliratot olvashatjuk, ám ha lejjebb görgetjük az oldalt, látjuk, hogy a virtuális tér csak úgy hemzseg a különböző edzésektől. A közösségi oldal tájékoztatása szerint hétfőtől csütörtökig minden napra jut kétórányi online tréning. Hétfőnként és szerdánként csoportos fitneszfoglalkozás, keddenként alakformáló, míg csütörtökönként otthoni szörfedzés (!) várja a hallgatókat.

Természetesen a pilátes, a jóga, a kreatív torna, a kondi és a jazzes bemelegítés sem hiányozhat a palettáról, a legkiadósabb workout foglalkozásokat bemutató videók linkjét pedig a szövetség csokorba gyűjtötte. 

Az egyik legötletesebb kezdeményezés ugyanakkor az „Építsd fel saját edzőtermedet otthon” elnevezésű, amely ahhoz ad jobbnál jobb tippeket, hogyan tudod a lehető legegyszerűbb eszközökkel elvégezni a napi testedzést a szobádban.

A legjobb otthon is végezhető tornagyakorlatokat itt tekintheted meg.

 

Szöveg: Márványkövi Ferenc
Forrás: nso.hu, sport.cam.ac.uk, student.uva.nl, hu-berlin.de, asvz.ch
Fotó: freepiks

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink