Lehet hideg vagy meleg, sós vagy édes, sűrű vagy híg, krémes vagy tejszínes, diétás vagy laktató, nagymama főztje vagy első próbálkozás a koliban, egy biztos: a levesnek számos pozitív élettani hatása van.
Olvasási idő: 2 perc
A leves, mivel folyadék, hidratálja a testedet, ráadásul rengeteg kalóriát spórolhatsz vele. Ha egy főétkezést levessel indítasz, telítődik a gyomrod a folyadékkal, aminek köszönhetően lényegesen kevesebb kalóriát fogsz magadhoz venni. Egy tányér zöldségekben, húsban gazdag leves akár még önmagában is elegendő lehet.
Kutatások azt is alátámasztották, hogy a fogyást is elősegítik, rengeteg fogyókúrázó arról számolt be, hogy gyorsabban és hatékonyabban szaladtak le a kilók, miután átálltak a finomabbnál finomabb levesek habzsolására.
Egyes zöldségalapú levesek nem csupán az emésztést és a folyadékpótlást segítik elő, de némely betegség esetén kifejezetten ajánlott a fogyasztásuk - megfelelő minőségben és mennyiségben fogyasztva, persze -.
A korszerű konyhatechnológiai műveletek és az egészséges táplálkozás ismereteinek gyakorlati alkalmazása révén, a leves az egészséges táplálkozás meghatározó eleme – nagy rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt.
A színek, illatok, ízek és hőmérsékletek harmóniájával és változatosságával jótékonyan hat az emésztőrendszer működésére.
A bab- és a lencselevesnek például óriási szerepe van a rost-, illetve fehérjebevitelben. A különböző zöldségfélék, amelyeket szintén beleteszünk ételünkbe – mint például a hagyma, brokkoli, répa, zeller, karfiol, káposzta, kukorica, zöldborsó, de még sorolhatnánk a végtelenségig –, pedig az immunrendszerünket támogatják meg és teszik erősebbé, mivel vitaminokban, antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdagok.
Élelmiszerbiztonsági tanácsok:
- Tiszta kéz, tiszta eszközök, tiszta környezet.
- Minden zöldséget mossunk meg a felszeletelés előtt, aztán erre a célra elkülönített zöldségvágó deszkán szeleteljük.
- Figyeljünk a tejtermékek fogyaszthatósági idejére.
- Használhatunk botmixert és turmixot is, ahogy kényelmesebb. Fontos, hogy mindig alaposan mossuk el az eszközöket, odafigyelve a pengékre és bemélyedésekre, ahol megülhetnek a baktériumok.
- Ha a főzés után azonnal nem fogyasztjuk el az ételt, akkor a lehető leggyorsabban le kell hűteni és fedetten, hűtőszekrényben kell tárolni.
- Figyeljünk arra, hogy a hűtve tárolt készételeket fogyasztás előtt alaposan forraljuk át, csak azután fogyasszuk el. A langyosítás nem elegendő!
Forrás: NÉBIH - eteltcsakokosan.hu
Fotó: PxHere