114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A legjobb karanténsport: bemutatkozik a petanque

Egy sport, amit a szabadban űzhetsz, menő és még a szükséges távolságot is tarthatod másoktól... Ez a petanque.

Olvasási idő: 2 perc

A franciák kedvelt golyósportjának kezdetei messzire nyúlnak vissza, egészen az ókorig. Ám a golyók dobálása különféle formákban a történelem folyamán végig népszerű volt. Válfajai a huszadik század elején jöttek létre. A petanque 1910-ben alakult ki Le Ciotat (Provence) városában a jeu provencal nevű játékból, ahol nekifutásból kellett dobni a golyókat, ám az egyik neves játékos már nem tudott mozogni így csak állva (pied tanques - petanque) tudott dobni. Ezt respektálták a többiek és ők is állva dobtak - ezzel megszületett az új játék, a petanque. A játék történetéről itt olvashatsz bővebben.

Mik a szabályok?

A petanque-ot versenykörülmények között 4x15 méteres kavicsos pályán játsszák, ám földön, homokon, fűben ugyanúgy jól játszható. Egy kezdőkörből kell a célgolyót (cochonnet) kidobni 6 és 10 méter közé ehhez kell minél közelebb dobni a nagyjából 7 cm átmérőjű 700 g súlyú fém golyókat. Egy játékos három golyóval dobhat, mindig az következik, akinek messzebb van a golyója a célgolyótól. Miután az összes golyót eldobták, az a játékos, vagy csapat kap pontot és annyit, ahány golyó közelebb van a célgolyóhoz. Aztán a győztes kezdheti a következő kört. A játék addig tart, amíg egy játékos vagy csapat el nem éri a 13 pontot. Játszhatja kettő, négy (ilyenkor a kétfős csapatot duplettnek hívjuk) illetve hat (Ilyenkor a háromfős csapatot triplettnek hívjuk. Triplettben egy játékos csak két golyót dobhat) játékos. Ebből a videóból könnyedén megtanulhatod a szabályokat!

Ki játszhatja?

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a petanque-ot már kisiskolás korban el lehet kezdeni és amíg csak állni bírunk egy dobás erejéig, addig lehet játszani. Nem kell hozzá kiváló fizikum sem, szóval tényleg bárki játszhatja.

Hol játszhatjuk?

Ha van udvarunk, kertünk, akkor könnyű dolgunk van, már ott elkezdhetünk dobálni. Ha kimozdulnánk, akkor a parkokat érdemes keresni, amelyeknek kavicsos útjain lehet vérremenő csatákat vívni. De, ha nem szeretnénk a lakásból kimozdulni, akkor ott a soft-petanque, melyben textil- vagy babzsák golyókkal játszhatunk.

A honi petanque életet a Magyar Petanque Szövetség (MAPESZ) szervezi, ám a vírus miatt ők is a versenyek lemondására kényszerültek, így a legjobb hazai versenyzők most egyedül készülnek a nagy megmérettetésekre.

Szöveg: Janzsó Miklós

Fotó: Pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink