114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A mikrohullámú sütő kiváló konyhai segéd - De hogyan használd okosan?

A kollégiumi élet egyik megmentője a mikrohullámú sütő, hiszen nem csak az otthonról hozott, vagy korábban vásárolt készételt lehet vele megmelegíteni, de végső esetben főzésre, sőt akár sütésre is használható!

Olvasási idő: 1 perc

Ha az ételt mikrohullámú sütőben szeretnéd elkészíteni érdemes az alábbi tippeket betartani, így nem csak meleg, de biztonságosan készült ételt tudsz fogyasztani.

  • Csak olyan edényeket használjunk, amelyek mikrohullámú sütőben való használatra alkalmasak. Soha ne használj fém- vagy fémdíszítésű edényeket! (Keresd a mikrohullámú sütőt ábrázoló piktogramot az edényen!) Fedett edényben melegíts, a fedetlenül mikrózott étel szennyezi a sütőd belsejét!
  • Keverd át az ételt melegítés/főzés közben! A mikrohullámú sütő az ételt pontszerűen, egyenetlenül  melegíti fel, és maradhatnak hideg pontok, az egyenetlen eloszlás miatt.
  • Főzésnél ügyelj arra, hogy mindig betartsd az élelmiszer csomagolásán lévő utasításokat!  Például az olyan ételek, mint a vagdalthús, burgonyapüré gyorsabban megfőnek, mint a sűrűbb ételek, a sült húsok vagy az egész burgonya. A kisebb méretű élelmiszerek gyorsabban főnek, mint a nagyok. Ezért érdemes az élelmiszert, ha lehetséges, minél kisebb darabokra aprítani.

  • Hagyd pihenni 1-2 percig az ételt melegítés után, hogy az teljesen és egyenletesen átmelegedjen!
  • Mindig ellenőrizd, hogy kellően átforrósodott, átfőtt-e az étel (75°C)! Ennek legegyszerűbb módja, ha beszerzel egy ételhőmérőt.
  • Ha fagyasztott élelmiszert szeretnél felengedni, akkor használd a mikrohullámú sütő olvasztó funkcióját! Fontos, hogy az így felengedett élelmiszert azonnal fel kell használni! Az így kiolvasztott ételt (pl. főzelék) elfogyasztás előtt legalább 75 0C-ra kell melegíteni! Tartsd tisztán a mikrót kívül-belül, érdemes minden használat után kitörölni, eltávolítani az élelmiszer-maradékokat!

Kipróbálnád a főzést is a mikróban? Hajrá:

Forrás: Nébih - eteltcsakokosan.hu, Youtube - Tasty

Fotó: pixabay

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink