A mikrohullámú sütő kiváló konyhai segéd - De hogyan használd okosan?
2019. 12. 08.
A kollégiumi élet egyik megmentője a mikrohullámú sütő, hiszen nem csak az otthonról hozott, vagy korábban vásárolt készételt lehet vele megmelegíteni, de végső esetben főzésre, sőt akár sütésre is használható!
Olvasási idő: 1 perc
Ha az ételt mikrohullámú sütőben szeretnéd elkészíteni érdemes az alábbi tippeket betartani, így nem csak meleg, de biztonságosan készült ételt tudsz fogyasztani.
- Csak olyan edényeket használjunk, amelyek mikrohullámú sütőben való használatra alkalmasak. Soha ne használj fém- vagy fémdíszítésű edényeket! (Keresd a mikrohullámú sütőt ábrázoló piktogramot az edényen!) Fedett edényben melegíts, a fedetlenül mikrózott étel szennyezi a sütőd belsejét!
- Keverd át az ételt melegítés/főzés közben! A mikrohullámú sütő az ételt pontszerűen, egyenetlenül melegíti fel, és maradhatnak hideg pontok, az egyenetlen eloszlás miatt.
- Főzésnél ügyelj arra, hogy mindig betartsd az élelmiszer csomagolásán lévő utasításokat! Például az olyan ételek, mint a vagdalthús, burgonyapüré gyorsabban megfőnek, mint a sűrűbb ételek, a sült húsok vagy az egész burgonya. A kisebb méretű élelmiszerek gyorsabban főnek, mint a nagyok. Ezért érdemes az élelmiszert, ha lehetséges, minél kisebb darabokra aprítani.
- Hagyd pihenni 1-2 percig az ételt melegítés után, hogy az teljesen és egyenletesen átmelegedjen!
- Mindig ellenőrizd, hogy kellően átforrósodott, átfőtt-e az étel (75°C)! Ennek legegyszerűbb módja, ha beszerzel egy ételhőmérőt.
- Ha fagyasztott élelmiszert szeretnél felengedni, akkor használd a mikrohullámú sütő olvasztó funkcióját! Fontos, hogy az így felengedett élelmiszert azonnal fel kell használni! Az így kiolvasztott ételt (pl. főzelék) elfogyasztás előtt legalább 75 0C-ra kell melegíteni! Tartsd tisztán a mikrót kívül-belül, érdemes minden használat után kitörölni, eltávolítani az élelmiszer-maradékokat!
Kipróbálnád a főzést is a mikróban? Hajrá:
Forrás: Nébih - eteltcsakokosan.hu, Youtube - Tasty
Fotó: pixabay