114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

A jó önkéntes a probléma megoldásra szakosodott

Egy jó világverseny lebonyolításához nagyon sok dologra van szükség. Kevesen gondolnák elsőre, hogy például az önkéntesek munkája legalább annyira fontos a szervezők csapatában, mint bármelyik tagé a szervező bizottságban.

A hazai nagy világversenyek megrendezésekor is találkozunk az önkéntes toborzással, és a rendezvényeken pedig a hatékony munkájukkal. Bihary Petra, az ELTE PTK hallgatója több versenyen is dolgozott.

 

Hogy lettél EUSA önkéntes?

Mindig is sportrajongó voltam és jól tudom, hogy ez egy teljesen más világ. Önkénteskedtem a 2017-es EYOF-on, ennek hatására jelentkeztem Coimbrába is az Európai Egyetemi Játékokra, ahová a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség szervezésében nyolc egyetem, hat sportágban képviseltette magát. A célom a tapasztalatszerzés volt és az, hogy segítsek egy nagy esemény zökkenőmentes lebonyolításában. Coimbrába egy volt önkéntes társam hívott, hogy jelentkezzek az Európai Egyetemi Játékokra, mert oda is keresnek önkénteseket. Nagy motiváció volt számomra az EUSA önkéntes programja, egyrészről azért, hogy találkozhassak a régi barátaimmal és újakat is szerezhessek a sportesemény révén. Másrészről pedig azért, mert sok új tapasztalatot tudtam így szerezni egy ekkora multisport esemény koordinálásában való részvétellel. Az önkéntesség teljesen más, mint amit a mindennapi életemben csinálok, ez kikapcsol és igazán élvezem.

Fantasztikus érzés, hogy emberek tucatjai, százai, vagy ezrei – attól függ, hogy mekkora sporteseményről beszélünk – egy közös célért tudnak küzdeni, hiszen az önkéntesség valahol a probléma megoldásról szól. Jó az, hogy mindenki tudja a dolgát és felkészül arra, hogy az összes felmerülő problémát közösen oldjuk meg.

 

Milyen a kapcsolatod a sporttal?

Habár soha nem voltam élsportoló, de mindig is kötődtem a sporthoz. Általános iskolában három évig kosaraztam, a középiskolában röplabdáztam és kb. 20 éve táncolok, de egyiket sem űztem élsportolói szinten. A tánccsoportommal több fellépésünk is volt, de nem a versenyre inkább az előadásra koncentrálunk, mely egy óriási adrenalin löketet ad ahhoz, hogy minél jobb táncos váljon belőlem.

Már gyerekkorom óta nagy sportrajongó vagyok, követem az Olimpiákat és tulajdonképpen minden nagy sporteseményt, főleg a focit, kézilabdát, vízilabdát, úszást. Mindig is sikeres szerettem volna lenni a sport terén, de ez sajnos nem adatott meg nekem, így mint önkéntes tudom átélni ezt az érzést, ami egy sporteseményen átjárja az embert.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki az önkénteskedést, mely egy olyan tapasztalattal teszi gazdagabbá az embert, melyet a mindennapi élete során is kiválóan tud hasznosítani.

 

Mit üzensz azoknak a hallgatóknak, akik érdeklődnek az önkéntesség iránt?

Tudom, hogy a világ változik, a pénz mindennél fontosabb, de az önkéntesség egy valami különleges dolog: olyan tapasztalatokra lehet itt szert tenni, amik kamatoztathatók a mindennapi életben. Igazán annyi minden pozitív dolog történik az önkénteskedés alatt, hogy nem is lehet szavakba önteni, meg kell élni azt. Olyan emberekkel dolgozhatsz együtt és válnak barátaiddá, akiknek hasonló az érdeklődési körük, egyéniségük, így a későbbiekben is tarthatod velük a kapcsolatot. Az önkéntesség alatt nemcsak magadról, de a világról is számos dolgot tanulhatsz, úgy, hogy egy valami egészen hatalmas részeként, egy kis fogaskeréknek lenni, mely igen is fontos mozgatója az egésznek hihetetlen élmény, melyre örök életedben emlékezni fogsz.

 

2019-ben Egyetemi Európa-bajnokságokat szerveznek szerte Európa-szerte. Jelentkeztél önkéntesnek?

Nem volt kérdés, hogy jelentkezem az EUSA önkéntes programjába idén sem. Számos jó emlékem fűződik az EEJ-hez és igazán élveztem a munkát és a közösséget is.

 

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink