114 éves a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség

A Nemzeti Diák, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség tagja

102 éves lett Tarics Sándor, a világ legidősebb olimpiai és Egyetemi Világjátékokon is aranyérmet szerző bajnoka

Ma ünnepli 102. születésnapját a világ legidősebb olimpiai bajnoka, az Egyesült Államokban élő Tarics Sándor, aki a budapesti, 1935. évi VI. Egyetemi Világjátékokon is aranyérmet szerzett.

Tarics Sándor a vízilabda válogatottal a Magyarországon rendezett Egyetemisták Világjátékán szerzett 1935-ös aranyérmét követően a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel az 1936-os berlini olimpián is. Részvétele a berlini ötkarikás eseményen különleges sportteljesítmény volt, hiszen a magyar válogatott 1929-től kezdődően tíz évig nem kapott ki, azaz nagy harc folyt a csapatba kerülésért.

Világhírűvé azonban mégsem sportteljesítményeivel vált a magyar vízilabdázó. A Budapesti Műszaki Egyetemenmegszerzett építészmérnöki diplomájával Kaliforniában, San Franciscóban vált neves építésszé. A hetvenes években földrengés-biztos szerkezetet szabadalmaztatott, amelyet világszerte alkalmaznak a különféle épületek biztonságosabbá tétele érdekében, így Tarics Sándor nevét mindenütt ismerik, nem csupán a sportszeretők, az építészmérnökök is.

Tarics Sándorral múlt héten a II. Vízilabda Expón (ahol megrendezték Magyarország első Expo Egyetemi Kupájátis) az olimpiai bajnok Kiss Gergő készített interjút, ahol kifaggatta őt a vízilabdáról és a hosszú élet titkáról is. Tarics Sándor saját bevallása szerint a mai napig figyelemmel követi a magyar sporthíreket, így értesülhetett arról, hogy a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség a 2015. évi Nyári Universiadén, Gwangjuban a világon elsőként elnyerte a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) legrangosabb díját, a Jean Petitjean-díjat. Továbbá arról is, hogy 2015. augusztus 27-én, az 1965-ös Universiade 50. és az 1935-ös Egyetemi Világjátékok 80. évfordulójára, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség által szervezett emléknapon a Puskás Ferenc Stadionban márványtáblát állítottak, amelyen a bajnokok között az ő neve is szerepel. Az ötkarikás és Egyetemi Világjátékok aranyérmes bajnokának születésnapja alkalmából a MEFS elnöke, prof. dr. Kiss Ádám kívánt telefonon a magyar egyetemi sportközösség nevében jó egészséget, a riói olimpián pedig jó szurkolást.

Hírkategóriák

LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSEK

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
Banner
Banner
Banner
Támogatóink